IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 ETF's om te overwegen in 2019

Na de tornado van volatiliteit in de laatste paar maanden van het jaar zullen veel beleggers hun portefeuilles tegen het licht houden voor een frisse start van het nieuwe jaar.

Bekijk ook: Deze 7 beurstermen worden dit jaar belangrijk

ETFTrends.com zette vijf exchange-traded funds (ETF's) op een rij die kunnen profiteren van ontluikende trends in 2019.

1. ARK Innovation ETF

Disruptieve technologie in de vorm van robotica, kunstmatige intelligentie (AI), machine learning of een andere vorm van ontwrichtende technologie is de volgende golf van innovatie die in alle sectoren zal doordringen. Om te profiteren van deze transformatieve beweging, kunnen beleggers de ARK Innovation ETF (ARKK) overwegen.

"AI moet ons kunnen helpen portefeuilles op een nog intelligentere manier te bouwen en potentiële risico's te identificeren die nu nog voor ons verborgen kunnen zijn", zei Hywel George, directeur beleggingen bij Old Mutual Investment Group.

De focus van ARKK ligt primair op binnenlandse en buitenlandse aandelen van bedrijven die samenvallen met het beleggingsthema van disruptieve innovatie van de ETF: een technologie of strategie die de status-quo verstoort en een eigen nichemarkt ontwikkelt. ARKK belegt in zowel ontwikkelde als opkomende markten.

2. VanEck Vectors High-Yield Municipal ETF

Op het gebied van innovatie zullen vastrentende producten een revolutie laten zien in termen van ETF-aanbiedingen die specifieke gebieden van de obligatiemarkt beslaan. Vooral omdat obligaties meer instroom zien door de toenemende zorgen over de wereldwijde groeivooruitzichten. 

Eén focusgebied bevindt zich in de gemeentelijke obligatieruimte, die mogelijk een impuls heeft gekregen na de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen van november. Vooral wat betreft de uitgaven voor infrastructuur, een van de weinige zaken waar Democraten en Republikeinen in het verdeelde Congres het over eens zijn.

De VanEck Vectors High-Yield Municipal ETF (HYD) wil de prestaties van de Bloomberg Barclays Municipal Custom High Yield Composite-index (SHYD) repliceren. Net als SHYD belegt HYD normaal gesproken in effecten die de referentie-index vormen, die bestaat uit openbaar verhandelde gemeentelijke obligaties die de in Amerikaanse dollar luidende hoogrentende langlopende, van belasting vrijgestelde obligatiemarkt dekken.

3. JPMorgan Ultra-Short Income ETF

Zoals eerder al werd opgemerkt door IndexIQ zijn vastrentende waarden rijp voor innovatie. Vooral wanneer de nieuwe ETF-regel van kracht wordt, zal een deel van de toegangsdrempels voor nieuwe emittenten en nieuwe producten worden verlaagd.

Dit zou de deur kunnen openen voor nieuwe soorten ETF-methoden voor vastrentende waarden die op de markt worden gebracht en die volgens de oude aanpak niet haalbaar zouden zijn geweest. 

Bekijk ook: 5 beleggingstips voor een succesvol 2019

De vastrentende belegger zou kunnen kijken naar actief beheerde fondsen, zoals de JPMorgan Ultra-Short Income ETF (JPST), die kunnen dienen als een flexibel instrument in tijden dat de koersen dalen of stijgen. De component met variabele rente van obligaties in de schuldportefeuille van JPST zou zich effectief indekken tegen het renterisico en kapitaliseren op kortetermijnaanpassingen die de Fed in 2019 doorvoert.

Bovendien streeft het fonds naar een looptijd van één jaar of minder, waardoor een langdurige blootstelling aan de grillen op de kapitaalmarkten wordt beperkt en de volatiliteit wordt verminderd. Dit is effectief voor beleggers die het risico willen vermijden dat gepaard gaat met het aanhouden van schuldbewijzen met een langere looptijd.

4. Vanguard ESG US Stock ETF

Kapitaal kan zich naast geld en marktwaarde ook in andere vormen manifesteren zoals maatschappelijke verantwoordelijkheid (ESG = environmental, social and governance). De toename van sociaal bewustzijn onder beleggers heeft geleid tot een toename van kapitaalmarktinnovatie in de vorm van maatschappelijk verantwoorde ETF's.

Hoewel het idee van maatschappelijk verantwoorde ETF's niet nieuw is, is het nog niet echt doorgebroken. Van de ETF-beleggers is 41% zich bewust van het concept. Desondanks heeft slechts 14% daadwerkelijk geïnvesteerd in maatschappelijk verantwoorde ETF's. 

De Vanguard ESG US Stock ETF (ESGV) heeft als doel de prestaties te volgen van de FTSE US All Cap Choice Index, die een gewogen marktkapitalisatie heeft, en is samengesteld uit grote, middelgrote en kleine bedrijven in de Verenigde Staten. De bedrijven worden gescreend op bepaalde ESG-criteria door de indexsponsor, die onafhankelijk is van Vanguard.

5. iShares Core MSCI Emerging Markets ETF

Met renteverhogingen die hun tol eisen van ETF's in opkomende markten, zou een mildere Federal Reserve de opkomende markten kunnen steunen in 2019. Na de renteverhoging in december zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat er in 2019 minder rentestappen zullen volgen. Dat is een welkom teken voor opkomende markten die zijn getroffen door stijgende rente en de sterkere dollar.

Ondanks de diepe dalingen in opkomende markten dit jaar, bieden veel ETF's in opkomende markten een winstgevende kans, vooral als China en de VS hun handelsconflict oplossen.

De iShares Core MSCI Emerging Markets ETF (IEMG) heeft als doel de beleggingsresultaten van de MSCI Emerging Markets Investable Market Index te volgen. De index is ontworpen om de prestaties op de aandelenmarkten van grote, middelgrote en kleine markten in opkomende landen te meten.

"De theorie is doodeenvoudig: beleggingen uit opkomende markten zijn al gekelderd, dus als de zaken erger worden zal de daling veel minder zijn en als de zaken zich herstellen, hebben ze een groter potentieel om te presteren", zei onafhankelijk analist Anthony Peters.

Bekijk ook: Dit verandert er in 2019 voor je portemonnee

Gerelateerde Tools

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. yieldcurve 11 jan 2019 om 09:55 0
    Heel leuk om deze ETF's te noemen, maar kun je ze überhaupt in Nederland verkrijgen? Iets met PRIIPS en de veronderstelling dat de Nederlandse belegger niet in staat is een Engelstalige bijsluiter te begrijpen.
  2. putter 11 jan 2019 om 11:10 0
    Ark is zo wie zo niet aan te kopen in de EU

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Hoeveel aandelen heb je nodig om de markt te verslaan?

Wat is de juiste hoeveelheid diversificatie? En kun je ook teveel aandel... Lees verder ›