IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kleine pensioenen mogen niet meer worden afgekocht

Pensioenfondsen en verzekeraars mogen vanaf 2018 geen kleine pensioenen meer afkopen. In plaats daarvan komt er de mogelijkheid om het pensioen over te dragen naar de verzekeraar of pensioenfonds waar je nu actief een pensioen opbouwt. Dat kan de partij waar een klein pensioen loopt zelfstandig regelen, dus zonder dat je hier als deelnemer iets over te zeggen hebt.

Het voorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma moet nog worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer, maar Klijnsma heeft overeenstemming bereikt met werkgevers, vakbonden en pensioenuitvoerders. De verwachting is dan ook dat het wetsvoorstel zal doorgaan.

Lees ook: Laat kleine pensioenen niet afkopen, maar voeg ze samen

Voor- en nadelen afkoop klein pensioen

Het voorstel moet voorkomen dat kleine pensioenen, die ontstaan door korte dienstverbanden en flexwerken, versnipperen. Afkopen kan interessant zijn voor het fonds of een verzekeraar die pensioen uitvoert, want het scheelt enorm in de administratiekosten die gepaard gaan met het beheren van zo'n klein pensioen.

Het nadeel is dat er door de afkoop steeds minder pensioen overblijft voor de deelnemer op de oude dag. Door kleine pensioenen te bundelen en onder te brengen bij de uitvoerder waar je actief pensioen opbouwt, kunnen er toch kosten bespaard worden en blijft het pensioen kapitaal in stand.

Grootte van een klein pensioen

Er is sprake van een klein pensioen als de pensioen uitkering minder is dan 465,94 euro per jaar (2016). De afkoopwaarde waarde die je ontvangt, is dan een hoger bedrag. De afkoopwaarde wordt bepaald door de uitvoerder aan de hand van hun berekeningsmethode. Je ontvangt de waarde van het pensioen niet op pensioendatum in maandelijkse uitkeringen maar dus op het moment van afkopen in één keer.

Afkoop: recht van uitvoerder

Het afkopen is geen recht van de deelnemer, maar van de uitvoerder. Het pensioenfonds of verzekeraar beslist dus nu of er wordt afgekocht. Afkoop van een klein pensioen was mogelijk als de deelnemer uit dienst is. En vanaf 2018 beslist de uitvoerder dus ook af men het pensioen doorschuift naar een andere aanbieder.

Lees ook: Zelf een pensioenfonds kiezen: moet je dat wel willen?

Gerelateerde Tools

Reacties

3 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. [verwijderd] 24 november 2016 13:43 0
  Typisch PvdA "Dat kan de partij waar een klein pensioen loopt zelfstandig regelen, dus zonder dat je hier als deelnemer iets over te zeggen hebt.". Mensen mogen zelf niet beslissen. Lijkt me toch beter als niet de verzekeraar maar de verzekerde hierover beslist.

  Wat zo een Jetta nu echt daar moet doen, is me volstrekt onduidelijk. Maarja een ballon met weinig gewicht stijgt ook eerder op.
 2. Maan Arkenbosch 25 november 2016 18:57 0
  Mijn pensioen werd ook afgedwongen afgekocht. Van het bruto bedrag ging meer dan 35% af. Pure diefstal, na 6 jaar afdracht. De politiek wil dat je meedoet en spaart voor je oude dag. Dan kunnen ze je gemakkeliijk bestelen, zoals nu weer blijkt. Er zit 1350 miljard euro in het vermogen, maar de gepensioneerden worden door dieven gedirigeerd. Brussel bepaald en wij hebben niets te vertellen. Spaar niet maar leef nu, wat je geprofiteerd hebt, neemt de politiek je niet meer af!!!!
 3. sander_ 26 november 2016 11:24 1
  "35% pure diefstal", dat heet gewoon inkomstenbelasting. Dat had u moeten betalen als het pensioen tot uitkering was gekomen.

3 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Is dit is het juiste moment om aandelen te kopen?

Het maakt niet uit wannéér je instapt. Áls je maar instapt. Lees verder ›