IEXGeld

Dossiers

Profiel

Met deze tips bespaar je 5.000 euro per jaar

Heb je net een dure vakantie achter de rug en wil je je budget weer op orde krijgen? Of wil je 'gewoon' elke maand wat meer geld overhouden? Lees deze acht tips, waarmee je jaarlijks bijna 5.000 euro kunt besparen.

1. Koop je winterkleding later in het jaar

Het wordt langzamerhand tijd je wat warmer te gaan kleden, maar dat hoeft je echt geen klauwen vol met geld te kosten. Geld besparen op je winterkleding doe je door je winterkleding wat later in het seizoen te kopen. Dan is de kans groter dat bijvoorbeeld die leuke winterjas in de aanbieding is.

Besparing: 300 euro

Lees ook: Met deze tien tips bespaar je energie

2. Halveer het vlees en verdubbel groente

Veel mensen vinden vlees heerlijk, maar het is meestal wel het duurste ingrediënt in je maaltijd. Probeer daarom de hoeveelheid vlees in je maaltijd te halveren en juist twee keer zo veel groente op je bord te leggen. Zo lijkt het even vol, eet je gezond en krijg je meer vitamines binnen en natuurlijk bespaar je veel geld.

Besparing: 255 euro

Lees ook: Gebruik van alles de helft en bespaar de helft

3. Vraag je buren om op te passen

Natuurlijk wil je af en toe een avondje wat leuks doen zonder op je kinderen te hoeven letten. Vraag aan buren die je vertrouwt of ze op je kinderen willen passen en pas af en toe ook op hun kinderen. Vooral als je in een kinderrijke buurt woont is dit handig.

Besparing: 200 euro

Check ook: Met deze acht tips bespaar je bijna 5000 euro per jaar

4. Verhuur ruimte in je huis die je niet gebruikt

Heb je een prachtige zolder waar je eigenlijk alleen wat oude spullen hebt staan? Denk er eens over na om die als slaapkamer te verhuren via een website als Airbnb. Als je in een stad als Utrecht of Amsterdam woont kun je die kamer makkelijk voor tachtig euro per nacht verhuren. Wel dien je daarover inkomstenbelasting te betalen, maar dan mag je kosten voor de verbouwing en schoonmaken van die zolder ook aftrekken.

Besparing (of eigenlijk: winst): 2900 euro

5. Pomp de banden van je auto op

Autobanden en benzine zijn duur en daar kun je nou juist op besparen als je je autobanden regelmatig oppompt. Je banden slijten namelijk sneller als deze redelijk leeg zijn en je benzineverbruik neemt met 5% toe. Dat is natuurlijk zonde van je geld. Banden oppompen kost je maar vijftig cent bij de meeste tankstation, schrijft The Guardian

Besparing: 300 euro

6. Sport meer

Sporten is erg belangrijk voor je gezondheid. Door elke avond een wandeling te maken of te joggen en wat rek- en spieroefeningen thuis te doen, verbetert je gezondheid aanzienlijk. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, maar als je gezond bent heb je meer kans dat je minder of geen aanspraak hoeft te maken op je eigen risico van 385 euro.

Besparing: 385 euro

Lees ook: Besparen op de erfbelasting doe je zo

7. Pas de tien-seconden-regel toe

Wanneer je iets in je winkelmandje legt, stop dan voor tien seconden en vraag je af waarom je het koopt en of je het echt nodig hebt. Als je niet echt een goed antwoord op die vraag hebt, leg het product dan weer terug. Dit helpt je om impulsaankopen te voorkomen, schrijft The Simple Dollar.

Besparing: 200 euro

8. Geef een dienst cadeau

Heeft een stel net een kind gekregen? Bied dan aan om een avond op te passen in plaats van een duur cadeau te geven. Hebben vrienden van je net een huis gekocht? Stel voor dat je de tuin voor ze op gaat knappen als cadeau.

Besparing: 150 euro

Meer bespaartips lezen? Check onze rubriek In The Pocket.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›