IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom beleggers de komende tien jaar voor vastgoed moeten gaan

Investeer je in aandelen, obligaties, vastgoed, goud of bitcoin? Of houd je gewoon cash aan? 

De Amerikaanse financiële dienstverlener Bankrate ondervroeg duizenden investeerders naar hun meest favoriete beleggingscategorie op dit moment. Wat blijkt? Vastgoed is verreweg de populairste keuze. Tegenover iedere twee respondenten die kozen voor aandelen, stonden er drie met een voorkeur voor vastgoed.

Analisten van Jefferies begrijpen de populariteit en zijn zelf ook te spreken over vastgoed. “Voor het eerst in mijn carrière zetten we een Overwogen advies op vastgoed, nu de rentes nergens naar toe gaan en obligaties een neerwaartse trend hebben ingezet”, aldus analist Steven DeSanctis, die sinds de jaren 90 werkzaam is in de financiële industrie. 

Rentes zakken verder

De Amerikaanse tienjaarsrentes zijn inmiddels ver onder de 2% gezakt, maar dat is niks vergeleken met de rentes in Nederland. De rente op dertigjarige Nederlandse staatsobligaties is voor het eerst onder de 0% gedaald. Beleggers leggen er dus geld op toe om geld uit te lenen aan de Nederlandse staat.

De rentes op tweejarige en tienjarige staatsleningen in Nederland zakten eerder al onder de 0% en noteren momenteel op dieptepunten van respectievelijk -0,8% en -0,39%.

De vijfjaarsrente op Nederlands schatkistpapier is naar een recordlaagte van -0,7% gedoken. Ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Japan zijn de tienjaarsrentes negatief.

Veilige havens

De obligatierente wordt op financiële markten in de gaten gehouden, omdat het een signaal is dat beleggers naar veilige havens zoeken. Maar volgens DeSanctis zijn obligaties niet langer de meest voor de hand liggende veilige haven om naar toe te vluchten. De analist adviseert om voor vastgoed te gaan. 

Hij merkte op dat in een periode van monetaire verruiming door centrale banken, dus in de situaties waarin rentes worden verlaagd, vastgoed doorgaans veel beter blijft liggen, terwijl andere sectoren wegzakken.

Omgekeerde correlatie vastgoed - volatiliteit

Volgens DeSanctis is er een omgekeerde correlatie tussen vastgoed en een hoge volatiliteit. De toonaangevende CBOE Volatility Index steeg alleen in augustus al met 42%. Aangezien investeringen in vastgoed vaak in eigen land plaatsvinden, zijn deze beleggingen volgens de analist minder gevoelig voor handelsoorlogen en protectionisme. 

Lees ook: Hoe schadelijk zijn forse koersschommelingen?

“De waarderingen liggen hoog, zowel in absolute als relatieve zin, maar met dit soort lage rentes is er voor vastgoed nog veel meer ruimte om omhoog te schieten”, aldus DeSanctis. 

Jefferies geeft vooral de voorkeur aan industrieel vastgoed en appartementen. “Wees voorzichtig met winkelcentra.”

Aandelenbeleggers lijken zich steeds meer druk te maken over de impact van onder meer de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten en de teruglopende economische groei wereldwijd. De aandelenmarkten maakten afgelopen week al een flinke duikeling en analisten waarschuwen dat het einde van de stierenmarkt weleens aanstaande kan zijn. 

Bijna altijd een succes

Hoewel de beurzen zich moeilijk laten voorspellen, is het wel interessant om eens te kijken naar het scenario waarin aandelen daadwerkelijk onder druk komen te staan. Wat gebeurt er dan met vastgoed?

Bij velen zal immers het ineenstorten van de vastgoedbubbel tijdens de 2007/2008-crisis nog steeds op het netvlies gebrand staan.   

Columnist Mark Hulbert dook voor de Amerikaanse zakenwebsite MarketWatch in de cijfers en stelde dat die vastgoedcrisis eerder een uitzondering op de regel was. In iedere berenmarkt sinds 1950 steeg de toonaangevende Case-Shiller Home Price Index namelijk, op één keer na.

En in die ene keer voorafgaand aan 2007 daalde de index met slechts 0,4%. Een verwaarloosbaar verlies. Bovendien is de Case-Shiller index een stuk minder volatiel dan de aandelenmarkten, aldus Hulbert. 

“Als je verwacht dat er in de komende tien jaar een omvangrijke berenmarkt zal zijn, dan kan vastgoed een goede keuze zijn voor je beleggingsportefeuille”, aldus Hulbert. 

Lees ook: Grillige beurs: uitstappen of blijven?

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›