IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 opmerkelijke feitjes over sectorfondsen

Sectorbeleggen kan je rendement een enorme boost geven. Maar een sectorfonds kan er anders uitzien dan je op het eerste oog zou denken. We zetten enkele opmerkelijke feitjes voor je op een rij.

Door te beleggen in een beleggingsfonds dat zich toespitst op één specifieke sector, kun je inspelen op maatschappelijke en macro-economische ontwikkelingen en trends. Dat biedt veel kansen.

Maar voor je op zoek gaat naar een sectorfonds, is het verstandig om de volgende feiten onder ogen te zien.

1. Sectorfondsen bewegen niet eensgezind

Wie denkt dat sectoren op en neer bewegen met de markt, heeft het mis. De verschillen kunnen enorm groot zijn: terwijl de ene sector het ene na het andere record verbreekt, duikt de andere sector diep in de min.

Hoe groot de verschillen zijn, blijkt uit recent onderzoek van de koersbewegingen van de Amerikaanse S&P 500-index over de afgelopen tien jaar. Het gemiddelde verschil tussen de beste en slechtst presterende sector in deze index bedraagt maar liefst 31% per jaar.

Door de juiste sectoren te kiezen, kun je je rendement dus enorm opschroeven. Omgekeerd kan natuurlijk ook: wie een slechte hand heeft in het kiezen van een sector, leidt forse verliezen.

2. Actief beheerde sectorfondsen volgen de index niet

Als je in een sector wil beleggen heb je de keuze tussen een actief beheerd fonds en een ETF. Een ETF volgt een onderliggende index en maakt hierin geen eigen keuzes. Een actief beheerd fonds daarentegen kan wel wat afwijken van een sectorindex.

Check ook: 5 opmerkelijke feitjes over indexbeleggen

Dat kan leiden tot grote verschillen in de beleggingsportefeuille. Zo neemt in veel technologiefondsen webwinkelgigant Amazon een belangrijke positie in, terwijl dit aandeel officieel deeluitmaakt van de communications services-sector. Kijk daarom goed naar het mandaat van de fondsbeheerder en de gemaakte beleggingskeuzes.

3. Sectorfondsen zijn vaak breder dan je zou denken

Wie denkt aan 'gezondheidszorg', denkt vaak aan farma. Maar de sector is een stuk breder dan je op het eerste oog zou denken. Ook fabrikanten van medische apparatuur, biotechbedrijven en dienstverleners worden tot deze sector geschaard. Er zijn zelfs zorgfondsen die ook beleggen in bedrijven die zich richten op preventie, zoals vitamineproducenten en fabrikanten van gezonde voedingsmiddelen; aandelen die je eigenlijk zou scharen in de categorie 'dagelijkse consumentengoederen'.

En wat te denken van de technologiesector? Deze is een vergaarbak van verschillende soorten bedrijven, variërend van chipfabrikanten tot softwareleveranciers en van ondernemingen die zich bezighouden met dataopslag tot webshops en zelfs creditcardmaatschappijen.

Check ook: 7 tips om optimaal te spreiden als belegger

Kies je voor een beleggingsfonds dat zich op de industriële sector richt, dan beleg je in een mengelmoes van vliegtuigbouwers, ondernemingen die spoorwegen aanleggen, fabrikanten van machines en bouwmaterialen en consultancy-bedrijven.

En valt je oog op een fonds dat belegt in 'duurzame consumentengoederen', dan moet je je realiseren dat daar een heel brede waaier onder valt, van hotelketens tot autofabrikanten en van kledingmerken tot makers van consumentenelektronica.

Kortom, een belegging in een indexfonds levert vaak veel meer spreiding op dan je op het eerste oog zou denken.

4. Vaak zijn bepaalde regio's of landen oververtegenwoordigd

Wie graag wil beleggen in opkomende markten of frontier markets (het kleine broertje van opkomende markten), komt bij de meeste sectorfondsen niet of nauwelijks aan zijn trekken, want in veel sectoren zijn één of twee regio's dominant.

Zo bestaan sommige technologie-aandelen voor meer dan 80% uit Amerikaanse aandelen, concentreren de portefeuilles van de meeste zorgfondsen zich op de VS en Europa en bestaat de MSCI World Financials-index voor maar liefst 60% uit Noord-Amerikaanse aandelen.

Kies je voor een actief beheerd fonds, dan kan de weging wel per fonds verschillen. Wil je niet teveel afhankelijk zijn van één regio, kies dan voor een fonds dat zo breed mogelijk is gespreid over verschillende landen.

5. Achterblijvers kunnen nog verder dalen

Omdat de rendementsverschillen tussen sectoren zo groot zijn, kan de verleiding groot zijn om je op de achterblijvers te storten, in de hoop op herstel. Maar dat is niet zonder risico. Als er een goede reden is voor de afstraffing, is er een kans dat de koersen nog verder dalen of langdurig achterblijven bij de rest van de markt.

Dat blijkt ook uit het koersverloop van de financiële sector. Bankaandelen zijn in het begin van de crisis, in 2007 en 2008, fors onderuit gegaan. Beleggers die in de nasleep van de crisis hebben gekozen voor een sectorfonds dat zich focust op de financiële sector, in de hoop op een sterk herstel, hebben niet veel geluk gehad.

Omgekeerd kan in sectoren die fors zijn opgelopen sprake zijn van bubbelvorming. Kijk dus niet alleen naar de koersontwikkeling van een sector, maar vooral naar het verhaal erachter.

Lees ook: Keuze voor de juiste sector kan je rendement maken of breken

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›