IEXGeld

Dossiers

Profiel

Sparen voor de toekomst is uit

Sparen voor later? Wat vroeger zo normaal was, lijkt niet meer van deze tijd. De instant gratification generatie geeft hun geld het liefst direct uit en ziet hun financiële toekomst tóch rooskleurig in. Dat blijkt uit onderzoek van Leaseplan Bank

In opdracht van de bank voerde Ruigrok NetPanel in juni 2018 een onafhankelijk onderzoek uit naar het spaargedrag van Nederland. Hierin werd het spaargedrag van Nederlanders, de psychologie hierachter en de houding ten opzichte van geld onder de loep genomen.

Lees ook: 5 tips om te besparen op je drankrekening bij een avondje uit

Doelgericht sparen…

Millennials zijn koplopers op het gebied van leven in het nu en bij de helft van hen is dit terug te zien in hun uitgavenpatroon. Maar wordt er dan helemaal niet meer gespaard? Jawel, maar meer voor concrete spaardoelen.

62% van de millennials spaart wel wanneer hij of zij een concreet spaardoel voor ogen heeft. En dat blijkt ook voor andere leeftijdsgroepen op te gaan. De ruime meerderheid van de Nederlanders geeft aan dat het helpt om iets leuks te hebben om naar uit te kijken.

Dit zorgeloze spaargedrag, waarbij het geld vooral moet rollen, is mede te verklaren doordat de Nederlander de toekomst positief inziet, zo blijkt uit het onderzoek van LeasePlan Bank. De helft van de Nederlanders denkt er over tien jaar financieel beter voor te staan. Deze roze bril wordt bovendien niet minder naarmate we ouder worden.

…maakt gelukkig

Iets leuks om voor te sparen in het vooruitzicht, helpt ons om geld opzij te leggen. Sterker nog, het behalen van een spaardoel maakt negen op de tien Nederlanders vervolgens gelukkiger. Het einde van de vakantie is voor veel mensen het moment om dat nieuwe spaardoel vast te stellen.

"Vanuit de psychologie lijkt het voor mensen niet eens uit te maken of het een haalbaar doel is, als het maar concreet en stimulerend is. Mannen zijn hier nog meer bij gebaat dan vrouwen, omdat vooral zij zich laten leiden door impulsen en minder dan vrouwen bezig zijn met verantwoordelijk money management", aldus Fred van Raaij, hoogleraar economische psychologie aan de Universiteit van Tilburg.

Het einde van de vakantieperiode en het ontvangen van vakantiegeld blijken populaire momenten om deze nieuwe spaardoelen te stellen.

Sparen voor de toekomst is uit

De tijd dat er onnadenkend een vast bedrag werd overgemaakt naar de spaarrekening is voorbij. En dat terwijl bij veel mensen het sparen er met de paplepel lijkt te zijn ingegoten; van de ondervraagden heeft negen op de tien keurig een spaarpotje opgebouwd. Maar we sparen niet regelmatig, bij bijna twee derde varieert het bedrag dat per keer wordt weggezet.

Ook het daadwerkelijke saldo op onze spaarrekening lijkt niet zo belangrijk, de grootste groep van de spaarders heeft maar 0 tot 5.000 euro spaargeld. Bovendien heeft 8% van de Nederlanders helemaal geen spaargeld. Dit spaargedrag is onder andere het gevolg van het feit dat een groot deel van de Nederlanders vooral nu willen genieten (29%).

Daarnaast is de lage rentestand voor maar liefst 39% van de ondervraagden reden om niet te sparen. Het levert te weinig op, aldus deze groep. Ruim de helft van de 45- tot 54-jarigen gelooft dat hij of zij er over tien jaar beter voor staat dan nu. Dit geldt zelfs voor een kwart van de mensen in de leeftijdscategorie van 55 tot 64 jaar.

Nederlanders lijken zich dus geen zorgen te maken over toekomstige zorgkosten of mogelijke werkeloosheid. Sparen voor onze oude dag vinden we ook minder belangrijk, het staat slechts op nummer vier in het lijstje met onze belangrijkste spaardoelen, aldus LeasePlan Bank.

Lees ook: Voorkom deze zeven financiële vakantieblunders

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›