IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze vier mensen leven al jaren zonder geld

Ons leven staat in het teken van werken om geld te verdienen zodat we de dingen kunnen doen die we leuk vinden. Maar sommige mensen hebben zich juist helemaal afgekeerd van geld verdienen om te kunnen leven.

Neem bijvoorbeeld de Ier Mark Coyle. Het begon zeven jaar geleden met een experiment. Hij wilde ervaren hoe het leven zou zijn zonder de verplichtingen en veiligheid die geld met zich meebrengt.

Hij vroeg zich af of hij één jaar zou kunnen leven zonder geld. Hij vond het verschrikkelijk eng om aan het avontuur te beginnen en het viel hem ook zwaar. Maar na dat eerste jaar voelde hij zich veel beter en gezonder. 

Hoe hij het deed? Hij ging in een caravan wonen, verbouwde zijn eigen eten, kookte dat eten op een houtvuurtje en genereerde elektriciteit met zijn zonnepaneel dat hij voor zo'n 400 euro kocht.

Je moet even doorhebben hoe je bijvoorbeeld zeep maakt van een bepaalde plant en hoe je zelf tandpasta maakt, maar als je dat soort dingen doorhebt wordt het steeds makkelijker, zegt Coyle.

Lees ook: Zes manieren om anders over geld na te denken

De inspiratie voor veel geldlozen

De vredes-pelgrim, noemde de Amerikaanse Mildred Norman zichzelf. Ze is de inspiratie voor veel mensen die nu zonder geld leven. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog leefde ze dertig jaar zonder geld.

Ze liep heel Amerika door om de boodschap van vrede te verkondigen. Elke dag had ze dezelfde kleren aan en onderweg kreeg ze onderdak en eten van welwillende Amerikanen die zich konden vinden in haar boodschap.

Naast haar kloffie had ze ook een tandenborstel, een pan, een kam en een map mee. Bijna elke dag kwam ze wel mensen tegen die haar onderdak en eten gaven.

Iemand die ook aangetrokken werd tot het idee van een leven zonder geld was de Duitse Heidemarie Schwermer. Toen ze nog werkte als lerares in 1994, zette ze met een aantal anderen een netwerk op van mensen die diensten met elkaar ruilden.

Zo hielp ze veel mensen in haar buurt om simpele diensten zoals oppassen en schoonmaken met elkaar te ruilen. Na het succes van dat netwerk kwam ze tot de realisatie dat ze steeds minder geld nodig had.

Toen dacht ze: laat ik proberen een jaar te leven zonder geld. Uiteindelijk doet ze dat nu al 16 jaar. In het begin deed ze klusjes in en rondom de huizen van de mensen waar ze te gast was, maar naar verloop van tijd hoefde ze niks meer te doen.

Ze reist nu constant met een klein koffertje door heel Europa. Elke week gaat ze ergens anders heen. Ze geeft nu lezingen en probeert de documentaire die over haar gemaakt is te promoten, maar de enige vorm van compensatie die zij accepteert is net genoeg geld om haar treinkaartje te betalen.

Check ook: Tien tips om 10% van je inkomen te sparen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›