IEXGeld

Dossiers

Profiel

Eerste hulp bij het uitkiezen van een zorgverzekering

Het einde van het jaar nadert. En dus is het moment weer gekomen dat je een andere zorgverzekering kunt kiezen. Slim om de verschillende opties te checken, want het kan je veel geld schelen. En moeilijk hoeft het niet te zijn.

Waar moet je op letten en wat moet je weten voordat je verzekeringen met elkaar gaat vergelijken? Eerste hulp bij het uitkiezen van een zorgverzekering!

Lees ook: Besparen op je zorgverzekering? Stap over

1. Wat betekent het allemaal?

Als je op webpagina's van zorgverzekeraars rondkijkt, merk je dat er van alles aan je wordt gevraagd. Kies je voor de goedkoopste zorg? Een naturapolis of restiutiepolis? Vrije artsenkeuze of niet? Collectief?

Het is handig om eerst voor jezelf helder te hebben wat al deze begrippen betekenen én wat jouw voorkeur krijgt.

2. Welke zorg heb je nodig?

Bedenk wat jouw zorg gaat kosten volgend jaar. Ja, dat is lastig, want niet alles is te voorspellen. Gelukkig is er al veel gedekt in je basispakket, maar sommige posten vallen daarbuiten. Wat denk je nodig te hebben?

3. Wil je deze extra zorg verzekeren?

Je bent minimaal verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Of je je daarnaast nog extra moet verzekeren hangt af van jouw zorgbehoefte.

Een makkelijke rekensom. Voorbeeld: ga je twee keer per jaar naar de tandarts voor alleen een controle (20 euro per keer) en heb je nooit gaatjes? Dan is aanvullende tandartsverzekering (van minimaal 5 euro in de maand extra) een beetje overdreven en zelfs duurder dan los afrekenen na je controle. En verwacht je geen kind in 2019? Dan kan je die gezinsuitbreiding-module beter uit laten staan.

4. Welk risico durf jij te lopen?

Bij de basisverzekering heb je een verplicht eigen risico. Dat betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf betaalt. Het eigen risico geldt niet voor je huisarts, wel voor bijvoorbeeld het ziekenhuis en medicijnen.

Verhoog je je eigen risico? Dan gaat je premie omlaag. Maar hoeveel eigen risico kun jij lopen? En durf je dat risico te lopen in ruil voor een lagere premie?

Kies het bedrag dat je per direct zou kunnen èn willen ophoesten als het nodig zou zijn. En dan kun je mazzel (geen zorg) of pech (wel zorg) hebben.

Resumé: zorgverzekering 2019 kiezen

Weet wat je kiest en bedenk vooraf wat je nodig hebt en welk risico je wilt en durft te lopen, vóórdat je aanbieders gaat vergelijken (wat je bijvoorbeeld hier kunt doen). En let dan op deze punten:

  • Welke zorg heb je nodig volgend jaar (wat verwacht je)?
  • Zit dit wel of niet in de basisverzekering?
  • Hoe hoger je eigen risico, hoe goedkoper je polis: hoeveel risico durf jij te lopen?

Lees ook: Vier stappen die je moet zetten voor een pensioenplan


Dorien Aaftink is communicatieadviseur bij Adfiz - branchevereniging van onafhankelijk financieel adviseurs - en blogt op haar eigen website Finance Chick over geldzaken. Motto: geldzaken kunnen leuk, eenvoudig en bespreekbaar zijn. Met dat in gedachten schrijft ze ook regelmatig voor IEXGeld.