IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nederlanders beleggen niet vanwege angst voor verlies

Veel Nederlanders kiezen ervoor om niet te beleggen, omdat ze de risico’s te hoog vinden. Dat blijkt uit onderzoek van ING onder vermogenden; huishoudens met meer dan 50.000 euro aan financieel vermogen.

Een kwart van de Nederlandse huishoudens behoort tot deze groep. Toch heeft vier op de tien vermogenden geen beleggingen. Meer dan de helft hiervan geeft als belangrijkste reden dat zij niet beleggen vanwege het hoge risico op verlies.

Lees ook: Beleggen gaat beter als emoties geen rol spelen  

De fout in

Maar hier gaan Nederlanders de fout in. Zij zien sparen als een veilige alternatief voor beleggen, en denken dat zij daar geen verlies mee maken. Sparen is echter niet gratis en kost zelfs vaak geld.

De ING geeft een voorbeeld: “Een jaar sparen kost een alleenstaande met 50.000 euro aan spaargeld bijvoorbeeld zo’n 70 euro in 2017. Bij 80.000 is het verlies ruim 240 euro. Het bedrag een vermogensbelasting dat hij moet betalen zal namelijk flink hoger liggen dan de bijgeboekte spaarrente.

En dan is nog niet eens de inflatie meegerekend. Als gevolg van het regeerakkoord gaan Nederlanders met een vermogen weliswaar minder belasting betalen, toch is het spaarrendement op korte termijn veelal negatief.

Lees ook: Koop deze aandelen bij een dure euro  

Andere redenen om niet te beleggen

Naast het risico op verlies is ook het gebrek aan kennis een belangrijk motief om de tienduizenden euro’s op de spaarrekening te laten staan. Onvoldoende kennis van beleggen is vooral onder vrouwen een relatief veelvoorkomende reden. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om die kennis op te doen.

Beginnen met beleggen? Dat doe je hier

Voor één op de zes spaarders is ‘dan kan ik niet bij mijn geld’ een reden om niet te beleggen. Dit is enigszins verrassend: bij de meeste aanbieders heeft de belegger snel toegang tot zijn beleggingen. De kosten, tijdsinvesteringen of het verwachte rendement vormen voor Nederlanders veel minder een belemmering om te beleggen.

Gemiddeld beleggingsrendement

Vermogende beleggers behaalden het afgelopen jaar naar eigen zeggen een rendement van gemiddeld 4,1%. Hoe hoger het financieel vermogen, des te hoger het gemiddelde rendement van respondenten.

Verder handelt 1% van de vermogenden momenteel in bitcoins, ethereum, ripple of een andere cryptomunt. Ook is 11% van mening dat deze munten ooit het traditionele geld gaan vervangen. Het merendeel van deze groep denkt echter dat dit nog wel meer dan twintig jaar kan duren.

Zie ook: Vier tips om je portefeuille te spreiden

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›