IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zoveel geld moet je op iedere leeftijd aanhouden

Iedereen wil er een beetje comfortabel bijzitten tijdens zijn pensioen. Daarvoor moet je nu al actie ondernemen, want als je dat allemaal op latere leeftijd moet regelen, dan ben je mogelijk te laat.

Ellevest deed een onderzoekje onder duizend vrouwen en keek daarbij naar hun levens en prioriteiten. Op basis daarvan kwam het platform tot een stappenplan: zoveel geld moet je op iedere leeftijd aanhouden. 

Als twintiger 

Doel: om tegen je dertigste één keer je jaarsalaris te hebben gespaard. 

Betaal je schulden af, waaronder eventuele studieschulden en stop geld in een soort noodfonds. In het onderzoek van Ellevest gaf 37% van de twintigers aan van baan te zijn gewisseld en 41% bleek in de afgelopen twee jaar te zijn verhuisd.

Dat kost uiteraard geld. Zorgt dat je minstens zes tot acht maanden aan kosten bespaart om tot je doel te komen. 

Lees ook: Beleggen voor je pensioen? Zo ga je met risico om 

Als twintiger ben je aan het begin van je carrière en het begin is niet altijd makkelijk. Een laag salaris kan jarenlang je inkomsten drukken, ook omdat eventuele salarisverhogingen ook zijn gebaseerd op dat lage salaris. Duik wat dieper in je onderhandelingstechnieken, oefen van te voren en vraag om het salaris dat je verdient. 

Als dertiger

Doel: om tegen je veertigste drie keer je jaarsalaris te hebben gespaard. 

56% van de ondervraagde dertigers kocht een huis of stelde dat dit prioriteit heeft. Zorg dat je een goede aanbetaling doet op je huis, het liefst 20% van de aankoopprijs.

Ook gaven veel vrouwen aan te sparen voor een kind, educatie of voor het opzetten van een eigen bedrijf. Overweeg om te investeren (lees: beleggen) om een buffer op te bouwen. 

Ben je van plan om je werk op te zeggen vanwege de geboorte van je kind, maar wil je later het werk weer oppakken? Zorg dan dat je je vaardigheden blijft gebruiken, eventueel door middel van vrijwilligerswerk. Blijf je werken, overweeg dan om huishoudelijke taakjes uit te besteden zodat je langer door kan blijven werken. 

Als veertiger

Doel: om tegen je vijftigste zes keer je jaarsalaris te hebben gespaard.

71% van de veertigers geeft aan te sparen voor het pensioen. De kinderen trekken vermoedelijk weer uit huis en dat is een mooi moment om een inhaalslag te maken. Blijf bovendien investeren om je vermogen verder te laten groeien, maar overweeg ook om een levensverzekering af te sluiten of om je zorgverzekering uit te breiden.  

Eveneens is het belangrijk om je vaardigheden verder aan te scherpen door middel van wat cursussen die je na het werk kunt volgen. De meeste vrouwen zien hun carrière en daarmee hun salaris als veertiger pieken, waardoor het moeilijk wordt om door te groeien. Bij mannen is de piek doorgaans pas vijftien jaar later. 

Als vijftiger

Doel: om tegen je zestigste acht keer je jaarsalaris te hebben gespaard. 

Bepaal wat je nodig hebt om tegen je pensioen er comfortabel bij te zitten, maar stel ook een plan op om dit te bereiken. Praat daarvoor eens met een financiële adviseur om je positie en beleggingsportefeuille eens door te lichten.

Sluit op deze leeftijd ook de nodige levensverzekeringen voor lange termijn af. Als je langer wacht, dan kan je dat duur komen te staan. 

Plus: sla nog een keer een slag in je carrière. Niet alleen hebben vijftigers minder verplichtingen thuis, ze hebben doorgaans op de werkvloer bovendien meer aanzien vanwege hun jarenlange kennis.

Tegen de pensioengerechtigde leeftijd

Doel: om tegen je pensioen tien keer je jaarsalaris te hebben gespaard. 

Begin met nadenken over hoe je tijdens je pensioen een inkomen wilt blijven houden. Zet een plan op voor de toekomst en denk na over hoeveel geld je iedere maand uit je spaarpot wilt halen.

Vergeet ook niet rekening te houden met hoe je bestedingspatroon verandert als je met pensioen gaat. Ga je reizen? Besteed je minder aan werkkleding? Ga je er vaker op uit? Zet het allemaal op een rijtje. 

Tijdens je pensioen

Neem nog eens de belangrijkste documenten onder de loep (testament, trusts, etc.) met een advocaat en praat met je naasten over wat je met je vermogen wilt doen. Ga weer terug naar de basis en doe afstand van spullen die je niet meer nodig hebt of die je niet meer waardeert.

Richt je op de dingen die voor jou op deze leeftijd belangrijk zijn. Misschien wil je je huis wel verkopen om lekker te gaan reizen? Voorkom tot slot dat je jezelf verder in de schulden werkt.

Alles over pensioen op: IEXGeld Pensioen

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. bergen333 26 september 2018 00:41 0
    De schrijver van dit stukje gaat er blijkbaar van uit dat er geen bedrijfspensioen bestaat. Voor 90% vd werkenden is dit niet van toepassing en zijn deze 'adviezen' dus totaal nutteloos. Zoals veel van deze stukjes: een verzameling cliché's en algemeenheden.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Nu kopen of wachten op een nieuwe dip?

Stel dat je het beursherstel na 23 maart hebt gemist, wat kun je dan het... Lees verder ›