IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo word je in een paar stappen schuldenvrij

Minimaal 15% van de huishoudens, ongeveer 1,5 miljoen, heeft te maken met ernstige betalingsachterstanden. Dat constateert het Nibud. Het instituut ontwikkelde samen met schuldhulpverlenersvereniging NVVK een tool om in een paar stappen schuldenvrij te worden. 

Van de 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens met ernstige betalingsachterstanden heeft bijna de helft te maken met problematische schulden. De andere helft heeft risicovolle schulden, maar staat niet als zodanig geregistreerd bij de schuldhulpverlening.

Volgens het Nibud en NVVK probeert een groeiende groep mensen met schulden zelf uit de geldproblemen te komen. Het advies? Trek bij de eerste betalingsachterstand direct aan de bel en wacht niet tot de achterstanden oplopen.

"Vul niet het ene gat met het andere, maar bel direct met de bedrijven waar je een achterstand hebt en stel een afbetalingsregeling voor", aldus Nibud en NVVK. "Hoe eerder mensen in actie komen, hoe makkelijker het is om een betalingsachterstand weer in te lopen."

Check ook: Schulden aflossen kan op veel manieren

Aflosplan in een paar stappen

Het Nibud en NVVK ontwikkelden een tool om in enkele stappen schuldenvrij te worden. Door vragen te beantwoorden over onder meer het aantal schuldeisers dat je hebt, je gezin- en woonsituatie, je uitgaven en aflosruimte kan een voor jou geschikt plan worden opgesteld.

Is je aflosruimte bijvoorbeeld negatief en is er in je begroting geen ruimte om je schulden af te lossen, dan wordt aangeraden om te kijken op welke manier je je inkomsten kunt verhogen. Misschien heb je recht op toeslagen. Ook wordt een kritische blik op je uitgaven geadviseerd. 

Is er wel ruimte in de begroting, dan wordt een uitgebreid aflosvoorstel gedaan. In het overzicht wat je maandelijks kunt aflossen kun je aangeven hoe je je geld wilt verdelen over alle schuldeisers. Je kunt dus kiezen of je eerst de kleinere schulden wilt wegwerken of de bestaande aflossingen intact wilt laten.  

Voorbeeldbrieven

Het Nibud en NVVK stellen ook enkele voorbeeldbrieven beschikbaar met een verzoek aan de schuldeiser om een verlaging of verhoging van je maandelijkse afbetaling aan te vragen of om een vordering te bevriezen vanwege loonbeslag. 

"Helaas zijn de meeste mensen geneigd om weg te duiken voor hun problemen en schamen ze zich voor het feit dat er geen geld is. Door deze schaamte komen ze in een isolement. Veel mensen gaan dan zelf op zoek naar een oplossing", aldus het Nibud.

"Door ze aan te moedigen direct bij de eerste aanmaning om hulp te vragen wordt de kans op een enorme schuldenberg kleiner."

Lees ook: Zes tips om sneller en slimmer je schulden af te bouwen

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

7 tips om je energierekening te verlagen

De energienota gaat omlaag, maar je kunt nog meer doen om kosten te besp... Lees verder ›