IEXGeld

Dossiers

Profiel

Met de auto op zomervakantie, dit zijn de regels per land

In de rubriek Durf te vragen beantwoorden we jouw vragen over geldzaken. Wil je iets weten, zit je met een lastige kwestie? Schroom niet en mail 't naar iexgeld@iex.nl. En wie weet kom je het antwoord op jouw vraag binnenkort op de site tegen.


Veel Nederlanders gaan in de zomer met de auto op vakantie. In de meeste Europese landen gelden er strenge eisen voor de veiligheidsuitrusting in de auto. Wat zijn de verschillende regels per land? En wat moet je nog meer (verplicht) meenemen op autovakantie?

Zie ook: Vier punten om rekening mee te houden als je een vakantiehuisje koopt

Een gevarendriehoek is in alle landen verplicht. Als je door een ongeval of autopech stil komt te staan, ben je verplicht de driehoek (ongeveer 30 meter) achter de auto te plaatsen – in de richting waar het verkeer vandaan komt. Zo kun je naderende bestuurders waarschuwen voor jouw stilstaande auto.

In de meeste landen moet je ook een reflecterend veiligheidshesje in de auto hebben liggen, zodat je zelf goed zichtbaar bent als je stil komt te staan langs de weg en de auto uit moet.

Verbanddoos en alcoholtest

Het is natuurlijk altijd verstandig om een verbanddoos mee te nemen, ook deze is in sommige landen verplicht. En in Griekenland en Polen ben je verplicht een brandblusser in de auto te hebben liggen. In Kroatië moet je een reservelamp bij je hebben en in Frankrijk is een alcoholtest verplicht.

Leg deze verplichte tools altijd op een plek waar je er gemakkelijk bij kunt – dus niet ergens onder alle bagage. Zo kun je er tijdens de reis altijd bij als je deze nodig hebt of aan de verkeerspolitie moet laten zien.

Zie ook: Vijf tips om te besparen op je zomervakantie

Verplicht per land

In de infographic hieronder kun je precies zien wat je verplicht moet meenemen in de auto naar jouw vakantiebestemming.

Bron: Pricewise.nl

Vignetten en milieustickers

Ga je op vakantie naar Oostenrijk of Zwitserland of rij je door (een van) deze landen heen? Dan ben je verplicht om voor de snelweg een Autobahnvignet te hebben. Je kunt de vignetten aanschaffen bij de snelweggrensovergangen, maar je kunt deze ook van tevoren online bestellen.

Voor Oostenrijk kun je kiezen uit een vignet voor tien dagen, twee maanden of een jaar. Een Zwitsers vignet is altijd een jaar geldig.

Als je door Duitsland rijdt, kan het zijn dat je een milieusticker – ook wel een Umweltplakette genoemd – nodig hebt. Je kunt deze stickers online bestellen. Als je op de snelweg blijft heb je geen sticker nodig, maar als je hier vanaf gaat en door een milieuzone (Umweltzone) wilt rijden wel. Deze zones worden aangegeven met verkeersborden met een rode cirkel met 'Umwelt' hierin met daaronder een bord met de sticker die je nodig hebt. Er zijn groene, gele en rode stickers. Je hebt inmiddels minimaal een gele sticker nodig om in de milieuzones in Duitsland te mogen rijden.

Wil je weten of jouw auto in aanmerking komt voor een milieusticker, en zo ja welke? Dat kun je hier checken.

Zie ook: Zes beleggingsboeken die je moet lezen tijdens je vakantie

Groene kaart

Waar je ook naartoe gaat: neem altijd de groene kaart mee. Dit is de internationale motorrijtuigverzekeringskaart die je krijgt op het moment dat je een autoverzekering afsluit. Deze kaart is hét bewijs dat jouw auto verzekerd is. In sommige landen ben je verplicht de groene kaart altijd bij je te hebben in de auto. De groene kaart ziet er overal in Europa hetzelfde uit. De kaart is dus voor iedereen te herkennen en te lezen.

Als je in het buitenland betrokken raakt bij een ongeval of autopech hebt, maakt deze kaart het claimen van schade een stuk makkelijker. Op de groene kaart staat alle belangrijke informatie over jouw autoverzekering. Je kunt op de groene kaart ook zien in welke landen jouw auto verzekerd is. Check dus altijd van tevoren of jouw vakantieland hiertussen staat.

Een compleet overzicht van onze lezersvragen vind je hier

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Reis geannuleerd: Moet ik een voucher accepteren?

Wie een voucher kiest staat bij een faillissement van de luchtvaartmaats... Lees verder ›