IEXGeld

Dossiers

Profiel

Back 2 school: hier moet je aan denken

Of je kind nou naar de lagere school of middelbare school gaat, aan het begin van het schooljaar moeten er altijd extra kosten worden gemaakt. Denk aan kaftpapier, pennen, schoolboeken, een nieuwe broodtrommel en meer. Met welke kosten en uitgaven moet je rekening houden?

Het Nibud stelde onlangs een handige lijst op voor ouders met schoolgaande kinderen. Vooral als je kind van de lagere naar de middelbare school gaat, zijn er veel financiële dingen om rekening mee te houden. Niet alleen qua uitgaven, maar ook bijvoorbeeld een nieuwe financiële situatie voor uw kind.

Check: Drie tips om je kinderen met geld om te leren gaan

Naar de middelbare, wat verandert er?

De stap naar de middelbare school is een belangrijke verandering in het leven van je kind. Daarnaast is het een goed moment om de financiële opvoeding verder uit te breiden.

De nieuwe school brengt andere uitgaven mee. Lunch mee van thuis is niet meer vanzelfsprekend, er is een kantine en snoepautomaten. Kinderen gaan misschien vaker naar de stad, of naar de bioscoop. Wat moet jouw kind van zijn zakgeld betalen en wat niet? Hier schrijft het Nibud overigens meer over gemiddelde bedragen.

Het is belangrijk om hier afspraken over te maken. Net zo als het wel of niet krijgen van kleedgeld, vanaf welke leeftijd je kind een bijbaantje mag, Vanaf wanneer mag je kind zijn eigen bankrekening beheren, en zelf pinnen? Het Nibud zette de belangrijkste zaken op een rij.

Check: Hoe voorkom ik dat mijn kind bezwijkt onder een studieschuld?

Extra schoolkosten

Daarnaast heeft je kind natuurlijk een hoop dingen nodig voor school. Bijvoorbeeld eent as, gymkleding, pennen, rekenmachine, schriften, etc. Op de middelbare school komen hier nog meer dingen bij, zoals een atlas, agenda, kaftpapier, grotere tas, woordenboeken en een computer. Ook zijn er op de middelbare school veel meer schoolboeken die aangeschaft moeten worden.

Toch houdt het hier niet op. Er zijn nog veel meer bijkomende kosten waar je als ouder aan moet denken. Een aantal hiervan zijn:

  • Vervoer. Een middelbare school is vaak wat verder weg, daarom is een nieuwe fiets of OV-abonnement wellicht noodzakelijk.
  • Mobiele telefoon en internet. Tegenwoordig wordt veelal Whatsapp gebruikt in plaats van een telefoonboom. En ook lesroosters e.d. staan vaak op internet.
  • Extra kosten voor schoolreisjes, uitjes, kamp, et cetera.
  • Ouderbijdrage. Naast schoolreisjes vragen veel scholen ook een ouderbijdrage voor extra culturele of sportieve activiteiten, maar deze is in principe niet verplicht voor ouders van leerplichtige kinderen.

Check: Lessen over geld: de financiële opvoeding op de vrijmarkt

Meevallers

Gelukkig zijn er voor al die kosten ook tegemoetkomingen. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden voor een vergoeding van specifieke schoolkosten voor gezinnen met weinig geld. Bij de sociale dienst van jouw gemeente kun je hier meer informatie over krijgen.

Een alternatief is Stichting Leergeld. Die vergoeden in bepaalde situaties ook schoolkosten, zoals die van een schoolkamp, schooltas of leermiddelen. Daarnaast is er natuurlijk ook nog:

  • Kinderbijslag: Tot 18 jaar krijgt u kinderbijslag voor de opvoeding en verzorging van uw kind(eren).
  • Kindgebonden budget: Een maandelijkse, inkomensafhankelijke bijdrage in de kosten van kinderen.

Check: Begrijpen onze kinderen straks geen facturen meer?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›