IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zeven dure misverstanden over je pensioen na je scheiding

45% van de gescheiden vrouwen denkt dat de scheiding geen invloed heeft op hun pensioen en 25% heeft geen idee wat de mogelijke gevolgen zijn, zo blijkt uit recent onderzoek door Motivaction International, in opdracht van Stichting Pensioenregister.

En dat niet alleen: maar liefst 69% van de onderzochte vrouwen is helemaal niet bezig met het pensioen rondom de echtscheiding. Een gemiste kans, want wie geen goede afspraken maakt over de verdeling van het pensioen, kan tienduizenden euro's mislopen. Per jaar, welteverstaan. Zeven dure misverstanden op een rij.

1. Mijn ex heeft nergens recht op, want wij waren getrouwd op huwelijkse voorwaarden

Het pensioen is op te splitsen in een ouderdomspensioen en een nabestaandenpensioen (ook wel partnerpensioen genoemd). Beide pensioenen moeten na scheiding worden verdeeld. Overlijd je na je scheiding, dan krijgt je ex-partner een bijzonder nabestaandenpensioen uitgekeerd, mits dat op opbouwbasis was verzekerd (zie verderop).

Daarnaast heeft hij of zij recht op een deel van het ouderdomspensioen dat jij tijdens het huwelijk hebt opgebouwd. Spreek je niets af, dan gaat de helft van dit bedrag na jouw pensionering naar je ex.

Het maakt hierbij niet uit of je was getrouwd in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden, tenzij in je huwelijkse voorwaarden is vastgelegd dat je ex afziet van zijn/haar rechten.

Het is wel mogelijk om in het echtscheidingsconvenant andere afspraken te maken. Je kunt bijvoorbeeld een andere verdeling maken (bijvoorbeeld 40-60%), afzien van elkaars ouderdomspensioen of besluiten dat slechts één van beide pensioenen wordt verdeeld.

2. Ik houd mijn mond, dus mijn ex vist achter het net

Om na je pensionering het verdeelde pensioen rechtstreeks te kunnen uitkeren aan beide partijen, moet je de pensioenuitvoerder natuurlijk op de hoogte brengen van je scheiding. Dit dient binnen twee jaar te gebeuren.

Is deze termijn verstreken, dan ben je niet van de plicht ontslagen om de helft van je pensioen af te staan aan je ex-partner. Alleen moet hij of zij dan bij jou aankloppen in plaats van bij de pensioenuitvoerder. Dat betekent alleen maar extra rompslomp en vaak tussenkomst van advocaten en deurswaarders. Je kunt je scheiding dus maar beter op tijd melden.

3: Kleine pensioenen zijn niet zo interessant

De tijd dat het gebruikelijk was om 30 jaar voor dezelfde baas te werken is voorbij. Steeds meer werknemers bouwen diverse kleinere pensioentjes op bij verschillende pensioenuitvoerders. Deze worden bij een echtscheiding vaak buiten beschouwing gelaten, want er bestaat een wettelijke ondergrens voor uitbetaling door de pensioenuitvoerder. Pensioenen lager dan 467,89 euro worden niet automatisch verdeeld. Maar deze mogen (nog) wel worden afgekocht. Ook kan de waarde ervan worden gecompenseerd na de scheiding.

Deze grens geldt niet per huwelijk, maar per werkgever en per pensioenuitvoerder. Is je ex-partner vaak van baan veranderd, dan kan dit behoorlijk aantikken. Neem daarom ook kleine pensioenen mee in je echtscheidingsconvenant.

Lees ook: Kleine pensioenen mogen niet meer worden afgekocht

4: Ik heb altijd recht op een nabestaandenpensioen

Als degene die pensioen heeft opgebouwd overlijdt, wordt in principe het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd uitgekeerd aan de nabestaanden.

Maar of dat ook echt gebeurt hangt af van de pensioenregeling. Bij een nabestaandenpensioen op opbouwbasis is er een spaarpot opgebouwd, waaruit de uitkering wordt gefinancierd. Maar bij een nabestaandenpensioen op risicobasis vis je achter het net. Dit is een soort verzekering die alleen dekking biedt in het jaar waarin de premie is betaald.

5. ... en op ouderdomspensioen

Het is lastig om het ouderdomspensioen dat je ex-partner heeft opgebouwd mee te nemen in je financiële planning. Want als hij of zij overlijdt, stoppen de pensioenuitkeringen meteen. Jij als ex krijgt vanaf dat moment dus ook geen ouderdomspensioen meer. Dit probleem is er niet als je kiest voor conversie (zie verderop).

Het ziet er financieel wel gunstig uit als de ex-partner die niets heeft opgebouwd overlijdt: dan krijgt de ander weer recht op zijn volledig opgebouwde ouderdomspensioen. Tenzij is gekozen voor conversie.

6. Conversie is altijd voordeliger

Behalve het pensioen verdelen of afzien van je rechten, is er nog een derde optie: conversie. In dat geval wordt het deel van het pensioen waar je ex-partner recht op heeft losgekoppeld van jouw pensioen. De waarde hiervan wordt dan omgezet in één zelfstandig pensioenrecht voor je ex.

Een voordeel hiervan is dat de band tussen jullie definitief is verbroken. Bovendien ben je dan niet meer afhankelijk van de leeftijd of het overlijden van je ex-partner en kan ieder van beiden zelfstandige keuzes maken over het pensioen.

Daar staat - zoals hiervoor werd besproken - wel tegenover dat degene die het pensioen opbouwt zijn/haar deel niet terugkrijgt na het overlijden van de ex-partner.

In het algemeen valt niet te zeggen of conversie voordelig is of niet. Bespreek dit met een financieel adviseur.

7. Als ik hertrouw, heeft mijn ex pech

Als je hertrouwt, heeft je ex-partner nog steeds recht op een bijzonder nabestaandenpensioen. Dit bedrag wordt afgetrokken van het bedrag waarop je nieuwe partner recht heeft. Hij of zij krijgt dus minder uitgekeerd. Ben je bang dat je nieuwe partner na jouw dood niet goed verzorgd achterblijft, dan is het verstandig om extra te sparen of te beleggen.

Lees ook: Spaar als een gek en drie andere manieren om je pensioen aan te vullen

Gerelateerde Tools

Reacties

6 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. [verwijderd] 19 september 2017 16:42 0
  [Modbreak IEX: Gelieve inhoudelijk te reageren, bericht is bij dezen verwijderd.]
 2. Wim69 6 januari 2019 08:28 0
  Beter het huwelijk afschaffen, het zorgt alleen voor geldproblemen. De tijd van 1 kostwinner in het gezin is voorbij, iedereen moet maar voor zijn eigen pensioen zorgen. Bij een scheiding stopt blijkbaar alles behalve de geldstromen van de man naar de vrouw
 3. Mateo1-4 3 januari 2020 16:31 0
  Het wordt tijd dat dit ook gaat veranderen ex en pensioen krijgen . ,het is niet meer van deze tijd , iedere partner werkt meerendeel en kan voor zich zelf zorgen , vroeger mocht een vrouw na trouwen niet meer werken en werdt niet aangenomen ,. Nu werken vrouwen gewoon meer met gelijke rechten.
  Waarom wordt telkens de man uitgemolken , een man wil ook weer opnieuw gaan leven sparen ec.
 4. dgabyvan 1 februari 2020 02:30 0
  Mijn huwelijk met mijn man was verschrikkelijk enkele jaren nadat we trouwden. Zijn liefde voor mij stierf bedroog me, elke keer dat ik klaagde dat hij me pijn zou doen met woorden en weg zou lopen, Soms komt hij dagen niet thuis en geeft hij niet om mijn gevoelens waarom hij zich op andere momenten verontschuldigt maar nog steeds vals speelt. Ik vroeg me af of hij dezelfde man was met wie ik trouwde. Huilen werd een deel van mij totdat mijn tweelingzus me vertelde over de wonderen van Lord Bubuza, dus nam ik contact met hem op via whats app: +1 505 569 0396 en vertelde hem mijn probleem ... Ik besprak met Lord Bubuza op WhatsApp: +1 505 569 0396 en voorzag in alles wat hij nodig had. Enkele uren later viel mijn man thuis en viel op zijn knieën huilend en smeekte me om hem te vergeven. Ik dacht dat ik droomde, maar ik vergaf het hem en sindsdien is mijn man zorgzaam en is hij gestopt met vreemdgaan. Heb je een vreselijke relatie ?? Lord Bubuza is als een GOD op aarde die elk soort probleem kan genezen. Neem contact op met Lord Bubuza op Whats App-nummer: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com
 5. morenavan526490 30 maart 2020 17:11 0
  Ik bedroog mijn vriend en kan echt niet uitleggen hoe het gebeurde, maar mijn grootste spijt was toen mijn vriend hiervan op de hoogte was en het met me uitmaakte. Ik hou zoveel van hem, maar ik weet echt niet hoe ik mezelf zo'n fout heb laten maken, ik smeekte hem, maar hij weigerde me terug te nemen. Het leven was eenzaam en mijn gedachte om voor altijd bij hem te wonen was weg. Toen ik dinsdagochtend op zoek was naar nieuws over corona Virus, kwam ik getuigenissen tegen van mensen die Lord Bubuza heeft geholpen. Ik nam contact op met Lord Bubuza en vertelde hem alles wat er was gebeurd en hij beloofde me te helpen. Lord Bubuza vertelde me dat Nicole me zal vergeven en met me zal trouwen. Ik geloofde hem eerst niet, maar nadat ik de items had gekocht, sprak Lord Bubuza de spreuk uit en zei hij me te wachten op resultaat. Uren later belde Nicole me en vroeg waar ik was, vertelde ik hem, hij kwam huilend en smeekte me hem terug te accepteren. Hij heeft me voorgesteld en we zijn nu 2 jaar getrouwd en we hebben samen een dochter. Het was als een droom, maar ik ben gaan begrijpen dat Lord Bubuza een God OP AARDE is. Neem contact op met Lord Bubuza voor elke vorm van hulp via Whatsapp: +1505569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com
 6. Wijns 26 mei 2020 23:34 0
  Heer Bubuza is geweldig, woorden kunnen niet beschrijven hoe hij zijn kracht wonderbaarlijk gebruikt om mensen te helpen. Mijn vrouw en ik zijn door een scheiding gegaan, mijn vrouw stond erop om van mij te scheiden ondanks mijn smeekbeden. Ik bedroog haar en ze kwam erachter en mijn huis was een hel, ze weigerde me te vergeven .. Ik ging naar iedereen die ik kende om het probleem op te lossen, maar het mocht allemaal niet baten en tijdens dit proces werd ontdekt dat mijn vrouw werd gediagnosticeerd met borstkanker en het was een zeer kritieke toestand voor haar door de scheiding en de kanker, maar ze zei dat ze liever buiten mijn huis stierf omdat ik vals speelde .. Ik ontmoette een vriend die me voorstelde aan heer Bubuza de spreuk-caster, heer Bubuza verzekerde me dat hij een spreuk zal uitspreken die mijn vrouw de scheiding laat vergeten en haar ook alleen van de kanker geneest als ik alles kan doen wat hij me zou vragen te doen wat ik strikt deed en in minder dan 16 uur vergat mijn vrouw de scheiding en de kanker verdween alsof ze nooit had bestaan ??en mijn huis was weer vredig. Ik was zo verrast. Ik wil de wereld mijn getuigenis laten weten omdat ik nu een gelukkig leven leid. Neem contact op met Lord Bubuza via WhatsApp: +1505569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com...!

6 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Ondernemer? Met tijdelijke dip toch hypotheek met NHG

NHG en geldverstrekkers helpen ondernemers die ondanks de coronacrisis e... Lees verder ›