IEXGeld

Dossiers

Profiel

Besparen op je zorgverzekering? Stap over

Consumenten kunnen veel besparen op de basispolis van hun zorgverzekering. Dat staat in het voorlopige onderzoeksrapport van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Overstappen kan nog tot januari. 

Eigenlijk is het ieder jaar zo. Door over te stappen van verzekering kun je behoorlijk wat geld besparen. Dat bevestigt het rapport ook, dat alle polissen uit 2016 heeft geanalyseerd. 

In dat jaar werden bijna dezelfde basisverzekeringen aangeboden tegen zeer verschillende prijzen, soms zelfs door dezelfde verzekeraar. Naar verwachting is dat ook dit jaar het geval. Daarom doen de ACM en de NZa nu een oproep aan consumenten om goed op te letten bij de keuze voor een basisverzekering.

Check ook: Goochelen met de basisverzekering

Veel geld besparen door op te letten

Uit voorlopige analyses van de ACM en de NZa blijkt dat driekwart van de verzekerden in 2016 een basisverzekering had waarvoor een goedkoper, vergelijkbaar alternatief bestond. Zij betaalden daardoor gemiddeld ongeveer 100 euro per jaar teveel aan de basisverzekering.

Je kunt dus veel geld besparen door goed op te letten en eventueel over te stappen van zorgverzekeraar. Gemiddeld per jaar doet 6% van de consumenten dat. Van alle verzekerden is in tien jaar inmiddels 33% een keer overgestapt.

Overstappen van zorgverzekeraar kost tijd en moeite en is niet voor iedereen even makkelijk. Je moet veel informatie verwerken en keuzes maken. Vaak is die informatie niet heel makkelijk, bijvoorbeeld over dekking van behandelingen, eigen risico, en de verschillende manieren van uitbetalen.

De ACM raadt aan om zorgverzekeringen te vergelijken op consuwijzer.nl

Lees ook: Alles wat je moet weten over je zorgverzekering

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›