IEXGeld

Dossiers

Profiel

Lesje short gaan

Short gaan is een populaire manier van handelen onder speculanten, hedgefondsen en particuliere investeerders die het niet erg vinden om een hoog risico te lopen. Wat het precies betekent om short te gaan, leggen we hier uit. 

Kort door de bocht betekent short gaan dat je een aandeel verkoopt waar jij zelf geen eigenaar van bent, maar te leen hebt gekregen van een andere partij, bijvoorbeeld een broker. Voor het lenen van een aandeel betaal je een vergoeding aan die partij.

Bekijk ook: Is short selling onethisch?

De motivatie achter short gaan

Beleggers die short gaan, verwachten dat de koers van een aandeel zal dalen. Op het moment dat je short gaat, verkoop je een aandeel (dat je geleend hebt) om dat later voor een lagere prijs weer te kopen. 

Als dit lukt, dan bestaat je winst uit het verschil tussen hun verkoop- en koopprijs. Sommige beleggers gaan short, omdat zij graag speculeren, anderen gebruiken het als bescherming om klappen op longposities mee op te vangen.

Hoe het werkt

Stel je vindt dat ING veel te duur is en dat het aandeel op een gegeven moment flink gaat dalen. Je bent daar volledig van overtuigd en je leent tien aandelen van je broker, die je vervolgens verkoopt in de hoop dat je ze later opnieuw kunt kopen tegen een lagere prijs. Daarna lever je je aandelen weer in bij je broker en het verschil steek je in eigen zak. 

Voorbeeld: je verkoopt de tien geleende aandelen ING tegen €10 per stuk, wat €100 oplevert. In werkelijkheid betaal je ook een kleine commissie, maar dat laten we in het voorbeeld even buiten beschouwing. Dus je hebt nu €100 in bezit en de verplichting om ergens in de toekomst weer 10 aandelen ING te kopen om deze daarna weer in te leveren bij je broker. Als het aandeel ING duurder wordt dan €10, dan verlies je geld omdat je een hogere prijs moet betalen om de aandelen weer terug te kopen.

Bekijk ook: Wat zijn futures?

Als de koers van het aandeel bijvoorbeeld richting de €20 gaat, dan moet je €200 betalen om de tien aandelen terug te kopen die je broker nog van je tegoed heeft. Uiteraard heb je nog steeds die €100 in je zak zitten, dus je verlies zou dan in dit voorbeeld uitkomen op €100. 

Als ING failliet gaat en het aandeel van de beurs wordt gehaald, dan kun je je aandelen waarschijnlijk kopen voor een paar centen, waardoor je een flinke winst maakt. De kans dat ING omvalt is best klein… 

Houd rekening met de risico’s

Short gaan betekent ook veel risico nemen. In enkele gevallen proberen investeerders of handelaren de prijs van een aandeel op te jagen als zij zien dat er veel shorters in het aandeel zitten. Daarmee hopen ze dat de speculanten hun shortposities afdekken (terugkopen).

Ga er niet vanuit dat het altijd mogelijk is om je aandelen weer terug te kopen op het moment en tegen de prijs die jij wilt. Als niemand zijn aandelen verkoopt of als er teveel kopers zijn, waardoor het aandeel niet omlaag gaat, dan kun je serieuze bedragen verliezen. Of wat te denken van een overname? Afgelopen maand werd KAS Bank overgenomen tegen een overnamepremie van 110% ten opzichte van de laatste slotkoers. Dat kunnen shorters niet waarderen. 

Het verlies kan oneindig zijn als het aandeel maar blijft stijgen en jij je aandelen niet terugkoopt. Short gaan is dan ook vooral weggelegd voor de ervaren handelaren die de risico’s goed begrijpen.

Bekijk ook: 5 ETF's om te overwegen in 2019

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Thema-ETF's hebben het moeilijk

Thematische indextrackers lijken niet meer zo populair, maar is dat tere... Lees verder ›