IEXGeld

Dossiers

Profiel

Duurzaamheid helpt beleggers juist

In de vroege jaren van duurzame beleggingsfondsen moest de belegger vaak rendement inleveren om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Dat is nu niet meer het geval. Tussen 2014 en 2017 boekten duurzame beleggingen juist extra winst, zo blijkt uit onderzoek van Amundi. 

Het aantal duurzame beleggingsfondsen is in de afgelopen jaren dan ook sterk toegenomen. Dat maakt kiezen ook moeilijker, want hoe maakt u uit al deze producten nu de beste keuze?

Daar helpt de IEX Gouden Stier. Hun missie is de complexe Nederlandse beleggingsmarkt overzichtelijker en toegankelijker te maken. Eerder publiceerden we al een handig stappenplan om te bepalen welk duurzaam beleggingsfonds het beste bij u past, samen met de Beste Keuzes van IEX Gouden Stier.

Lees hier: Zo vindt u het duurzame beleggingsfonds dat bij u past.

Een betere portefeuille, een betere wereld

Terug naar het onderzoek. Amundi onderzocht de impact van ESG-criteria (Environmental, Social, Governance, ofwel duurzaam/groen, maatschappelijke verantwoordelijkheid en goed bestuur) op prestaties van beleggingen. Het doel van het onderzoek was om te bepalen hoe die criteria de beleggingsprestaties beïnvloeden. Amundi gebruikte data over de periode 2010-2017 om de prestaties van 1700 bedrijven te analyseren.

Zo werd een portefeuille, die bestaat uit 20% aandelen met de hoogste ESG-scoren (Q1, hoogste kwaliteit), vergeleken met een portefeuille die bestaat uit 20% aandelen met de laagste ESG-score (Q5, laagste kwaliteit).

In de periode 2010-2013 leverde Q1 in Noord-Amerika een jaarrendement op van 14,6%, tegen 17,8% voor Q5. Voor de eurozone was dat respectievelijk 8,6% en 10%. Beleggen in de beste jongetjes van de klas ging dus ten koste van het rendement.

Check ook: Duurzaam beleggen: slim en hard nodig

Maar in de periode 2014-2017 was het precies omgekeerd. In de VS leverde de Q1-portefeuille in deze periode een gemiddeld jaarrendement op van 13%, tegen 9,4% voor Q5.

In de eurozone was het verschil nog groter: 14,7% voor Q1 tegen 7,5% voor Q5. Ofwel, vanaf 2014 werden beleggers die kozen voor een betere wereld stevig beloond.

Gelijk risico

Amundi concludeert ook dat duurzaamheid bij beleggingen weinig impact heeft op de risico’s, zoals volatiliteit en het verschil tussen pieken en dalen. Een opmerkelijke uitkomst, want er wordt vaak gezegd dat duurzame beleggingen juist minder risico's zo moeten hebben. 

Maar dat is volgens Amundi dus niet het geval. De positieve impact van duurzaamheid op de portfolioprestaties wordt volgens Amundi vooral bepaald door de toenemende vraag van beleggers naar duurzame beleggingen. Dit leidt uiteindelijk tot hogere koersen, een vraag en aanbod kwestie dus. 

Bekijk hier: Alle Beste Keuzes van IEX Gouden Stier.

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Red het klimaat, beleg groen

#Duurzamedonderdag. Hoe kun jij als belegger het klimaat redden? Lees verder ›