IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vier punten om rekening mee te houden als je een vakantiehuisje koopt

De wereldeconomie draait op volle toeren, de rentetarieven zijn nog steeds relatief laag en mensen hebben weer meer uit te geven. Waarom geen tweede huis kopen?

Of je er nu zelf in gaat zitten of het gaat verhuren, er zijn enkele punten om rekening mee te houden als je tot de aanschaf van een vakantiehuisje overgaat. Wij sommen ze op.

Check ook: Het huidige vakantiesysteem moet op de schop

1. Koop het huis om de juiste reden

In veel gevallen kopen mensen een vakantiehuisje om er zelf in te zitten. Veel deskundigen denken dat dit overigens de beste reden is om een tweede huis aan te schaffen. Huurinkomsten zijn namelijk onvoorspelbaar: je weet niet of je huisje wel wordt verhuurd.

Ga er dus vooral niet van uit dat het verhuren van je tweede huis je hypotheek of andere kosten kan dekken. Ook het opknappen van een woning om deze daarna met winst te verkopen, biedt lang geen zekerheden.

Kies voor een huisje dat in een gebied staat waar je zelf graag bent en houd dat aan als reden om een tweede woning te kopen.

2. De juiste locatie

Hoewel het verhuren van je huis dus geen topprioriteit moet zijn, is locatie evengoed een belangrijk punt voor veel kopers. Verkoopprijzen en huurvraag verschillen drastisch per land, stad of regio, hetgeen dus niet wil zeggen dat een huisje aan het strand meteen meer inkomsten in het laatje brengt dan een huisje dat iets meer in het binnenland ligt.

Wordt er veel gebouwd op de locatie die je voor ogen hebt? Dit kan betekenen dat het gebied hot is, maar kan op langere termijn ook zorgen voor een overaanbod. En dat zorgt uiteraard weer voor druk op de verkoop- en verhuurprijzen.

Check ook: Besparen op je vliegtickets: zeven tips

3. Onderschat de kosten en baten niet

Veel mensen kiezen er waarschijnlijk niet voor om een tweede huisje te kopen in Nederland. Dit betekent dat je het onderhoud van de woning moet overlaten aan iemand anders, en dit soort kleine klusjes kunnen uiteindelijk toch best wat gaan kosten.

Zelfs als het verhuren van je woning niet het primaire doel is, is het verstandig om goed op papier te hebben met welke aanvullende kosten je te maken krijgt. Er zijn veel meer kosten om rekening mee te houden, waaronder onderhouds- of reparatiekosten en (al dan niet lokale) belastingen.

Het is een veelvoorkomende fout dat er enkel wordt gekeken naar de verkoopprijs, de huurtarieven en recente marktontwikkelingen. Ook als je je huis uiteindelijk weer wil verkopen, moet je jezelf niet rijk rekenen. De prijzen van vakantiehuisjes zijn in de afgelopen jaren flink gedaald.

Check ook: Deze toeslagen maken je vliegtickets duur

4. Raak niet verstrikt in lokale regeltjes

Lokale regeltjes en verenigingen van huiseigenaren kunnen je verbieden om je huis te verhuren aan bepaalde vakantiegangers. Denk aan mensen die huisdieren meenemen of met de motor komen. Ook worden er soms beperkingen opgelegd over hoe lang je je huis mag verhuren.

Sommige overheden hebben regeltjes opgesteld, die de flexibiliteit van jou als verhuurder flink verminderen. Misschien wil je geen feestende studenten in je huis of ouders met jonge kinderen, omdat dit de schoonmaakkosten aanjaagt of voor overlast zorgt bij de buren. Maar deze mensen mag je niet zomaar weigeren. Houd daar rekening mee.

Check ook: Zo krijg je geld terug bij een vertraagde vlucht

Gerelateerde Tools

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. Ge de Bruyn 1 sep 2017 om 16:10 0
  U kunt uw vakantiehuis niet alleen verhuren maar u kunt deze ook te ruil aanbieden op een ruilplatform. De website van www.tweedewoningruil.nl is de enige huizenruil site die zich enkel richt op vakantiehuizen. Zo haalt u nog meer vakantie en rendement uit uw tweede woning.

  Huizenruil is voor vele mensen al bekend, echter www.tweedewoningruil.nl richt zich enkel op mensen met een tweede huis. Dat biedt voordelen, zo kunt u de periode wanneer men ruilt vrij afspreken en de mensen waarmee u ruilt, weten wat uw bezit waard is. Zo bent u geen kosten kwijt aan een vakantie ergens anders.
  Deze website is een goede aanvulling voor de steeds grotere groep mensen die in het bezit zijn van een tweede woning.
 2. [verwijderd] 25 sep 2017 om 22:19 0
  Het is inderdaad heel belangrijk dat je heel goed nadenkt voordat je een tweede huis erbij koopt. Het kost namelijk meer tijd en geld dan je van te voren denkt. Wij hebben twee jaar geleden een nieuw tweede huis gekocht. Het heeft ons in het begin veel tijd gekost. Wij hebben inmiddels ook een website, omdat we graag meer huizen willen gaan kopen en gaan verhuren. We hebben wel gemerkt dat je als website bekend moet zijn en als veilig moet worden gezien. Anders komen mensen niet naar je toe.

  Om erachter te komen welke websites veilig zijn kan je blogs lezen, zoals www.slimme-uilen.nl/ Die geven tips welke websites je wel en niet moet gebruiken. Daarom is het van belang dat als je een website hebt, je op deze blogs wordt genoemd. Dit is dan ook een tip die ik toe wil voegen aan de tips die hierboven gegeven worden.

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Partner overleden? Soms halveert het inkomen

Dit kun je regelen om te voorkomen dat je elk dubbeltje moet omdraaien. Lees verder ›