IEXGeld

Dossiers

Profiel

Het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

Iedere zorgverzekering bevat een eigen risico en een eigen bijdrage, allebei bepaald door de Nederlandse overheid. Wat is het verschil tussen die twee?

Het eigen risico

Het eigen risico is het bedrag binnen je zorgverzekering dat je zelf moet betalen (opmaken) voordat de zorgverzekering gaat betalen. Het is wettelijk bepaald dat het eigen risico in 2016 minimaal 385 euro is. In 2017 zal dit hetzelfde bedrag zijn. Je kunt het eigen risico zelf verhogen tot maximaal 885 euro.

Check ook: Een hoog eigen risico betekent lage kosten zorgverzekering

Dit betekent dat je de eerste 385 euro (als je het verplichte eigen risico aanhoudt) aan kosten voor bijvoorbeeld een ziekenhuisopname altijd zelf moet betalen. Alles boven dit bedrag op de eerste nota én alle daaropvolgende zorgkosten in dat jaar worden dan door je zorgverzekeraar betaald (mits ze worden vergoed - check hiervoor je polis).

Maak je het hele jaar door allerlei kleine zorgkosten, dan worden die steeds afgetrokken van je eigen risico (die moet je dus steeds zelf betalen) tot je aan je eigenrisicobedrag zit. Dan pas worden de zorgkosten vergoed.

De eigen bijdrage

De eigen bijdrage staat in principe los van het eigen risico. Het is een deel van de medische kosten uit de basisverzekering dat je toch zelf moet betalen. Dit bedrag is door de overheid bepaald en is voor iedereen hetzelfde.

Een eigen bijdrage wordt onder andere gevraagd bij:

  • hulpmiddelen
  • bepaalde geneesmiddelen
  • kraamzorg
  • bepaalde tandheelkundige zorg

Combinatie

De eigen bijdrage heeft wel weer gevolgen voor je eigen risico. Stel dat je voor 50 euro medicijnen hebt gekocht en op die medicijnen zit een eigen bijdrage van 25 euro, dan moet je dat bedrag zelf betalen. Maar ook die resterende 25 euro moet je zelf betalen, zolang je je eigen risico nog niet hebt opgemaakt.

Lees ook: Besparen op je verzekeringen, je hebt er maar drie nodig!

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›