IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen als een pro deel IV: Implementatie en onderhoud

Mede door de lage spaarrente is de populariteit van beleggen in Nederland voor het derde jaar op rij gestegen. Volgens onderzoeksbureau Kantar TNS, is het aantal beleggende huishoudens in 2018 met 11% gestegen naar 1,54 miljoen. In dat kader verscheen een vierdelige serie met beleggingslessen van Loege Schilder op Belegger.nl. Schilder is mede-oprichter van Care IS vermogensbeheer.

Deze column is de laatste in een serie van vier waarin hij in gaat op het belang van een strategische beleggingsverdeling. Dit waren de eerste drie:


Hoe verhouden deze zich tot elkaar? In deel I legt Loege Schilder uit hoe je je persoonlijke situatie en beleggingsdoel in kaart brengt, waarna hij in deel twee verder ging over hoe dit leidt tot de verdeling over aandelen en obligaties. 

Vervolgens heeft hij behandeld hoe je van deze strategische verdeling komt tot de inrichting van de portefeuille over regio's, sectoren en beleggingsstijlen. "We zijn nu gekomen bij het moment dat we de papieren portefeuille om gaan zetten naar een echte portefeuille", schrijft Loege Schilder. 

Implementatie en onderhoud

"Er zijn grote verschillen tussen de aanpak van professionele en particuliere beleggers. Maar al te vaak schommelt de portefeuille van particuliere beleggers sterk en is het onzeker of uiteindelijk voldoende vermogen wordt opgebouwd.

De beleggingen van professionele beleggers zijn meestal saaier, maar de kans op een hoger vermogen op einddatum is wel veel groter. Particuliere beleggers die op zoek zijn naar een stabiele ontwikkeling van hun vermogen op lange termijn, kunnen veel leren van de pro’s. ik heb daarom een serie blogs geschreven met als titel Beleggen als een pro.

In dit laatste blog beschrijf ik de implementatie en het onderhoud van de portefeuille. Waarop moet u letten bij de keuze voor beleggingstitels, bij het uitvoeren van de aankopen en verkopen en hoe vaak checkt u de ontwikkeling van de portefeuille?"

Keuze beleggingstitels

"Bij het kiezen van de beleggingstitels kijken beleggingsprofessionals naar verschillende facetten. Omdat wij het belangrijk vinden dat goed gespreid wordt belegd, beperken we ons tot de keuze van actieve en passieve beleggingsfondsen.

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

De beste fondsen hebben een optimale verhouding tussen goed rendement, laag risico en lage kosten. Hoewel de meeste beleggers focussen op het behaalde rendement, blijkt dit weinig voorspellende waarde te hebben voor het toekomstige rendement. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de hoogte van de kosten het meeste zegt over toekomstig rendement. Bij lagere kosten houdt de belegger netto meer over.

Om het risico goed in beeld te krijgen kunt u vragen stellen als: hoe is de houding van de manager tegenover risico en welke ruimte heeft de manager om risico's te nemen? Eén keer een forse daling, kan er al voor zorgen dat u het doel niet meer haalt. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Er zijn diverse websites die een goed objectief inzicht geven in de karakteristieken van beleggingsfondsen."

Orders uitvoeren

"Na de keuze van de beleggingstitels zijn we toe aan het uitvoeren van de orders. Kies voor een partij die past bij uw wensen. Wilt u lage kosten? Of liever toch een hoger serviceniveau en bent u bereid daarvoor te betalen?

Let bij het uitvoeren van de orders op de bid-offer spread, op het aantal stukken dat wordt verhandeld en op het moment van de dag; aan het einde van de middag is vaak een goed moment. Dan is de Amerikaanse beurs geopend en is er veel handel.

Verder kunt u overwegen om de positie in een paar stappen aan te kopen. U betaalt iets meer kosten, maar voorkomt dat u achteraf precies op het verkeerde moment hebt aangekocht."

Onderhoud

"Na het aankopen van de portefeuille hopen we natuurlijk allemaal dat de koersen stijgen. Het is verleidelijk om de portefeuille goed in de gaten te houden en vaak te kijken naar de ontwikkeling. Toch is dat niet verstandig. U verhoogt namelijk de kans dat u op basis van emotie (te veel) transacties gaat uitvoeren. De ervaring is dat de extra transactiekosten meestal hoger zijn dan het extra rendement.

Professionele beleggers kijken vaak op een vast periodiek moment naar de portefeuille. Ze beoordelen bijvoorbeeld maandelijks het portefeuillerendement ten opzichte van een vergelijkbare benchmark.

Passieve fondsen worden anders beoordeeld dan actieve fondsen (zie ook deel III uit deze serie). Als er verschillen zijn is het belangrijk om te achterhalen hoe deze zijn ontstaan. Ook als het rendement beter is, want er kan sprake zijn van een onacceptabel risico wat de volgende keer verkeerd uitpakt. Deze evaluatie kan leiden tot de keuze van nieuwe titels en orders."

Evaluatie beleggingsplan

"Daarnaast is het verstandig om jaarlijks te checken of het vermogen nog op koers ligt om de doelstellingen te behalen. Als de kans op het behalen van de doelstellingen gedaald is, heeft u diverse mogelijkheden. U kunt extra geld beleggen zodat u meer rendement genereert, het risicoprofiel aanpassen of uw doel veranderen door de beleggingshorizon te verlengen (bijvoorbeeld iets langer doorwerken) of het gewenste vermogen bij te stellen.

Bij grote verschillen tussen het plan en de realiteit is het verstandig alle uitgangspunten te reviewen. Daarbij begint u met de uitgangspunten en de doelstellingen en voert u het proces vanaf stap 1 opnieuw uit. 

In deze serie heb ik uitgelegd hoe professionals beleggen. De meeste particuliere beleggers beginnen met het kopen van een aantrekkelijk aandeel en daarna besluiten wat ze met de winst doen. Professionele beleggers beginnen met het doel en maken een plan. Pas aan het einde kiezen ze specifieke aandelen.

Door te beleggen als een pro verhoogt u de kans dat u voldoende vermogen opbouwt voor uw doel: eerder stoppen met werken, aflossen hypotheek, behoud en groei van vermogen, et cetera."

Lees ook: Zo investeer je als Warren Buffett

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›