IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen als een pro deel III: Portefeuilleconstructie

Mede door de lage spaarrente is de populariteit van beleggen in Nederland voor het derde jaar op rij gestegen. Volgens onderzoeksbureau Kantar TNS, is het aantal beleggende huishoudens in 2018 met 11% gestegen naar 1,54 miljoen. Daarom is er een nieuwe wekelijkse serie van Belegger.nl, beleggingslessen van Loege Schilder, mede-oprichter van Care IS vermogensbeheer.

Deze column is de derde in een serie van vier waarin hij in gaat op het belang van een strategische beleggingsverdeling. 

Lees ook: Beleggen als een pro deel II: Strategische beleggingsverdeling

Portefeuilleconstructie

"Voor veel beleggers vormt een marktindex de basis van de portefeuilleconstructie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de AEX als basis voor een Nederlandse aandelenportefeuille.

Veel professionele beleggers gebruiken de wereldwijde MSCI index. Deze index wordt gebruikt als benchmark voor de verdeling en om het rendement mee te vergelijken.

Vervolgens wordt de wereldwijde portefeuille verdeeld in regio's waaruit een selectie gekozen wordt, gevolgd door een sectorselectie en diverse stijlen (groei, waarde, smallcap, et cetera). Als de invulling van de portefeuille duidelijk is, volgt de keuze tussen individuele aandelen of beleggingsfondsen."

Passief of actief?

"Actieve beleggers proberen het rendement van de markt(index) te verslaan door de beste aandelen te selecteren en de minder goede aandelen te vermijden. Actieve beleggers slagen er echter zelden in om de index te verslaan na aftrek van kosten zonder het nemen van excessieve risico's. Het extra rendement weegt niet op tegen de hoge beheerkosten die zij in rekening moeten brengen als gevolg van researchkosten en hogere loonlasten.

Passieve beleggingsproducten zoals indexfondsen en Exchange Traded Funds (ETF’s) volgen simpelweg de index en hebben veel lagere kosten. Per saldo is het rendement van passieve producten vaak beter dan dat van actieve beleggingsfondsen. Het is daarom niet zo vreemd dat deze de laatste jaren enorm in populariteit zijn toegenomen."

Recente ontwikkelingen

"De groeiende populariteit van indexbeleggen en de toename in indices heeft ook de diversiteit van indexproducten doen toenemen. De scheidslijn tussen actief en passief is dunner geworden omdat het steeds makkelijker is om af te wijken van de wereldwijde index met passieve beleggingsproducten. Denk bijvoorbeeld aan het beleggen in stijlfactoren zoals minimum volatility en waardeaandelen.

Ook het accent op duurzaam beleggen is een voorbeeld van hoe aandelenbeleggers met passieve beleggingsproducten kunnen afwijken van een wereldwijde aandelenindex. We noemen dergelijke producten smart beta."

Hoe komt de portefeuilleconstructie tot stand?

"Na het opstellen van de strategische beleggingsverdeling kiezen veel professionele beleggers een benchmark index. Deze wordt gebruikt voor de top down-verdeling van de portefeuille over regio's, sectoren en diverse stijlen.

Actieve beleggers proberen door slimme keuzes te maken een portefeuille samen te stellen waarmee zij de benchmark kunnen verslaan. Door de hoge kosten van actieve managers lukt dit meestal niet.

Passieve beleggers gaan op zoek naar indexproducten om het rendement van de benchmark zo dicht mogelijk te volgen. De laatste jaren zien we ook steeds vaker dat beleggers afwijken van de benchmark met behulp van smart beta-producten."

In de volgende en laatste column van deze serie legt Schilder uit waar professionele beleggers op letten bij de definitieve fondsselectie, hoe zij de portefeuillesamenstelling bewaken en hoe ze de beleggingsresultaten meten.

Lees ook: Beleggen als een pro deel I: Beleggingsdoelen

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Afgestrafte aandelen bijkopen: slim idee?

Op koopjesjacht gaan kan lucratief uitpakken, maar de risico's zijn ook ... Lees verder ›