IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat betekent het verbod op binaire opties voor jou?

De verkoop van binaire opties aan particuliere beleggers is verboden in de Europese Unie. De toezichthouder Europese Autoriteit voor effecten en markten komt tot dat besluit uit bezorgdheid over de verliezen die veel beleggers lijden met beleggingsproducten, schrijft IEX.nl

Eerder bleek al uit onderzoek dat particuliere beleggers in de meeste gevallen geld verliezen met binaire opties. Het verbod geldt in eerste instantie voor drie maanden. Na drie maanden moet de toezichthouder bepalen of het verbod verlengd wordt. 

Ook reclame voor binaire opties wordt verboden. Die vergroten wegens hun 'agressiviteit' de toch al aanzienlijke risico's, vindt de ESMA. Door het zeer speculatieve karakter van de producten spelen de reclames volgens de waakhond in op gokverslavingen.

Hoe werkt een binaire optie?

Een binaire optie is iets anders dan een normale optie. Bij binaire opties gaat het voornamelijk om het voorspellen van een gebeurtenis. Kort gezegd: als je iets juist voorspelt dan maak je winst. Voorspel je iets niet goed dan ben je je inleg kwijt.

Het gebruik van binaire opties lijkt veel op gokken. Een vraag voor een binaire optie kan zijn; stijgt de AEX index in de komende 60 minuten? Hierop kun je inzetten op 'ja' of 'nee'. Als je goed hebt gegokt dan ontvang je bijvoorbeeld voor elke ingelegde euro 80 cent. Heb je het mis dan ben je je inleg kwijt.

Doordat de risico's altijd groter zijn dan de verwachte opbrengst, is het volgens de ESMA onmogelijk om op lange termijn winst te maken. Om die reden is er sprake van een belangenconflict tussen aanbieders en hun clienten, zegt de ESMA.

Lees ook: Vijf beleggingen die kunnen bijten

"Maatregelen zijn historisch"

De toezichthouder in Nederland, de AFM, waarschuwt particuliere beleggers ook al jaren voor binaire opties en heeft samen met andere nationale toezichthouders in de Europese Unie aan een voorbereiding gewerkt voor deze maatregelen tegen binaire opties. 

Merel van Vroonhoven, voorzitter van de AFM, noemt het besluit historisch op de website van de AFM:"Binaire opties zijn de AFM al jaren een doorn in het oog. Sinds 2013 waarschuwt de AFM tegen deze zeer risicovolle beleggingsproducten. Ze staan bol van de mooie beloftes, zoals 'in een recordtijd fantastische rendementen binnenhalen'."

"De realiteit is dat aanbieders hier grof geld aan kunnen verdienen en de belegger is vaak de grote verliezer. Wat mij vooral raakt is dat onervaren beleggers, door de lage spaarrente op zoek naar andere vormen van rendement, voor veel geld het schip ingaan."

Wat betekent dit verbod voor jou?

Het verbod op binaire opties is nu afgekondigd, volgens Nicole Reijnen, woordvoerder van de AFM, maar het verbod moet nu eerst gepubliceerd worden en een maand na publicatie zal het verbod in werken treden. 

Dus er mag nu nog steeds reclame gemaakt worden voor binaire opties en ze zijn nog steeds te koop. Partijen die deze opties aanbieden hebben echter wel een stevig signaal gekregen en moeten zorgen dat ze niet in overtreding zijn als dit verbod van kracht wordt, zegt Reijnen. 

Naast binaire opties legt de ESMA ook de zogeheten contracts for differences (CFD's) aan banden. Die mogen nog wel worden verkocht, maar in de hele EU gaan dezelfde limieten gelden voor het hefboomeffect; het vergroten van de investering met geleend geld voor hogere opbrengsten.

Check ook: Gokken is geen beleggen

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

ETF’s die één aandeel volgen: goed idee of een hype?

Met de indextrackers ga je superlong of -short op aandelen als Nike of T... Lees verder ›