IEXGeld

Dossiers

Profiel

Pas op voor verborgen kosten bij hotels

Volgens experts komen verborgen kosten bij hotels steeds vaker voor. Een nieuw rapport van de Universiteit van New York laat zien dat de hotelsector dit jaar naar verwachting 2,70 miljard dollar aan toeslagen binnen sleept, beduidend meer dan de 2,55 miljard dollar in 2016 en de 2,45 miljard dollar in 2015. 

In de luchtvaart is deze trend al een tijd aan de gang en moet je tegenwoordig voor alles betalen: van het reserveren van een stoel tot het meenemen van handbagage. Soms kun je niet meer naast je vriend of vriendin zitten zonder bij te betalen.

Meer hotels gaan dat model volgen, zo is de verwachting. Daarbij is het niet onwaarschijnlijk dat je bijvoorbeeld kosten krijgt voorgeschoteld als je eerder in je hotelkamer wilt. 

Check ook: Tien tips om te besparen op je stedentrip

Deze kosten kunnen erbij komen

De hotelindustrie boert al jarenlang redelijk goed, ondanks de opkomst van particuliere verhuursites als Airbnb. Maar de positieve omzetgroei lijkt wat af te zwakken. Hotels zoeken nu naar andere manieren om de omzet aan te jagen en reizigers zullen daar de dupe van worden. Denk aan kosten voor wifi, maar ook aan resortkosten, die het gebruik van het zwembad omvatten of je het recht geven op koffie of een krantje. 

Hoe lager de prijs van de hotelkamer, hoe hoger de extra kosten, zo wordt verwacht. Ook op het gebied van annuleringskosten gaan hotels de luchtvaartsector achterna. Vroeger kon je nog wel eens op de dag van aankomst de hotelkamer kosteloos annuleren, maar dat is er niet meer bij met hotels die vergoedingen vragen voor annuleringen binnen 24 of zelfs 72 uur voor aankomst. Hilton hotels zijn bijvoorbeeld aan het experimenteren met een vergoeding van 50 dollar bij elke annulering. 

Nederlanders geven volgens het Centraal Bureau voor Statistiek grofweg 15 miljard euro uit aan vakanties. Bijna 2,8 miljard euro hiervan wordt in Nederland uitgegeven en de rest gaat naar het buitenland.

Check ook: Zeven dingen die je vast niet weet over je creditcard

Zo voorkom je extra kosten

Er zijn enkele simpele stappen die je kunt zetten om niet voor verrassingen te staan. Doe bijvoorbeeld goed onderzoek voordat je tot een boeking overgaat. Los van de belastingen kan het best moeilijk zijn om te zien welke kosten er bij het desbetreffende hotel in rekening worden gebracht. Raadpleeg meerdere bronnen en niet alleen Booking.com. Waarom zou je het hotel ook niet even bellen als je echt wilt weten met welke kosten je te maken krijgt? 

Ook tijdens je hotelbezoek loont het om te vragen naar extra kosten. Niets is vanzelfsprekend: vraag of een extra handdoek bij het zwembad of een bezoek aan de fitnessruimte je extra geld kost. 

Neem verder even de tijd bij het uitchecken om rustig naar de hotelrekening te kijken. Veel reizigers zijn in zo’n grote haast om te vertrekken, dat zij dit vergeten te doen. Dat is nou net waar hotels op inspelen.

Bekijk welke kosten redelijk zijn en ga het gesprek aan als je vindt dat sommige toeslagen onredelijk zijn. Bedenk daarbij uiteraard dat je in een betere onderhandelingspositie zit wanneer je nog niet je handtekening onder de rekening hebt gezet. 

Wees tot slot op de hoogte van wat je rechten als reiziger zijn. Volgens de wet moeten alle kosten duidelijk in kaart worden gebracht door het hotel. Vaak vind je de kosten terug in de kleine lettertjes, dus zorg ervoor dat je die ook leest. 

Check ook: Zes beleggingsboeken die je moet lezen tijdens je vakantie

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›