IEXGeld

Dossiers

Profiel

3 manieren om je pensioen te beschermen

Beleggen voor je pensioen kan lastig zijn en een dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China helpt niet om die druk te verlichten. Beleggingssite TheStreet zette op een rij wat gepensioneerden volgens experts het best kunnen doen om hun portefeuille te beschermen.

Financiële planners zullen gepensioneerden vertellen dat emotioneel beleggen ten koste van alles moet worden vermeden. In feite zeggen experts daarmee dat gepensioneerden in de huidige markt op dit moment nog helemaal niets zouden moeten doen.

"Er moet goed worden nagedacht over de manier waarop gepensioneerden investeren in de toekomst en elke financiële beslissing moet gebaseerd zijn op hun situatie, niet op wat de markt doet", meent Ed Snyder, mede-oprichter van Oaktree Financial Advisors. 

Lees ook: Beleggen voor je pensioen? Zo ga je met risico om

1. Wees gedisciplineerd

De kortetermijndoelen opnieuw onder de loep nemen betekent niet per sé dat er veranderingen moeten worden aangebracht. Maar het is voor gepensioneerden wel slim om de opties nog eens te bekijken en op een rij te zetten welke delen van hun portfolio's mogelijk moeten worden verbeterd op basis van hun eigen omstandigheden.

"Dit is het moment om gedisciplineerd te zijn", aldus Snyder. "Menselijk instinct vertelt je dat je nu iets zou moeten doen, maar in werkelijkheid zou je waarschijnlijk niets moeten doen."

2. Cash bij de hand

Het hebben van een gediversifieerde portefeuille helpt gepensioneerden om de volatiliteit op de aandelenmarkt te minimaliseren. Een andere waarborg die deskundigen aanbevelen, is het aanhouden van een cashreserve, uit bescherming tegen een dip op de financiële markten.

"Gepensioneerden zouden eigenlijk minimaal één of twee jaar aan contanten achter de hand houden waarmee het levensonderhoud wordt gedekt", zei Ric Edelman, oprichter van Edelman Financial Services. 

"Kijk hoeveel geld je in totaal uitgeeft. Je zou genoeg moeten hebben om die uitgaven een jaar of twee vol te kunnen houden zonder je beleggingsrekening te hoeven aanspreken", aldus Edelman. 

Volgens Edelman moeten beleggers vooral terugdenken aan de financiële crisis in 2008. "Beleggers die in 2008 gedwongen waren geld op te nemen om hun rekeningen te betalen, verkochten hun aandelen, terwijl ze 30% tot 50% in waarde waren gedaald. Door voldoende cashreserves te hebben, kun je voorkomen dat je aandelen moet verkopen in een neergaande markt."

3. Blijf in de markt

Gepensioneerden die overwegen om de aandelenmarkt te verlaten na slechte prestaties zouden dit volgens de experts beter niet kunnen doen. "Beleggen voor pensionering draait helemaal om de lange termijn. Uitstappen op het verkeerde moment kan gepensioneerden raken omdat het moeilijk is om in te schatten wanneer je weer op de markt moet terugkeren", benadrukt Marguerita Cheng, bestuursvoorzitter van Blue Ocean Global Wealth.

"Een van de belangrijkste dingen om te doen is om belegd te blijven", aldus Cheng. "Als je doelen niet zijn veranderd, doe dan niet iets drastisch. Maar als je echt nerveus wordt, is het wellicht een goede oplossing om geld te steken in een iets minder agressief en risicovol fonds."

Cheng adviseert gepensioneerden conservatief te blijven beleggen, om de risico's in een volatiele markt te weerstaan. "Je moet niet de markt proberen te timen. Waar het om draait is jouw tijd in de markt. Het ergste wat we voor klanten kunnen doen of het ergste wat klanten zelf kunnen doen, is op het verkeerde moment uitstappen."

Alles over pensioen op: IEXGeld Pensioen

Gerelateerde Tools

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. 'd Aandelen 30 juni 2018 23:25 0
    Je geld op een spaarrekening laten staan terwijl je vaste inkomsten hebt uit pensioen en AOW lijkt mij erg onverstandig, denk eens aan goede dividend aandelen.
    En zoek dan vooral naar bedrijven die niet al hun winst aan dividend uitkeren, maar de winst gedeeltelijk gebruiken voor het uitbetalen van dividend en de rest investeren in het eigen bedrijf. Let daarbij vooral op eigen vermogen en een stijgende winst in de afgelopen jaren.

    Een simpel voorbeeld, Kas Bank koers nu zo rond de € 9,80 en al jaren een dividend van € 0,64 per aandeel, bij aankoop € 9,80 een rendement van 6.53 % en denk aan spreiden van de risico's.
  2. 'd Aandelen 30 juni 2018 23:54 0
    Zo kan je door iedere keer wat geld opzij te leggen jouw portefeuille opbouwen met dividend aandelen en profiteren van het dividend. Met de huidige spaarrente van 0,05 % moet je € 128.000 op de rekening zetten om hetzelfde resultaat te halen met slechts 100 aandelen Kas Bank. plan voor 5 tot 10 jaar minimaal en het is doodnormaal dat aandelen nu eenmaal stijgen en dalen, dus gewoon blijven zitten.

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Dividendbeleggen: kan dat nog wel?

Wie selectief is, kan nog steeds bedrijven vinden die hun dividendbetali... Lees verder ›