IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nederlands pensioenstelstel beste ter wereld

Het Nederlandse pensioenstelsel staat sinds 7 jaar weer op nummer 1. Met de nummer 1 notering heeft Nederland de internationale A-status weer terug. Denemarken, die vorig jaar op nummer één stond, staat nu op de tweede plaats en Finland staat met een derde positie voor het eerst in de top drie.

Dat blijkt uit de Global Pension Index die elk jaar door adviesbureau Mercer wordt uitgebracht. Hierin worden de pensioenstelsels van meer dan dertig landen wereldwijd getoetst op toereikendheid, toekomstbestendigheid en integriteit.

Alles over pensioen op: IEXGeld Pensioen

Dit jaar scoort Nederland 80.3 punten in de Global Pension Index. In 2017 waren dit er nog 78.8. Nederland passeert daarmee Denemarken dit jaar met 0.1 punt verschil. Beide landen mogen hun pensioenstelsels dit jaar de A-status geven. Ter vergelijking, vorig jaar bereikte geen enkel land de 80-puntengrens voor het verkrijgen daarvan. 

Nederland scoort hoog op alle onderdelen

Nederland staat in zowel toereikendheid, toekomstbestendigheid en integriteit in de wereldwijde top 3 en heeft hiermee een compleet stelsel. In de index zijn niet alleen de eerste pijler (AOW) en tweede pijler (arbeidspensioen) maatgevend. Ook onderdelen die door externe partijen, zoals de OESO, worden vastgesteld hebben invloed.

Zo steeg de economische groei (met betere pensioenvooruitzichten) als ook de arbeidsparticipatie van ouderen, beide sneller dan in Denemarken. De vervangingsratio (pensioen t.o.v. salaris) steeg eveneens tot circa 100%.

Check: 3 manieren om je pensioen te beschermen

Beide pensioenpijlers wijzigden nauwelijks, waarbij de inmiddels tot 66 jaar gestegen AOW-leeftijd wel punten opleverde wat betreft de (financiële)houdbaarheid. De verbetering van deze externe factoren zorgde ervoor dat Nederland de eerste positie terug won.

En de totaalscore van het Nederlandse systeem zou volgens het rapport van Mercer nog kunnen stijgen. Bijvoorbeeld door het verminderen van de schuld en de toename van gespaard vermogen per huishouden. Daarnaast kan Nederland de duurzaamheid van haar pensioenstelsel verbeteren door de arbeidsdeelname op hogere leeftijd te stimuleren, in lijn met de stijgende levensverwachting.

Nieuwkomers in de ranglijst

Dit jaar zijn er wederom nieuwe landen aan de Global Pension Index toegevoegd: Hong Kong SAR, Peru, Saudi-Arabië en Spanje voegen zich bij de inmiddels 34 landen tellende index. Hoewel het verschil tussen Nederland (1) en Denemarken (2) maar 0.1 punt is (respectievelijk 80.3 en 80.2), is de afstand tot Finland (3) groter. Zij behaalde dit jaar 74.5 punten en loopt daarmee een A-status mis.

Australië stond de afgelopen twee jaar op de derde plaats, maar is naar de vierde plaats gezakt vanwege strengere activatietest en de opname van het niveau van schuldenlast van de huishoudens als onderdeel van de toereikendsheidsindex. Ondanks haar daling blijft Australië het hoogst scorende niet-Europese land op de lijst.

Voornamelijk Noord-Europese landen blijken leidend in het ontwikkelen van pensioenstelsels van wereldklasse. Ondanks het feit dat Nederland het best beoordeeld is op haar pensioenstelsel, is er nog veel te winnen als het gaat om het vertrouwen dat Nederlanders hebben in het stelstel.

Over de Global Pension Index

De Global Pension Index vergelijkt sinds 2009 de kwaliteit van pensioenstelsels van landen wereldwijd. De Global Pension Index is gebaseerd op drie basiselementen: toereikendheid, toekomstbestendigheid en integriteit.

Daarnaast worden meer dan 40 factoren geanalyseerd die bij zouden dragen aan een ideaal pensioenstelsel, ondergebracht onder de drie basiselementen. In het onderzoek worden volledige pensioenstelsels onder de loep genomen, waaronder door de overheid gefinancierde en zelf gespaarde pensioenen, economische groei, overheidsschulden, maar ook eigen spaargeld en woningbezit van deelnemers.

Lees ook: Beleggen voor je pensioen? Zo ga je met risico om 

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. Theo Hofman 28 okt 2018 om 18:57 0
  Na een week nog geen enkele reactie.

  Alles is nog steeds geweldig in dit land en alles in dit land is zo nu en dan als het uitkomt het beste van de wereld.
  Zelfs het poldermodel waar iedere werknemer nog elke dag last van ondervindt,, maar niet dan goeds over de doden.

  Schaam u voor uw artikel en het aantal reacties is dan ook uw rapportcijfer.

  Een 1.

  Maar het verschil is dat ik geen adviesbureau als Mercer ben, maar een ervaringsdeskundige en wie advies wordt gevraagd kan immers nooit iets fout doen!

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Microkredieten: veel impact en een hoog rendement

De koersontwikkeling heeft ook niet of nauwelijks samenhang met de beurs Lees verder ›