IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoe duur is mijn vakantieland?

Wie voordelig uit wil zijn op vakantie, kan het best naar Oost-Europa reizen. Van de vijf populairste vakantielanden komt Spanje als voordeligste uit de bus.

Het CBS nam de prijzen voor boodschappen, hotels en restaurants van alle Europese landen onder de loep. Van de vijf meest geliefde vakantielanden (Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Spanje), kwam Spanje steeds als voordeligste uit de bus.

Zoomen we wat verder uit, dan blijkt Oost-Europa het meest vriendelijk voor je portemonnee.

Boodschappen: Nederland doet het eigenlijk nog best goed

Wie denkt dat de boodschappen in Nederlandse supermarkten aan de prijs zijn - zeker na de recente btw-verhoging - heeft buiten de andere EU-landen gerekend.

Check ook: Op deze manier geef je niet teveel geld uit op vakantie

In vier van de vijf favoriete vakantielanden van Nederlanders ben je duurder uit dan hier. In Frankrijk betaal je ruim 16% meer dan het gemiddelde in de EU. In Oostenrijk is dat zelfs bijna 27%. Dit komt vooral door de hoge vleesprijzen.

Alleen Spanje is een positieve uitzondering: daar liggen de prijzen voor voedingsmiddelen 4% lager dan het gemiddelde in de Europese Unie. Nederland is een goede middenmoter: de prijzen liggen hier 1,1% boven het gemiddelde.

... maar dat verbleekt bij Noord-Macedonië en Turkije

Voor de fijnste kassabonnen moet je echter een stuk verder oostwaarts trekken. De voedselprijzen zijn het laagst in Noord-Macedonië: deze liggen bijna 40% onder het EU-gemiddelde. Hierna volgen Roemenië, Polen en Turkije.

Ook in Tsjechië, de landen uit voormalig Joegoslavië, Hongarije, Portugal en Groot-Brittannië ben je voordeliger uit dan in eigen land.

Er loopt geen duidelijke scheidslijn tussen noord en zuid, want in bijvoorbeeld Griekenland, Cyprus, Malta en Italië betaal je voor je boodschappen meer dan bij onze eigen Jumbo en Albert Heijn.

Zwitserland is het duurst

Wel staan in het rijtje duurste landen veel noordelijke lidstaten. Alle Scandinavische landen hebben een plekje in de top-10. Het duurste Europese land is Zwitserland. Daar liggen de prijzen maar liefst 64% boven het EU-gemiddelde, op de voet gevolgd door Noorwegen en IJsland.

Het complete lijstje vind je hier:

Ook dranken zijn voordelig in Spanje. Maar ook in Duitsland

De prijsverschillen bij dranken zijn in de top-5 wat minder uitgesproken. In Oostenrijk betaal je voor frisdrank 13% meer dan het EU-gemiddelde. In Italië en Spanje zijn de prijzen 7 tot 9% goedkoper.

Alcoholische dranken zijn in Spanje en Duitsland relatief voordelig: de prijzen liggen daar respectievelijk 16% en 11% onder het EU-gemiddelde.

Kijken we naar de rest van Europa, dan moet je voor bier, wijn en andere alcoholische versnaperingen het meest aftikken in IJsland, Noorwegen, Ierland, Turkije en Finland.

In Noord-Macedonië, Roemenië, Bulgarije, Hongarije en Bosnië-Herzegovina kun je voordelig proosten.

Sigaretten zijn spotgoedkoop in Turkije

Wie goedkoop sigaretten wil inslaan, kan het best zijn slag slaan in Turkije, Bulgarije of Noord-Macedonië.

Reis je als roker naar Noorwegen, Ierland, Groot-Brittannië of IJsland, dan kun je beter sigaretten vanuit Nederland meenemen, want tabak is daar een stuk duurder dan hier.

Uit eten gaan en overnachten is duur in Frankrijk

Voor een hotelovernachting of een maaltijd in een restaurant ben je relatief duur uit in Frankrijk. De prijzen liggen daar 18% hoger dan gemiddeld. In Spanje ben je juist het voordeligst uit in de vijf populairste vakantielanden.

Lees ook: Vakantie te duur? Deze tips maken je reis beter betaalbaar

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›