IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom waardebeleggers het nooit eerder zo slecht troffen als nu

Het is nog nooit zo’n slecht moment geweest voor waardebeleggers, zo constateert JP Morgan in een rapport. Volgens strateeg Dubravko Lakos-Bujas van de Amerikaanse zakenbank werden waardeaandelen niet eerder tegen zo’n hoge korting verhandeld. Lakos-Bujas spreekt van de grootste korting op waardeaandelen in dertig jaar.

Ondergewaardeerde aandelen

Wat waardebeleggen onderscheidt van andere populaire strategieën, is dat waardebeleggers geloven dat aandelen een inherente of intrinsieke waarde hebben. Waardebeleggers proberen het rendement te maximaliseren door aandelen te selecteren die ondergewaardeerd worden door de markt. 

Volgens deze strategie beoordelen beleggers de intrinsieke waarde van een aandeel en vergelijken deze vervolgens met de aandelenkoers. Als er een aanzienlijke veiligheidsmarge is tussen de waarde en de prijs (wat betekent dat de intrinsieke waarde groter is dan de marktwaarde met een vooraf bepaald bedrag) zal de waardebelegger dit aandeel kopen.

Run op snelgroeiende, innovatieve techbedrijven

Waardebeleggen is de favoriete investeringsstrategie van Warren Buffett, die hierdoor een van de rijkste mensen ter wereld werd. Toch leverde de strategie sinds de financiële crisis weinig geld op, omdat beleggers vooral leken te reageren op macro-economische ontwikkelingen in plaats van op bedrijfsspecifiek nieuws.

Vooral snelgroeiende, innovatieve techbedrijven konden in de afgelopen jaren op bijval van beleggers rekenen, waarbij de waarderingen van onder meer Netflix en Amazon.com tot recordhoogtes stegen. En dat zijn juist de aandelen die waardebeleggers doorgaans mijden. 

Zelfs Buffett koopt groeiaandelen

Doordat groeiaandelen het jarenlang beter deden dan waardeaandelen, liggen de mediane koers-/winstverhoudingen van de goedkoopste aandelen in de S&P500 zeven keer lager dan de bredere markt, zo merkte JP Morgan op.

“Bij de relatieve koers-/boekwaardeverhouding tussen de goedkoopste en duurste aandelen kom je zelfs uit op negen keer”, aldus Lakos-Bujas.  De koers-/boekwaardeverhouding komt overeen met de beurskoers van een aandeel gedeeld door de boekwaarde van een bedrijf. Hoe lager deze ratio, hoe goedkoper het aandeel is.

De discrepantie tussen groei- en waardeaandelen is inmiddels zo groot, dat zelfs Buffetts Berkshire Hathaway een ongewoon uitstapje maakte. Het beleggingsfonds kocht onlangs een belang in het groeiaandeel Amazon, waarbij Buffett zelfs opmerkte dat hij spijt had dat hij het aandeel niet eerder had gekocht.

Check ook: Waardebeleggen volgens Buffett: 3 principes

Waardebeleggingen waren afgelopen week wel wat op hun retour, waarbij de Vanguard Value ETF bijvoorbeeld met 4,2% steeg tegenover een winst van 2,6% voor de Vanguard Growth ETF.

Lakos-Bujas vreest dat deze outperformance van korte duur zal zijn, vanwege enkele “structurele factoren”. Hij noemt onder meer de opkomst van disruptieve technologieën waardoor groeibedrijven bijna in een handomdraai een monopoliepositie kunnen bemachtigen in hun markten.

Ook de populariteit van passief beleggen, een zwakkere wereldwijde economische groei en lage rentes spelen waardebeleggingen bepaald niet in de kaart. 

Grote veranderingen nodig

Als waardebeleggingen een duurzame comeback willen maken, dan zijn minstens de volgende ontwikkelingen nodig volgens Lakos-Bujas: 

  • reguleringen die de concurrentie bevorderen
  • een stabilisering van het beheerd vermogen van actieve beleggingen tegenover passieve beleggingen (nu vindt er nog een uitstroom plaats uit actieve beleggingen)
  • minder onzekerheid rond het beleid van centrale banken   
  • een versnelling van de wereldwijde groei of een volledige recessie, waardoor er een correctie plaatsvindt voor groeiaandelen

Voor wie is waardebeleggen interessant?

Of je wel of niet voor waarde-aandelen moet kiezen, hangt vooral af van jouw beleggingsdoelen en tijdshorizon. Voor een oudere belegger die op zoek is naar vermogensbehoud en rendementen met een laag risico, kan waardebeleggen een slimme keuze zijn. 

Mede dankzij het rente-op-rente effect zullen waardeaandelen op de lange termijn vruchten afwerpen, vooral omdat veel van deze fondsen dividend uitkeren.

Lees ook: Net zo rijk worden als Buffett? Begin met waardebeleggen

Lees ook:

Warren Buffett verslaan? Ga voor saai

Deze ETF overtrof Berkshire. En deze aandelen zitten in het mandje. Lees verder ›