IEXGeld

Dossiers

Profiel

AFM: Binaire opties zijn een kansspel

Vorig jaar werden binaire opties al verboden in de Europese Unie door de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA). Dit is echter een tijdelijke maatregel. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) komt nu een permanent, nationaal verbod.

Lees meer: Wat betekent het verbod op binaire opties voor jou?

Europees verbod

In april vorig jaar werd voor het eerst een tijdelijk Europees verbod uitgevaardigd door de ESMA. De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) heeft vervolgens in november vorig jaar het verbod op binaire opties en de verkoopbeperking voor CFD’s voor de tweede keer verlengd. 

De AFM is van plan om twee nationale productinterventiemaatregelen te treffen in navolging van dit ESMA-verbod op binaire opties en de verkoopbeperking aan contracts for difference (CFD’s). Dat moet een totaalverbod worden, maar niet afwijkend van het Europese verbod. 

Geen gokjes meer wagen

De toezichthouder noemt de beleggingsproducten een kansspel. Binaire opties en Cfd's werken namelijk zo: beleggers moeten voorspellen of een belegging gaat dalen of stijgen. Hebben ze het goed, dan kan het een rendement tot 90% opleveren, maar gokken ze verkeerd dan is de inleg verloren. 

Met slechts twee opties en 50/50 kans, is het niet gek dat de AFM het een kansspel noemt. Deze vorm van optiehandel valt eerder onder de Wet op de Kansspelen, schrijft de AFM.

Begin januari dit jaar liet de AFM weten onderzoek te doen naar de noodzaak voor nationale maatregelen met betrekking tot de verkoop in of vanuit Nederland van binaire opties en CFD’s. Uit dit onderzoek blijkt dat er sprake is van significante reden tot bezorgdheid over de beleggersbescherming.

De AFM publiceert de maatregelen naar verwachting in april 2019. In tegenstelling tot de tijdelijke maatregelen van ESMA gelden de maatregelen van de AFM voor onbepaalde tijd.

Check: Gokken is geen beleggen

Gerelateerde Tools