IEXGeld

Dossiers

Profiel

Veertien simpele tips om slimmer met je geld om te gaan

Hoe slim je ook met je geld omgaat, het kan altijd slimmer. Tips zijn daarom nooit weg. Helemaal nu je in de - dure! - feestmaand december zit. Ben Carlson, columnist van Marketwatch, somt geldregels op die iedereen volgens hem moet onthouden. Dit zijn er veertien.

1. Onthoud: salaris is niet hetzelfde als spaargeld

Je vermogen is belangrijker dan hoeveel je verdient. Als je een hoog salaris hebt, ben je niet gelijk rijk en met een lager salaris ben je niet gelijk arm. Wat vooral belangrijk is, is wat je elke maand spaart.

Lees ook: Tien gewoontes van rijke mensen die jij niet hebt

2. Mijd creditcardschulden

Het hebben van schuld op je creditcard is een goede manier om van je geld af te komen.

3. Leef zuinig

De enige manier om veel geld te sparen, is om veel minder geld uit te geven dan er binnen komt.

4. Zet je uitgaven op een rij

Als je grip wilt krijgen op je uitgaven, moet je uit zien te vinden waar al je geld elke maand naartoe gaat. Dat kun je doen door alles mooi op een rijtje te zetten. Het doel is om geld uit te geven aan belangrijke dingen en minder uit te geven aan minder belangrijke dingen.

5. Laat alles automatisch gaan

Maak je leven makkelijker. Dat kan door elke maand automatisch geld te laten overmaken van de rekening waarop je salaris binnenkomt naar je spaarrekening, of door automatisch je creditcard aan te vullen zodat je geen onnodige rentekosten maakt.

6. Denk goed na over grote uitgaven

Een huis kopen doe je waarschijnlijk niet vaak. Als je dan de verkeerde keuze maakt, kan dat je de rest van je leven achtervolgen. Denk daarom goed na voordat je dit soort grote aankopen doet.

7. Bouw een spaarpotje op

Natuurlijk moet je een noodrantsoen met geld aanleggen, waarmee je bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine kunt kopen, mocht die kapot gaan. Je leven gaat niet altijd van een leien dakje, dus wees daar op voorbereid.

8. Verzeker je waardevolle goederen

Verzekeringen als een inboedelverzekering zijn echt wel slim om af te sluiten. Het kost je een relatief klein bedrag per maand, maar als er bij je wordt ingebroken en je televisie en laptop worden gestolen, ben je blij dat je verzekerd bent.

Check ook: Met deze trucjes zorgen winkeliers ervoor dat je meer uitgeeft

9. Spaar elk jaar iets meer

De truc is om elke keer als je een salarisverhoging krijgt, ook het maandelijkse bedrag dat je spaart te verhogen. Op die manier merk je het niet eens dat je elke maand meer geld binnenkrijgt.

10. Praat meer over geld

Het is voor veel mensen nog steeds taboe om over geld te praten, maar door met je partner, vrienden en familie over geld te praten leer je veel bij.

11. Goederen maken niet gelukkiger

Dure aankopen zorgen op de korte termijn even voor een goed gevoel, maar op de lange termijn maken ze je niet gelukkiger. Knoop dat in je oren voordat je de zoveelste dure winterjas koopt.

12. Lees financiële boeken

Er zijn gigantisch veel boeken over geld. Vind je deze boeken toch niet zo boeiend? Probeer dan delen van deze boeken over geld te lezen en pak het beste advies er uit.

13. Regel minimaal één keer je eigen belastingaangifte

Je moet begrijpen hoe belastingen in elkaar zitten. Op die manier kun je je boekhouder beter aansturen of zelfs je eigen belastingen doen. Hiermee kun je veel geld besparen.

14. Verdien meer

Als je elke maand meer geld wilt overhouden, kun je meer gaan sparen, maar je kunt ook veel inzetten op maandelijks meer verdienen. Veel mensen zitten vast in het denkpatroon dat ze niet meer geld kunnen verdienen.

Lees ook: Zes manieren om anders over geld na te denken

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

7 tips om je energierekening te verlagen

De energienota gaat omlaag, maar je kunt nog meer doen om kosten te besp... Lees verder ›