IEXGeld

Dossiers

Profiel

Sparen voor later: hoeveel heb ik nodig?

Beleggende millennials (geboren tussen 1980 en 2000) zijn positief over hun financiële toekomst. Maar liefst 91% van hen maakt zich geen zorgen over zaken als het pensioen, de studie voor de kinderen en de aankoop van een eigen woning, zo blijkt uit onderzoek van Robeco onder 1.600 klanten.

Dat lijkt goed nieuws, maar gezien de hoge kosten waarmee je op latere leeftijd geconfronteerd wordt, is het verstandig er toch al in een vroeg stadium over na te denken. Wat staat je zoal te wachten?

Hobbel 1: Aankoop huis

Zo moet je voor de aankoop van een huis steeds meer eigen geld inbrengen. Vanaf januari mag je niet meer dan de waarde van het huis als hypotheek opnemen. Alle bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting en nota's van de notaris of voor verbouwingen, moet je dan zelf ophoesten.

Hobbel 2: Kinderen

Komen er kinderen, dan loopt de teller nog verder op. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor kinderopvang en levensonderhoud. Vaak staan daar ook nog eens lagere inkomsten tegenover omdat veel ouders na de komst van een kind part time gaan werken.

Na de middelbare schooltijd wil je waarschijnlijk ook graag bijspringen voor de studie van je kind, aangezien de studiefinanciering is afgeschaft.

Lees ook: Hoe voorkom ik dat mijn kind bezwijkt onder een studieschuld?

Hobbel 3: pensioen

Zijn de kinderen het huis uit, dan komt de volgende hobbel: het pensioen. De hoogte van onze oudedagvoorziening is steeds minder gegarandeerd, terwijl de zorgkosten oplopen. Bovendien hebben veel mensen een pensioengat omdat ze bijvoorbeeld parttime hebben gewerkt of veel tijdelijke contracten hebben gehad.

Zelf extra sparen of beleggen is dan noodzakelijk, als je tenminste wil voorkomen dat je later elk dubbeltje moet omdraaien.

Lees ook: Heb jij een pensioengat?  Let op deze alarmbellen

Tegenslagen

Behalve met de bovenstaande voorziene kostenposten, kun je ook worden geconfronteerd met tegenslagen, zoals langdurige ziekte, een echtscheiding, overlijden van je partner of werkloosheid.

Daarnaast is het verstandig om geld achter de hand te hebben om bijvoorbeeld een kapotte auto te kunnen vervangen. Wil je financiële problemen voorkomen, dan adviseert het Nibud om elke maand minimaal 10% van je inkomen opzij te zetten.

Dat veel millennials daar nog niet erg mee bezig te zijn, baart Monique van Wensem, hoofd Retail Marketing & Sales bij Robeco zorgen. "De meeste van de onze millennialklanten zijn tweeverdieners, zonder kinderen. Zij houden elke maand veel geld over en zien hun financiële toekomst daarom zonnig tegemoet. Dat er later grote kosten aankomen, realiseren zij zich vaak niet", zegt Van Wensem.

Zonder concreet doel

Uit het onderzoek blijkt dan ook dat driekwart van de millennials zonder concreet beleggingsdoel belegt. De hoogte van hun maandelijkse inleg hangt af van wat ze kunnen en willen missen.

Van Wensem merkt dat veel klanten ervan schrikken als ze horen wat een goed aanvullend pensioen kost of hoeveel nodig is om een studie voor de kinderen te bekostigen. Haar advies luidt dan ook: kom juist nu in actie.

Lees ook: Begin nú met beleggen voor je pensioen

In het volgende deel van deze tweedelige serie lees je welke zes vragen je in elk geval moet stellen als je wil sparen of beleggen voor later.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›