IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen gaat beter als emoties geen rol spelen

Wie een beetje bij wil blijven, bijvoorbeeld op het gebied van de economie en de beurs, wordt dagelijks al snel overspoeld met informatie.

Ik heb dat ook. Ik ben nu eenmaal geïnteresseerd in het nieuws en op de hoogte blijven is onderdeel van mijn vakgebied. Ik wil weten wat er speelt om te kunnen reageren op vragen van cliënten.

Maar wat doe ik ermee in mijn werk? Nou, eigenlijk niets. Tenminste: niet in eerste instantie. Ik luister en lees en laat de informatie vervolgens rustig bezinken.

Lees ook: Negen tips voor succesvol beleggen in aandelen

Tien beleggingsrichtlijnen

Nieuws is voor mij geen reden voor paniekvoetbal. Op basis van informatie uit nieuwsberichten ga ik niet aan een beleggingsportefeuille sleutelen.

Ik ben het volledig eens met Jim Parker van Dimensional Fund Advisors Australië. Hij schreef vorig jaar een column over de top tien beleggingsrichtlijnen. Met deze top tien in gedachten vergroot je je kansen op een succesvolle beleggerservaring.

  1. Laat de markt het werk doen.
  2. Beleggen is niet speculeren.
  3. Kijk naar de lange termijn.
  4. Houd rekening met datgene dat rendement voortdrijft.
  5. Wees slim in diversificatie.
  6. Vermijd markttiming.
  7. Houd emoties in bedwang.
  8. Kijk verder dan de krantenkoppen.
  9. Houd kosten laag.
  10. Richt je op wat je kunt beheersen.

Lees ook: Houd je beleggingsemoties binnen de perken met een dagboek

Ik ga wat verder in op richtlijn zeven: houd emoties in bedwang.

Angst voor verlies en hebzucht zijn oerinstincten die beleggers het leven behoorlijk zuur kunnen maken. Als je hier consequent naar luistert, koop je aandelen altijd duur en verkoop je ze goedkoop.

Deze emotionele benadering is het recept voor slechte resultaten. Het alternatief is om realistisch te blijven en vast te houden aan een financieel langetermijnplan. Maar de verleiding is groot...

Lees ook: Zeven geboden voor zelfbeleggers

Financiële opvoeding werkt niet

De media kunnen je namelijk vrij eenvoudig doen geloven dat succesvol beleggen afhankelijk is van het kiezen van aandelen, het timen van in- en uitstappen, het doen van voorspellingen en slimmer proberen te zijn dan de markt.

Dit soort nieuws en berichtgeving kan je een verkeerde indruk geven van de markt, veroorzaakt onrust en zet aan tot (overhaast) handelen.

Lees ook: Schakel je emoties uit. Dat levert mogelijk meer op.

Veel beleggers weten wel dat het beter is om niet uit angst of een andere emotie bepaalde aan- of verkopen te doen op de beurs, maar in het heetst van de strijd doen ze het vaak toch.

In dit kader vind ik dit artikel - een interview met gedragseconoom Henriëtte Prast - erg interessant. Daarin zegt ze: "Uit een overzichtsstudie op basis van honderden onderzoeken blijkt dat financiële educatie niet meer dan 0,1% van het financiële gedrag verklaart. Informatie en educatie zijn een nobel streven, maar veranderen het gedrag van mensen vrijwel niet."

Lees ook: Goed dat je gaat beleggen, maar ga niet over één nacht ijs

Beleg volgens een plan

Financiële opvoeding helpt dus niet of nauwelijks. Het is een illusie dat we ons gedrag zouden aanpassen. Als je op zo'n manier onbewust je kennis negeert en je combineert dat met emoties en met de stortvloed aan nieuws, dan wordt dat een gevaarlijke cocktail die contraproductief is voor bijna iedere belegger.

Hoe los je dat - als slimme belegger - op? Je maakt een plan en je houdt je daaraan. Op die manier luister je niet naar emoties. Eventueel doe je dit met hulp van een vermogensplanner. Hij kan emoties relativeren en jou als belegger bij de les houden.

Lees ook: Meer vermogen om te beleggen? Maak wel eerst een plan.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit moet je weten over de bitcoin halving

En nee, de waarde van de bitcoin halveert niet. Lees verder ›