IEXGeld

Dossiers

Profiel

Back 2 school II: Zo bespaar je op je studie

Begin je in september weer met je colleges of ga je een nieuwe studie beginnen? Dan krijg je altijd weer te maken met hoge kosten. Boeken, de studie zelf en de huur van je studentenkamer; goedkoop is anders. Zo kun je de kosten echter enigszins terugbrengen.

Verhuis je binnenkort naar een (nieuwe) studentenkamer, dan is de verleiding groot om wat nieuwe spullen te kopen. Maar wees kritisch: veel spullen die je denkt nodig te hebben zijn vaak toch overbodig!

Kinderen op de basis- of middelbare school? Lees dan: Back 2 school I: hier moet je aan denken

Keukengerei

Magnetrons, broodroosters, koffiepotten en dergelijke lijken noodzakelijk, maar al snel zul je erachter komen dat je deze spullen eigenlijk niet nodig hebt. De meeste studentenhuizen hebben namelijk een gezamenlijke keuken, waar al de nodige spullen instaan.  

Denk je dat je toch je eigen keukengerei nodig hebt? Probeer het eerste semester eens zonder je eigen keukenspullen. Als er iets is wat je echt mist, zoek dan naar tweedehands spullen.

Ook een goede tip is even wachten tot de scholen weer zijn gestart voordat je nieuwe spullen koopt voor je kamer of voor je studie. Veel winkels hebben dan bijvoorbeeld notitieblokken in de aanbieding.

Check: Hoe voorkom ik dat mijn kind bezwijkt onder een studieschuld?

Eten en drinken

Let ook op je kosten voor eten en drinken. Deze kunnen aardig oplopen, terwijl dit niet altijd nodig is. Volgens het NIBUD kun je, door slim in te kopen, al voor vijf euro per dag gezond eten.

Koop bijvoorbeeld niet gesneden groenten, maar groente en vis uit de vriezer. Probeer bovendien je boodschappen eens per week groot in te slaan en speur naar aanbiedingen, zo adviseert Voedingscentrum.nl.

Ook tijdens het koken kun je besparen: meet je eten af, maak je eigen sauzen en kweek je eigen kruiden. 

Kamer opknappen

Laten we eerlijk zijn: veel studentenkamers zijn geen paleisjes. Grote kans dat je je kamer wilt opknappen en wilt inrichten naar je eigen smaak. Trek dan je portemonnee maar of kijk je ouders lief aan: dit kan flink wat geld kosten.

Het is misschien een tijdrovend proces, maar struin het internet af naar tweedehands spullen of sla aan het klussen en zet je eigen meubels in elkaar. Op Pinterest vind je heel veel leuke ideeën, die lang niet allemaal zo moeilijk in elkaar te zetten zijn dan je denkt. 

Check: Drie tips om je kinderen met geld om te leren gaan

Mogelijk kun je van je ouderlijk huis ook nog wat spullen meenemen. Wil je toch wat besteden aan je kamer, denk dan goed na wat jij belangrijk vindt voor je kamer.

Bedenk ook dat veel studentenkamers niet al te groot zijn. Een bed eist veel ruimte op, door te investeren in een bedbank heb sla je twee vliegen in een klap. 

Dure elektronica

Van alle elektronica is een laptop en smartphone mogelijk het enige dat je echt nodig hebt tijdens je studie. Een dure televisie waarop je je favoriete films en series kunt streamen kun je achterwege laten. Met een beetje mazzel staat er in jullie gemeenschappelijke woonkamer al een tv. 

Een dure printer heb je ook niet nodig: deze neemt veel ruimte in beslag en veel van je schoolopdrachten kun je tegenwoordig via e-mail opsturen. Bezoek de bibliotheek of een copyshop om iets te printen als dat echt nodig is. 

Studeren is al duur genoeg, dus voorkom dat je je geld besteedt aan dingen die je niet nodig hebt.

Check: Zo simpel is gedisciplineerd met je geld omgaan

Gerelateerde Tools