IEXGeld

Dossiers

Profiel

We gaan weer vaker de deur uit

De economische groei in Nederland zorgt niet alleen voor een dalende werkloosheid, ook de koopkracht stijgt langzaam weer. En daar profiteren winkels én horeca van. Wijntje hier, kaasje daar: We gaan weer vaker de deur uit!

Het ING Economisch Bureau verwacht dat het omzetvolume in de horeca dit jaar met 5% groeit doordat we met zijn allen vaker buiten de deur drinken, eten en slapen. Ondernemers spelen hierop in, waardoor het aantal nieuwe horecagelegenheden flink is gestegen.

Lees ook: Strooien met fooien: houd hier rekening mee

Hap slik weg

De horeca is door de snelle groei steeds prominenter aanwezig in ons straatbeeld. In vijf jaar tijd steeg het aantal restaurants met ruim 15% en het aantal hotels met bijna 25%, schrijft de ING. En we gaan niet alleen vaker de deur uit, we zijn ook bereid per bezoek meer uit te geven.

De stijgende koopkracht leidt ertoe dat meer ondernemers de stap durven te wagen om een eigen zaak te openen. Vooral gelegenheden die zich richten op een 'snelle hap' stijgen snel. Deze branche gaat dit jaar waarschijnlijk de 30.000 vestigingen doorbreken.

Er komen ook veel hotels bij, zo veel dat in populaire steden als Amsterdam de groei al aan banden moet worden gelegd. Ook op het particuliere aanbod, zoals Airbnb, komt steeds meer controle.

Lees ook: Minder werken, meer overhouden

Op ieder hoekje een kroegje?

Toch is het niet meer zoals vroeger, toen er op ieder hoekje een bruine buurtkroeg zat. Juist de cafés doen het wat minder. Mensen gaan minder naar cafés of kroegen, en juist meer naar eetgelegenheden. Hierdoor zijn er nog maar iets meer dan 10.000 cafés.

Gelukkig zijn er nog voldoende fanatieke kroegtijgers, waardoor de overgebleven cafés wat meer omzet te verdelen hadden. Hierdoor is volgens ING het aantal horecaondernemers dat een gebrek aan klandizie nog als belemmering noemt, sinds 2008 niet meer zo laag geweest.

Voor minder dan één op de tien bedrijven is een gebrek aan gasten momenteel nog een belemmering, vier jaar terug had nog één op de drie bedrijven daar last van.

Lees ook: De drie grootste financiële fouten die je kunt voorkomen als dertiger

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›