IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zeven dingen die je vast niet weet over je creditcard

Een auto huren, tol betalen, een hotelkamer of vliegticket boeken... Een creditcard kan op vakantie goed van pas komen. In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, is het zelfs een must.

In ons land daarentegen is de creditcard nog niet zo ingeburgerd. Dat kan leiden tot de nodige misverstanden.

1. Geen standaard BKR-registratie

Het BKR registreert leningen die consumenten afsluiten. Dit maakt het voor kredietverstrekkers makkelijker om te beoordelen of het verantwoord is om jou een nieuwe lening te verschaffen. Omdat jouw betalingen worden voorgeschoten, denken veel consumenten dat het automatisch wordt vastgelegd als je een creditcard neemt.

Maar dat is lang niet altijd het geval. Als jouw creditcardmaatschappij binnen dertig dagen de bestede bedragen automatisch incasseert, komt het BKR hier niets over te weten. Alleen als je in termijnen terugbetaalt, wordt dat geregistreerd.

Lees ook: BKR is er om je te helpen, echt waar!

2. Je betaalt niet altijd rente

Er wordt vaak gewaarschuwd voor dubbelcijferige rentepercentages als je een creditcard hebt. Toch hoef je niet benauwd te zijn dat je zomaar 15% rente bent verschuldigd over een aankoop van 100 euro.

Zolang je het openstaande saldo op tijd terugbetaalt, hoef je niets extra's af te rekenen. Pas als er achterstanden ontstaan gaan creditcardmaatschappijen rente incasseren. Dan kan het wel heel hard gaan, dus houd dit goed in de gaten.

3. Verzekerd tegen oplichters

Je denkt een voordelige oplader voor je iPhone te hebben gekocht, maar het blijkt een nepexemplaar. Dan heb je pech, zou je zeggen. Heb je de aankoop echter gedaan met een creditcard, dan is de kans groot dat je je geld terug krijgt, mits je kunt bewijzen dat het inderdaad een nepartikel is.

Ook als je iets anders thuis gestuurd krijgt dan je hebt besteld of als je bestelling helemaal niet wordt geleverd, kun je een beroep doen op je creditcardmaatschappij. Je moet wel kunnen aantonen dat je contact hebt gezocht met de webshop.

4. …en kapotte zending

Voor online bestellingen die kapot bij jou arriveren kun je eveneens een beroep doen op een aflevergarantie. Net als bij incomplete en niet geleverde zendingen geldt wel als voorwaarde dat je de aankoop met je kaart moet hebben afgerekend.

Lees ook: Veertien simpele tips om slimmer met je geld om te gaan

5. Ingedekt bij faillissement reisorganisatie

Er zijn nog meer situaties waarbij creditcardmaatschappijen de helpende hand bieden. Bijvoorbeeld als je een abonnement hebt opgezegd, maar nog wel bedragen van je kaart worden afgeschreven. Of als de reisorganisatie waar je jouw vakantie hebt geboekt onverhoopt failliet gaat. Ook als je een hotelovernachting netjes volgens de voorschriften hebt geannuleerd, maar het hotel jouw geld niet terugbetaalt, krijg je de kosten vergoed.

Reis je met het vliegtuig, dan zijn er creditcardmaatschappijen die een vergoeding betalen als jouw bagage te laat arriveert. Je kunt dan op hun kosten wat kleding en toiletartikelen kopen. Ook de kosten van maaltijden bij een vertraagde vlucht kun je soms declareren.

6. Aankopen zijn verzekerd

Bijna alle creditcards bieden een aankoopverzekering aan. Alle aankopen die je met deze kaart betaalt zijn enkele maanden (90 dagen tot een jaar) verzekerd tegen diefstal, verlies en beschadiging. Check wel welke spullen zijn uitgesloten. Zo vallen sieraden die je niet draagt, fietsen en kunstwerken soms buiten de dekking. Ook geldt er meestal een maximale vergoeding.

7. Pinnen in het buitenland erg duur

Uit de bovenstaande punten blijkt dat een creditcard je veel extra’s kan bieden. Maar opletten is wel geboden. Voor geldopnames in het buitenland kun je de pas beter in je zak houden. Binnen de eurozone kun je met je betaalpas gratis pinnen, terwijl je met een creditcard minimaal 4,50 euro per opname kwijt bent.

Buiten de eurozone komt er bij de creditcard nog een koersopslag bij van circa 1,75 tot 2%. Pin je bijvoorbeeld 200 euro, dan betaal je dus 8 tot 12 euro extra, afhankelijk van de maatschappij. Met een betaalpas ben je per opname ongeveer 4,50 euro kwijt. Dat scheelt al gauw 4 tot 8 euro per opname en dat is makkelijk verdiend.

Lees ook: Vijf tips om te besparen op je zomervakantie

Reacties

4 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. Navigatix 9 augustus 2017 11:51 0
  Kunt u mij ook vertellen wat een goede en veilige creditcard is, die niet onnodig duur is? Ik heb nu een creditcard van de Rabobank, maar vanwege de kosten gebruik ik hem eigenlijk nooit. Wat is een beter alternatief?
 2. masterslk 13 augustus 2017 07:28 1
  @Navigatix
  Ik maak zelf gebruik van een prepaid debitcard (Neteller). Dat kostte eenmalig 10 euro voor de fysieke kaart (als je die wilt). Voor online bestellingen kun je een virtuele kaart gebruiken.
  Voor geld storten anders dan via de bank betaal je, het gebruik is verder gratis. Ik vind dit zelf een prima alternatief voor de gewone creditcards van een bank.
 3. Marcha 14 januari 2018 18:40 0
  De Gamma visacard van Qander is gratis bij een jaarlijkse besteding van minimaal € 500.
  De creditlimiet is € 2500 en het bedrag dat je hebt besteed wordt maandelijks automatisch van je rekening afgeboekt.
  Gebruik deze al jaren zonder enige problemen.
  Het is trouwens triest dat je in dit land i.h.a. moet betalen voor deze creditcards en datzelfde geldt voor alle betaalrekeningen,waarbij bij ING Duitsland deze betaalrekening gratis is en ook nog een starttegoed wordt gegeven van € 75 .
  De grootbanken zijn wat dat betreft schurken en houden elkaars tarieven in de gaten en wij consumenten hebben geen keuze
 4. Wim B. 30 maart 2019 15:00 0
  @Redactie, bij de tips had zeker de optie van de prepaid ofwel debet card vermeld mogen worden. Werkt exact hetzelfde als de credit card, maar je moet het saldo dat je wil besteden eerst op de kaart boeken (prepaid dus, houdt rekening met 2 overboekingsdagen). De limiet is dan ook je batig saldo, dus je kan geen schulden maken. Kaart is ook ideaal voor mensen die een kaart nodig hebben, maar geen credit card kunnen of willen nemen. Geen BKR-registratie. Ik gebruik zelf de debet card van ICS Visa. Aanbieders zijn er niet zo happig op want je moet op de website zoeken om bij de prepaid card uit te komen: www.icscards.nl/ics-producten/cards/p...

4 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Belastingaangifte doen? Let op deze 10 veelgemaakte fouten

Gemiste of juist onterecht opgevoerde aftrekposten of een verkeerde peil... Lees verder ›