IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen als een pro deel I: Beleggingsdoelen

Mede door de lage spaarrente is de populariteit van beleggen in Nederland voor het derde jaar op rij gestegen. Volgens onderzoeksbureau Kantar TNS, is het aantal beleggende huishoudens in 2018 met 11% gestegen naar 1,54 miljoen. Daarom is er een nieuwe wekelijkse serie van Belegger.nl, beleggingslessen van Loege Schilder, mede-oprichter van Care IS vermogensbeheer.

Deze column is de eerste in een serie van vier waarin hij uitlegt hoe je een professionele beleggingsportefeuille opbouwt. 

Lees ook: Onze handleiding Beginnen met beleggen

Bedrijven maken recordwinsten gesteund door de economische hoogconjunctuur. Maar tegen de verwachting in zijn aandelenkoersen gedaald.

Wat kun jij als belegger doen in dergelijke lastige situaties? Hoe gaan professionele beleggers daar mee om? Om te beleggen als een pro moet je eerst zorgen dat je beleggingsdoelen duidelijk zijn. Loege Schilder licht toe. 

Jouw financiële situatie in kaart

"Voor je begint met beleggen is het belangrijk om jouw financiële situatie in kaart te brengen. Hoeveel vermogen bezit je en met welk deel daarvan wilt en kun je gaan beleggen? In de regel moet je alleen gaan beleggen met vermogen dat je voor langere tijd kunt missen.

Belangrijk hierbij is dat je een financiële buffer aanhoudt voor onvoorziene uitgaven. Als de wasmachine ermee ophoudt, moet je wel gelijk een nieuwe kunnen kopen.

Daarnaast moet je inzicht hebben in het maandelijkse overschot dat je kunt bijstorten. Je kunt natuurlijk ook een maandelijks tekort hebben, dat je moet aanvullen uit het vermogen."

Waarom wil je gaan beleggen?

"Beleggen is geen doel, maar een middel. Het opgebouwde beleggingsvermogen kun je besteden aan jouw doel zoals: het aanvullen van je pensioen, het aflossen van je hypotheek of het betalen van de studies voor de kinderen.

Dit zogeheten beleggingsdoel is het uitgangspunt voor de keuzes die je met betrekking tot je beleggingen gaat maken. Je kunt natuurlijk ook meerdere doelen hebben met de beleggingen."

De beleggingshorizon

"Als het beleggingsdoel duidelijk is kun je afleiden hoe lang je nog hebt tot het doel bereikt moet zijn. Deze periode noemen we je beleggingshorizon. Als je vermogen opbouwt voor pensioen, heb je langer de tijd dan wanneer je belegt voor de studie van de kinderen.

Gedurende de beleggingshorizon hoeft je het vermogen niet aan te wenden en kun je beleggen. Een belangrijke vuistregel bij beleggen is: "Hoe langer je belegt, des te groter de kans op een positief resultaat." Tijd zorgt ervoor dat je eventuele verliezen kunt goedmaken. Daarnaast profiteer je van het rente-op-rente effect."

Risicobereidheid

"Op basis van jouw beleggingshorizon kun je je risicobereidheid bepalen. Hoeveel risico kan en wil je nemen. Des te langer je beleggingshorizon, des te meer risico je kunt nemen.

Het te nemen risico hangt naast je beleggingshorizon af van de noodzaak van je beleggingsdoel en van je mentale risicohouding. Sommige mensen zijn niet afhankelijk van het vermogen en kunnen veel risico lopen, maar willen dat helemaal niet."

Beleggingsdoel als uitgangspunt voor je beleggingen

"Voor je start met beleggen is het dus van belang om je complete (financiële) situatie in kaart te brengen. De startsituatie, de spaarmogelijkheden en het beleggingsdoel. Deze situatieschets vormt de basis voor de opbouw van je portefeuille en alle vervolgbeslissingen met betrekking tot je beleggingen.

In de volgende column sta ik stil bij de indeling van je beleggingsportefeuille en de verschillende beleggingscategorieën."

Bekijk ook: 5 beleggingstips voor een succesvol 2019

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Spreiden? Warren Buffett doet er niet aan

Ruim 40% van de beleggingsportefeuille van Warren Buffett bestaat slecht... Lees verder ›