IEXGeld

Dossiers

Profiel

Schenk je aan goede doelen? Misschien kom je in aanmerking voor belastingaftrek.

De goede doelen in Nederland kenden wat moeilijke jaren, maar afgelopen jaar doneerden Nederlanders weer meer. De veertig grootste goede doelen kregen in 2015 namelijk 3,6% meer geld binnen dan het jaar ervoor, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Bij die grootste goede doelen kwam er in 2015 in totaal 829 miljoen euro binnen. Een jaar eerder was dat nog 800 miljoen euro. Nederlanders zijn een gul volkje als het gaat om goede doelen, behalve als het crisis is. Dan wordt de hand op de knip gehouden.

Vanwege - naar eigen zeggen - de vluchtelingencrisis zag het Rode Kruis het meeste geld erbij komen, namelijk 26% meer. In totaal haalde dit goede doel 51,2 miljoen euro op. KWF Kankerbestrijding blijft het grootste goede doel van Nederland met 116,9 miljoen euro (5% meer dan een jaar eerder).

Lees ook: Donateurs, opgelet: misschien loop je belastingvoordeel mis

Gift aan goed doel is aftrekbaar

Wil je wat goeds doen voor de wereld en heb jij affiniteit met een bepaald goed doel? Je kunt een gift aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Dat voelt natuurlijk dubbel zo goed! Zoals altijd als het om belastingen gaat, is ook het aftrekken van giften van je inkomstenbelasting wel aan regeltjes gebonden.

Lees ook: Zo word je filantroop

Gewone giften en periodieke giften

Er zijn twee soorten giften aan goede doelen: gewone giften en periodieke giften. Om aftrekbaar te zijn moet de gift worden gedaan aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI), een culturele ANBI, aan een vereniging of een steunstichting sociaal belang behartigende instelling (SBBI). In ruil voor je gift mag je geen tegenprestatie ontvangen, schrijft de Belastingdienst.

Of je de gift mag aftrekken, hangt nog wel af van de manier waarop je de gift doet: zowel periodieke giften en gewone giften aan ANBI's en culturele ANBI's zijn aftrekbaar. Maar giften aan een vereniging zijn alleen aftrekbaar als ze periodiek zijn. En bij een SBBI kan je jouw gift alleen van de inkomstenbelasting aftrekken als het een gewone gift is.

Goed om er ook even op na te slaan: hier lees je meer over de voorwaarden voor aftrek van periodieke giften en hier over de voorwaarden bij gewone giften.

Check ook: De superrijken geven grof om ebola te bestrijden. Wil je ook schenken?

Drempel en maximumbedrag

Als je periodieke gift volledig voldoet aan de voorwaarden, mag je het gehele bedrag aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Er geldt geen drempel en ook geen maximumbedrag.

Bij een gewone gift is dat anders. Je komt in aanmerking voor aftrek als de gift hoger is dan 1% van je drempelinkomen, met een minimum van 60 euro. De drempel geldt niet voor elke donatie afzonderlijk: je mag alle giften aan goede doelen bij elkaar optellen, schrijft business-site Z24.

Wat je meer hebt betaald dan het drempelbedrag mag je aftrekken. Wel geldt er een bovengrens. Je mag niet meer aftrekken dan 10% van je drempelinkomen.

Verder lezen over dit onderwerp? Hierhier en hier vind je meer informatie.

Lees ook: Zo wordt schenken aan goede doelen goedkoper

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›