IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit wordt duurder in 2019

Gelukkig nieuwjaar! We beginnen echter met niet zulk leuk nieuws. De vaste lasten van Nederlandse huishoudens zullen naar verwachting in 2019 fors stijgen.

Ook andere kosten stijgen, onder meer door de verhoging van de btw van 6% naar 9%. Wat er allemaal duurder wordt, sommen we in dit artikel voor je op. 

Flinke stijging

Uit een analyse van online consumentenadviseur Pricewise, gebaseerd op de aangekondigde veranderingen in de Miljoenennota, wordt verwacht dat de vaste lasten voor Nederlandse huishoudens in 2019 gemiddeld met zo’n 700 euro stijgen. Dit is een prijsstijging van ruim 10% ten opzichte van de totale vaste lasten in 2018. Voor eenpersoonshuishoudens zullen naar verwachting de vaste lasten stijgen met zo’n 450 euro.

Vooral de energietarieven trekken volgens Pricewise flink aan met circa 30%. De duurdere energierekening wordt vooral veroorzaakt door een forse stijging van de leveringstarieven voor gas en stroom en de stijgende energiebelastingen op gas. Sinds 2014 zijn de kosten in de vorm van energiebelastingen en de Opslag Duurzame Energie (ODE) al met 68% gestegen.

Autoverzekeringen worden gemiddeld 13% duurder, aldus Pricewise. “Door allerlei redenen neemt de schadelast toe: het gaat economisch beter, dus het wordt drukker op de weg”, aldus een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. Bovendien is er sprake van een “moordende concurrentie”, vanwege de vele aanbieders van autoverzekeringen in Nederland. 

Zorgverzekeringen

Ook de premies voor zorgverzekeringen gaan omhoog, met gemiddeld krap 10%.  Een reden van de premiestijging is onder meer de stijgende lonen, maar ook prijzen in de zorg als gevolg van de aantrekkende economie. Het eigen risico blijft in 2019 op 385 euro.

“Wij schrikken enorm van de stijging van de vaste lasten. Het gaat om substantiële bedragen van honderden euro’s per jaar”, aldus directeur Hans de Kok van Pricewise. 

Bekijk ook: 5 beleggingstips voor een succesvol 2019

Alle kosten op een rij

Er zijn nog meer kosten die volgend jaar omhoog gaan:

 • ING Economisch Bureau verwacht dat eten of drinken buiten de deur volgend jaar duurder wordt, net als overnachtingen. De horeca krijgt niet alleen te maken met een btw-verhoging van 6 naar 9%, maar ook met personeelstekort. De bank denkt dat de prijzen met 4% zullen stijgen. Dat is meer dan de gemiddelde prijsstijging van de afgelopen jaren, namelijk 2,3%. Alcohol blijft net als in 2018 met 21% belast.
 • Ook het behalen van een rijbewijs wordt komend jaar duurder, heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) bekendgemaakt. De tarieven zullen gemiddeld met 5 procent stijgen. Deze prijsstijgingen worden onder meer veroorzaakt door de nieuwe marktconforme cao, de hogere pensioenpremie, het toegenomen aantal nader te beoordelen gezondheidsverklaringen en de inflatiecorrectie.
 • Met ingang van 1 januari 2019 verhoogt ook de NS de prijzen van kaartjes en abonnementen. Het openbaar vervoer wordt daarmee duurder ten opzichte van de auto. Tweedeklas reizen wordt, in lijn met de inflatie, gemiddeld 1,8% duurder. Daar komt de btw-verhoging bovenop. NS heeft net als afgelopen jaar besloten geen inflatiecorrectie toe te passen op eersteklas reizen, waardoor het prijsverschil tussen tweede- en eersteklas reizen iets kleiner wordt.
 • Volgens Global Business Travel Association worden vliegreizen in 2019 een stuk duurder, mede door de gestegen olieprijs, personeelskosten en landingsrechten. Er wordt rekening gehouden met een stijging van 2,6% tot 3,7%. Vooral bij verre reizen naar bijvoorbeeld India, Nieuw-Zeeland en Chili wordt een flinke stijging verwacht van maar liefst 7%. 
 • Ook de verkeersboetes worden in 2019 weer wat duurder. Het gaat om een lichte stijging van 1,7%, geheel in lijn met de inflatiecorrectie. In de praktijk betekent dit dat je voor snelheidsboetes in 2019 ongeveer 1 tot 7 euro meer gaat betalen.
 • Postzegels worden vanaf komend jaar 4 eurocent duurder. Daarmee hoopt PostNL de daling van het aantal bezorgde brieven en kaarten te compenseren. Een gewone postzegel kost momenteel 83 cent, dat wordt vanaf 2019 verhoogd naar 87 cent.
 • De kosten voor bankieren gaan bij een aantal banken wederom omhoog. ING spant de kroon. Daar betalen klanten sinds begin dit jaar 7% tot 10% méér voor hetzelfde pakket, blijkt uit de laatste peiling van de Consumentenbond. Ook bij Triodos Bank gaan de kosten flink omhoog, met circa 6%. In een reactie tegenover het Algemeen Dagblad zegt ING de tarieven te hebben gewijzigd vanwege de stijgende kosten van traditionele betaalmiddelen als de overschrijvingskaarten en papieren acceptgiro’s én de investeringen die de bank doet in digitalisering. Bij ABN Amro, ASN Bank, Knab en SNS zijn de kosten voor bankieren gelijk gebleven, net als het jaar ervoor.
 • Aan de stijging van de huizenprijzen komt in 2019 vermoedelijk geen einde. ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar met nog eens 7% stijgen. Economen van de bank merkten wel op dat de stijging “opmerkelijk genoeg” de afgelopen maanden licht is afgezwakt. “Naar de reden hiervan kunnen wij hooguit gissen. Wellicht speelde de toegenomen onrust over de internationale economie een rol”, aldus de economen. 

Slim kiezen

De Kok van Pricewise stelt dat met het oog op de verwachte verhogingen het des te belangrijker voor consumenten is om zich goed te oriënteren op de prijzen en kwaliteit.

“Door slim te kiezen is een deel van de prijsstijgingen te voorkomen, omdat prijzen en prijsstijgingen per aanbieder vaak verschillen.”

Bekijk ook: Dit verandert er in 2019 voor je portemonnee

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. DirkT 5 januari 2019 11:12 0
  Bij Triodos stijgt het tarief met €0,50 (particuliere betaalrekening). Ten opzichte van het huidige tarief van €2,50 is dat volgens mij een verhoging van 20%.

1 Reactie Omhoog ↑