IEXGeld

Dossiers

Profiel

Geld besparen op je vliegreis: 8 tips

De zomervakantie is in zicht. Op vliegtickets valt behoorlijk te besparen als je slim boekt. Acht tips voor wie zijn vlucht nog niet heeft geboekt.

In de vroege ochtend reizen, de koffer thuislaten, last minute boeken of juist heel vroeg in het seizoen... Er zijn allerlei slimme manieren om te besparen op je vliegticket. We zetten er acht voor je op een rij.

1. Neem niet teveel bagage mee

Een te grote tas in je handbagage of een te zware koffer kan je duur komen te staan. Overtreft je bagage de maximumgrenzen, dan brengt de luchtvaartmaatschappij je extra kosten in rekening. Let dus goed op de maximale afmetingen en het maximale gewicht dat je kosteloos kunt meenemen.

De regels kunnen behoorlijk streng zijn. Zo mogen passagiers van Ryanair sinds 1 november niet meer gratis een rolkoffer als handbagage meenemen. Alleen één kleine tas die onder de stoel past is toegestaan. Neem je toch een rolkoffer mee, dan moet deze het bagageruim in, tegen een toeslag.

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen moet je standaard bijbetalen voor koffers. KLM heeft zich hier onlangs ook toe gevoegd. Wie reist met een goedkoper ticket, moet voortaan voor alle bestemmingen bijbetalen voor ruimbagage. Maak je een korte stedentrip, dan kun je overwegen om je koffer thuis te laten en uitsluitend handbagage mee te nemen.

2. Wees alert op toeslagen

De kosten van een vliegticket zijn niet beperkt tot het vervoer van A naar B. Er komen vaak nog allerlei toeslagen bij. Vooral prijsvechters hebben daar een handje van. Denk bijvoorbeeld aan een babytoeslag, een extra rekening voor vervoer van grote spullen en toeslagen voor het reserveren van een zitplaats of wijziging van je naam op het ticket.

Wil je onaangename verrassingen voorkomen, kijk dan hoe je toeslagen kunt vermijden, door bijvoorbeeld geen zitplaats te reserveren, goed te checken of je naam op het ticket goed is gespeld en - zoals hierboven al is aangegeven - je koffer thuis te laten.

Naast optionele toeslagen zijn er ook toeslagen waar je niet onderuit kunt, zoals boekingskosten, reserveringskosten en administratiekosten. Neem alle noodzakelijke kosten mee als je prijzen naast elkaar legt, om een eerlijke vergelijking te kunnen maken.

3. ... en op de transferkosten

Wil je weten hoeveel je reis precies kost, let dan ook op de vervoerskosten van en naar de luchthaven en eventuele parkeerkosten. Hierdoor kan het plaatje compleet veranderen.

Woon je bijvoorbeeld in Haarlem of Amsterdam, dan kan het per saldo voordeliger zijn om met een duurdere maatschappij vanaf Schiphol te vertrekken dan met een prijsvechter vanaf Eindhoven of Maastricht. De extra reis- of parkeerkosten zijn soms hoger dan het verschil in de ticketprijs.

En boek je bijvoorbeeld een stedentrip naar Londen, dan kan het voordeliger zijn om te landen om Heathrow, dan met een budgetvlucht naar Stansted, aangezien Stansted bijna 40 kilometer verder van het centrum van de stad ligt dan Heathrow.

Overnachting boeken? Check ook: Pas op voor verborgen kosten bij hotels

4. Reis op een onvoordelig tijdstip (of juist niet!)

Reizen in de late avond of de vroege ochtend is vaak een stuk goedkoper. Maar ook hiervoor geldt: kijk naar de totaalprijs. Als je midden in de nacht met een taxi naar huis moet of je auto langere tijd moet parkeren omdat er geen treinen rijden, kun je onder de streep alsnog duurder uit zijn dan wanneer je overdag reist.

5. Zoek met flexibele data

Het kan behoorlijk veel schelen als je bijvoorbeeld niet op zaterdag gaat vliegen, maar een dag eerder of juist op maandag. Op de website van prijsvergelijker Cheaptickets kun je checken welke dagen het voordeligst zijn voor vluchten naar jouw vakantiebestemming.

Dit kan per bestemming variëren. Zo zijn vluchten naar Barcelona op dinsdag en woensdag het goedkoopst. Maar vlieg je naar Lissabon, dan kun je het best op maandag vliegen.

6. Boek op het juiste moment

Het maakt voor de kosten ook enorm veel uit hoe lang van te voren je het ticket boekt. Meestal ben je voordeliger uit als je er vroeg bij bent, maar té vroeg kan juist duurder uitpakken, omdat aan zekerheid ook een prijskaartje hangt.

Op de website van Skychanner kun je per bestemming zien hoe lang van tevoren je het best kunt boeken en wat de voordeligste maanden zijn om te vliegen.

Er zijn opvallend grote verschillen per locatie. Zo betaal je voor een vlucht naar Gran Canaria 4% minder dan de gemiddelde ticketprijs als je last minute boekt, terwijl je 16% duurder uit bent als je al 24 weken voor vertrek je ticket koopt. Voor een reis naar Barcelona is het precies andersom: daar ben je voor een last minute vlucht juist 38% duurder uit.

7. Boek buiten het hoogseizoen

Wie vliegt tijdens de bouwvak betaalt de hoofdprijs. Ben je niet gebonden aan de schoolvakanties, probeer dan buiten de zomervakantie om te boeken.

Reis je bijvoorbeeld naar New York, dan betaal je voor een vlucht in juli 39% meer dan de gemiddelde ticketprijs. Maar vlieg je in februari, dan ben je juist 16% goedkoper uit, zo blijkt uit cijfers van Skychanner. Dan moet je wel de kou op de koop toenemen.

8. Neem een overstap

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk op de plaats van bestemming zijn, maar soms pakt het een stuk voordeliger uit als je een overstap maakt, op bijvoorbeeld Frankfurt of Londen.

Boek je bijvoorbeeld een ticket van Amsterdam naar New York, dan levert een overstap in Londen je 280 euro korting op. Je bent dan wel 20 uur langer onderweg.

Nog meer bespaartips voor de vakantie: Op deze manier geef je niet teveel geld uit op vakantie

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›