IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kopen? Nee, lenen!

Alle kleine beetjes helpen, daar draait In The Pocket om. De rubriek met kleine - en soms wel héél kleine - bespaartips.


Huren van je buren, het kan. Het lijkt ook een nieuwe trend: de deeleconomie. Populaire voorbeelden daarvan zijn natuurlijk Airbnb en Uber, maar er zijn er nog veel meer. Dankzij de deeleconomie kun je flink besparen. En nog beter: het is nog duurzaam ook, want: minder verspilling en minder afval. Hieronder een aantal mooie voorbeelden.

Lees ook: Check deze zeven bespaartips als je kinderen hebt

Auto's

Een auto is een flinke aanschaf. En de bijkomende kosten van onderhoud, wegenbelasting, verzekeringen en parkeerkosten zijn ook niet gering. Als je niet dagelijks gebruikmaakt van een auto, is het beter om er gewoon eentje te lenen in plaats van te kopen.

Platforms waarmee je dat kunt doen zijn:

  • Snappcar: Een auto huren in je buurt, betalen per keer, zonder abonnement.
  • MyWheels: Boek een auto, haal de sleutel op en rijden maar. Soms is openen met OV-chip of smartphone zelfs mogelijk.
  • Greenwheels: Met of zonder abonnement, afhankelijk van hoe vaak je een auto nodig hebt.

Spullen

Ook spullen kun je lenen van je buren. Bijvoorbeeld een grasmaaier of stofzuiger. Als er tien tuintjes zijn die allemaal gemaaid moeten worden, waarom zou je dan tien grasmaaiers aanschaffen? Je kunt er ook één met zijn allen delen.

Huur van je buur platforms zijn:

  • Peerby: Een hogedrukspuit of bakfiets en partytent regel je via de gratis Peerby app.
  • Hurenvanburen.nl: Van statafel tot tent, allemaal makkelijk te huur van je buur via deze website.
  • Spullendelen.nl: Spullen lenen en uitlenen, alleen aan vrienden of ook onbekenden, dat kun je zelf instellen.
  • Nextdoor.nl: Biedt een veilige online omgeving waar je kunt samenkomen met je buurt, spullen kan lenen van elkaar maar ook acties kunt opzetten bijvoorbeeld

Check ook: Deze vier mensen leven al jaren zonder geld

Diensten

Altijd al gitaar willen leren spelen maar is de muziekschool te duur? Of heeft je laptop al maandenlang hetzelfde probleem maar ben je klaar met dat twijfelachtige computerzaakje om de hoek? Vraag het aan je buurt!

  • Konnektid: Onder het motto “Everyone has a skill worth learning” is Konnektid een netwerk van leraren, kennisdelers en meer.
  • Floow2.com: Ook op de zakelijke markt kun je delen, want een bedrijventerrein heeft ook buren toch? Denk aan hoogwerkers, vergaderruimtes en meer.
  • Hurenvanburen.nl: Al eerder voorbij gekomen, maar ook diensten kun je hier huren. Dat is meer huur je buur dan huren van buren, maar goed.

Eten

Euh, eten huren?! Nee vooruit, eten huren kan niet. Maar heb je een keer teveel gekookt of heb je geen zin om te koken, dan kun je het prakkie van je buren ophalen via Thuisafgehaald.nl. Met beoordelingssysteem zodat je kunt zien of het de voorgaande keren een beetje heeft gesmaakt. En hoe schoon de keuken is en dergelijke, ook best belangrijk.

Lees ook: Met deze tips bespaar je 5.000 euro per jaar