IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen voor je pensioen? Zo ga je met risico om

Veel beleggers kunnen niet goed omgaan met risico. Ze verkopen als ze moeten kopen en kopen als ze moeten verkopen. Als je ouder wordt, kan dat desastreus zijn voor je pensioenpotje.

Om een beter rendement te behalen en dus een beter pensioenpotje op te bouwen, moet je leren om met risico om te gaan. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. TheBalance zet er een aantal op een rij, wij noemen er drie.

1. Vermijd risico

Je hebt altijd de optie om risico te vermijden door alleen relatief veilige beleggingen uit te kiezen. Risico vermijden is het slimste om te doen als je nog niet weet hoe je risico kunt managen.

Je wilt ook geen risico lopen met geld dat je opeens nodig kunt hebben voor als je bijvoorbeeld je baan kwijt raakt of als je medische kosten moet maken. Je moet geld opzij zetten, dat voor 100% van jou is en waar je zo bij kunt. Een noodpotje.

Lees ook: Vier stappen die je moet zetten voor je pensioenplan

2. Spreid je beleggingen

Als je je beleggingen spreidt, verminder je het risico gigantisch. Als je bijvoorbeeld alleen één aandeel bezit, en het betreffende bedrijf gaat failliet, dan zit je niet veilig. Daarom kun je beter verschillende aandelen van bedrijven uit die bedrijfstak kopen.

Maar als de regels veranderen en die bedrijfstak het moeilijk krijgt, is het slim om ook bedrijven uit andere branches te kopen. Of je koopt een goedkoop indexfonds waarmee je gelijk honderden aandelen bezit uit verschillende bedrijfstakken.

Check ook: Waarom millennials niet sparen voor hun pensioen

3. Neem alleen berekende risico's

Je moet weten wanneer je risico's kunt nemen en wanneer niet. Je moet de financiele markten snappen en je moet weten hoe ze werken. Je moet dus logisch naar de markt kijken en niet emotioneel. Als je emotioneel belegt, dan gaat het fout.

Een manier om te kijken of de markt of een aandeel goedkoop is door naar de koers/winstverhouding van een bedrijf te kijken. Deze verhouding wordt berekend door de huidige koers van het aandeel te delen door de winst per uitstaand aandeel. Hiermee kun je zien hoeveel keer de winst van een bedrijf wordt betaald door beleggers. Een koers/winstverhouding van onder de 10 wordt normaliter gezien als goedkoop; tussen de 12 en 15 als 'normaal'.

Lees ook: Beginnen met pensioen opbouwen? Lees dit stappenplan

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Beleggen na je pensionering: zo doe je dat

Deel je pensioen op in blokken en neem geleidelijk gas terug. Lees verder ›