IEXGeld

Dossiers

Profiel

Check deze zeven bespaartips als je kinderen hebt

Fantastisch om een gezin te hebben, maar het is natuurlijk niet gratis. Een kind kost je zo een ton of meer. Geen slecht idee om de kosten zo laag mogelijk te houden, uiteraard zonder dat je kind of jij eronder lijdt. Budgetcoach Lisa Verdegaal geeft zeven tips om te besparen.

Meer bespaartips lezen? Hier vind je onze bespaarspecial!

1. Geef je kinderen zak- en kleedgeld

Het is heel belangrijk om je kinderen te leren om met een budget om te gaan. Zo kun je zakgeld vanaf vijf jaar en kleedgeld vanaf de brugklas geven. Bijna elke ouder vindt dat een goed idee, maar toch maken veel ouders de fout om kinderen extra geld te geven als ze dat geld hebben opgemaakt. Daardoor leren kinderen niet budgetteren en ben jij een stuk meer geld kwijt.

Lees ook: Lees dit als je wilt sparen voor je kind

2. Koop cadeaus ruim op tijd

Kinderen wil je natuurlijk lekker verwennen met de feestdagen. Maar doe die inkopen ruim op tijd, want de prijzen stijgen meestal tegen het einde van het jaar. Ook kun je zelf met je kinderen pepernoten en speculaas bakken in plaats van in de winkel te kopen. Erg gezellig en vaak goedkoper.

3. Er zijn speciale winkels voor gebruikte kinderkleding 

Baby's en kinderen groeien als kool en hebben daarom al snel nieuwe kleding nodig. Tweedehands baby- en kinderkleding is vaak nauwelijks gedragen en van een goede kwaliteit. Er bestaan ook websites zoals krijgdekleertjes.nl.

4. Verkoop speelgoed tijdens Koningsdag of op Marktplaats

Heb je nog barbies of lego op zolder liggen waar je kind te oud voor is? Verkoop het dan op Marktplaats of samen met je kind tijdens Koningsdag. Dat levert weer wat geld op en zorgt ervoor dat je kind leert dat ze andere kinderen blij kunnen maken met hun spullen.

Check ook: Je kind met geld om leren gaan: vijf tips

5. Wissel oppassen uit

Een grote kostenpost voor ouders is kinderopvang. Die kosten kun je tegengaan door babysitten of oppassen af te wisselen met verschillende ouders in de buurt. De ene middag pas jij op een aantal kinderen uit de buurt en de andere middag is je buurvrouw aan de buurt.

6. Doe aan 'staycation'

Dit is een variatie op het Engelse woord voor vakantie: vacation. Hierbij doe je leuke dingen zoals bijvoorbeeld het bezoeken van musea, pretparken of een strand, maar slaap je wel in je eigen bed en kook je thuis. Zo hebben de kinderen wel een vakantiegevoel, maar heb je als ouder veel minder kosten dan bij een echte vakantie (hoewel je er natuurlijk wel rekening mee moet houden dat al die uitjes ook erg duur kunnen worden).

7. Betrek je kinderen bij geldzaken

Kinderen hebben vaak heel originele ideeën als het gaat om geldzaken. Ook weten ze vast wel dingen waar je op kunt besparen die jij nog niet had bedacht.

Lees ook: Je kinderen geldwijs maken? Leer ze ondernemen

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Op vakantie met kinderen? Zo blijf je binnen je budget

7 slimme tips om je uitgaven laag te houden. Lees verder ›