IEXGeld

Dossiers

Profiel

"Hypotheekgarantie te duur voor starters"

Steeds meer starters nemen een hypotheek zonder Nationale Hypotheekgarantie (NHG). De premie is voor deze starters namelijk niet meer op te brengen, waarschuwt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Vereniging Eigen Huis, de belangenvereniging voor huiseigenaren, wil dat de premie voor de hypotheekgarantie, wat nu 1% van de hypotheeksom is, volgend jaar fors wordt verlaagd.

Die prijs is te hoog, volgens de VEH, omdat het risico is gehalveerd. Het vermogen van het waarborgfonds is in tien jaar tijd ruim verdubbeld door de groei van het aantal hypotheken met NHG en door hoge premie-inkomsten.

Lees ook: Meer rente, meer hypotheek?

Wat is de Nationale Hypotheekgarantie?

De Nationale Hypotheekgarantie is een garantie op hypotheken tot 247.450 euro. Lukt het huizenbezitters met deze garantie niet om hun hypotheeklasten te betalen dan neemt het Waarborgfonds de schuld over.

Om dat te kunnen betalen dragen alle huizenbezitters met een NHG-hypotheek een premie. In ruil daarvoor krijgen ze een korting van 0,7% op de hypotheekrente.

Het vermogen in het Waarborgfonds is in tien jaar tijd gegroeid van 407 miljoen euro in 2007 naar meer dan 1 miljard euro nu, en binnen vijf jaar komt de 1,5 miljard euro in zicht.

Maar door het herstel van de economie en de woningmarkt halveerde het verzekerd risico van de NHG tussen 2015 en 2016 van 18 miljard euro naar 9 miljard euro.

Daarom kan de premie voor hypotheken met NHG flink omlaag, betoogt Rob Mulder, directeur van de VEH. “De omvang van de reserves in relatie tot de risico’s biedt hiervoor meer dan voldoende ruimte.”

Mulder: “Op dit moment is NHG voor veel mensen gewoon te duur. We horen dan ook steeds dat starters deze hypotheekzekerheid vanwege de hoge premies links laten liggen.”

Check ook: Huis verkopen met restschuld? Beter nu dan straks

Niet meer lenen dan waarde huis

Als je een hypotheek hebt van 225.000 euro dan betaal je een bedrag van 2.250 euro. Omdat je vanaf volgend jaar niet meer mag lenen dan de waarde van je huis moeten alle bijkomende kosten, zoals de NHG-premie, uit eigen zak betaald worden.

Starters krijgen soms het advies om geen gebruik te maken van de Nationale Hypotheekgarantie als ze de borg van 2.250 euro niet kunnen opbrengen. Daar zijn flinke risico’s aan verbonden, aldus de VEH.

Met name in die eerste jaren zijn die risico’s groot, want dat zijn de woonlasten relatief hoog, is nog weinig schuld afgelost en biedt de NHG zekerheid als je bijvoorbeeld gaat scheiden of werkloos wordt.

Als de woning door die scheiding of door werkloosheid gedwongen moet worden verkocht, neemt NHG de restschuld over. Bovendien wordt kopers een lagere rente onthouden als ze geen hypotheek met garantie nemen. Dit kan oplopen tot 0,7% van de rente.

Lees ook: Huis kopen steeds moeilijker

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit zijn de beste coronaproof aandelen op het Damrak

Welke bedrijven profiteren van de coronacrisis? Lees verder ›