IEXGeld

Dossiers

Profiel

Huis verkopen met een restschuld? Beter nu dan straks.

In 2012 is er een regeling ingesteld voor mensen met een woning met daarop een restschuld. Door de crisis waren veel woningen minder waard dan de hypotheek die er op zit. Hierdoor konden mensen hun huis niet verkopen. En dat is slecht voor de economie omdat de woningmarkt dan stil komt te staan.

De restschuldregeling werd ingevoerd om consumenten met een huis onder water de mogelijkheid te geven hun huis toch te verkopen met restschuld. Die restschuld kan dan meegefinancierd worden in een nieuwe hypotheek. Op die manier probeerde de regering de verkoop van woningen weer op gang te krijgen. Het is echter een tijdelijke regeling die loopt tot 31 december 2017.

Twijfel je over verkopen met restschuld?

Vereniging Eigen Huis had de staatssecretaris gevraagd om een verlenging maar daar ziet Wiebes geen aanleiding voor. Dus dat betekent dat je nog een halfjaar de tijd hebt om je huis met restschuld te verkopen. Daarna wordt de regeling minder interessant.

Zit je na te denken over verkoop, maar hik je aan tegen die restschuld? Denk dan toch nog een keer goed na over verkoop. Beter nu dan straks… Na 2018 mag je de rente op een restschuld niet meer aftrekken.

Check ook: Hypotheek afsluiten? Trap niet in deze vier misverstanden!

De rente op een restschuld is nog aftrekbaar

Over het geld dat je leent om een restschuld af te betalen moet je natuurlijk rente betalen. Het is goed om te weten dat die rente aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Net als de hypotheekrente op je hypotheek. Hierbij moeten we drie periodes onderscheiden:

  1. Is de rente van deze gefinancierde restschuld ontstaan tussen 2012 en 2014, dan is de rente gedurende 10 jaar aftrekbaar.
  2. Is deze restschuld ontstaan tussen 2015 en 2017, dan geldt dit voor een periode van 15 jaar.
  3. Ontstaat de restschuld na 31 december 2017? Dan wordt de restschuld onderdeel van het vermogen in box 3, en mag dus in aftrek gebracht worden van het vermogen dat eventueel aanwezig is in box 3. Je betaalt dan in box 3 minder belasting. Dit is alleen geldig voor mensen met een vermogen dat na de vrijstelling wordt belast in box 3.

Zie ook: Wil je een huis kopen? Let dan op deze zes zaken.

Hoe werkt de restschuldregeling?

Heb je onvoldoende eigen middelen om de restschuld zelf te betalen, dan kun je onderzoeken of je geld kunt lenen om de restschuld terug te betalen. Daarvoor zijn er twee mogelijkheden. Je kunt een persoonlijke lening sluiten of je kunt de restschuld meefinancieren bij een nieuwe hypotheek.

Kun je zelf niet de restschuld terugbetalen? Dan kun je een persoonlijke lening afsluiten. Dat wordt vooral gedaan door mensen die geen nieuw huis kopen. De rente op een persoonlijke lening is namelijk iets hoger dan de rente op een hypotheek.

De restschuld meefinancieren 

Koop je wel een nieuw huis dan is het mogelijk om de restschuld van je oude woning mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Niet alle geldverstrekkers werken hier echter aan mee. Dit is namelijk niet verplicht.

Het is bij een hypotheek met NHG ook mogelijk om restschuld mee te financieren. Er is verschil in de voorwaarden voor een restschuldfinanciering met en zonder NHG. De hoofdregel is dat er in geval van een restschuld maximaal 115% van de waarde van de woning gefinancierd mag worden. Van de nieuwe woning kan je maximaal 101% van de aankoopwaarde financieren.

Ondanks de restschuld heb je dus altijd eigen geld nodig voor de aankoop van de nieuwe woning.

Lees ook: Huis kopen steeds moeilijker


Jeroen Wolfsen is financieel planner en (mede)oprichter van MoneyWise, een platform waarop je financiële producten kunt vergelijken en afsluiten. Voorbeelden zijn pensioenverzekeringen, spaarrekeningen en hypotheken.
Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›