IEXGeld

Dossiers

Profiel

Strooien met fooien: houd hier rekening mee

In sommige landen word je boos aangekeken als je geen fooi geeft, op andere plekken juist als je wél wat extra's voor het personeel over hebt. Ziehier, speciaal voor als je niet weet hoe dat nou zit met die fooiregels: een overzichtje.

Niet verplicht, wel prima

In Nederland en Duitsland is fooi geven normaal - als je tevreden bent - maar zeker niet verplicht. Het is echt een blijk van waardering. En in België en Scandinavische landen is dit eigenlijk net zo.

Wil je iets geven, ga dan uit van zo'n 5 tot 10% over het totaalbedrag. Maar het is ook prima om het bedrag een beetje uit de losse pols naar boven af te ronden. Als je met de taxi gaat is dat in elk geval gebruikelijk.

In Australië en Nieuw-Zeeland is fooi geven over het algemeen niet standaard. Maar een paar extra centen zijn wel altijd welkom.

Fooi al inbegrepen

In sommige landen wordt fooi automatisch al meegenomen in het totaalbedrag. Zo kun je in Italië de term costi servizi (servicekosten) op je rekening tegenkomen. Dit is een percentage van het totaalbedrag, te vergelijken met (een verplichte) fooi.

Kom je die servicekosten niet tegen, dan kun je ervoor kiezen zelf een fooi te geven (zo'n 10%). Je betaalt in Italië soms automatisch al extra voor bestek en brood.

In Zwitserland zijn ze ook bekend met die servicekosten. Net als in Spanje en Griekenland trouwens, al is 't daar niet ongebruikelijk om er nog wat bij op te tellen (5%).

Check ook: Zes tips voor een goedkopere vakantie

En ook in Frankrijk komt het vaak voor dat je automatisch al zo'n 10% fooi betaalt (al is dat niet overal zo, en bovendien is het niet raar als je ook nog 5% extra geeft als de service erg goed was). Taxichauffeurs verwachten er geen extraatje, maar ze vinden een kleine bonus geen probleem. :-)

Bij restaurants in Groot-Brittannië is fooi vaak ook al inbegrepen - dat gaat meestal om 12,5%. Is dat niet het geval, dan bepaal je in principe zelf wat je geeft, maar 10% wordt gewaardeerd. Een Britse taxichauffeur is daar ook blij mee, maar een bedrag naar boven afronden is ook goed.

Veel fooi

In de Verenigde Staten is het heel normaal om veel fooi te geven. Behalve in fastfoodrestaurants: daar mogen medewerkers heel vaak niks aannemen.

Soms is de fooi al verwerkt in de rekening (tip included of gratuity included), maar als dat niet zo is, dan is het héél normaal om tussen de 10 en 20% te geven over het totaalbedrag zonder de tax. Ook in Canada is een riante fooi gemeengoed.

Een belediging

Wie in Japan met extra yens gaat zwaaien kan nog wel eens beledigend overkomen. Daar is het namelijk helemaal niet gebruikelijk om fooi te geven. Maar let op: een reisleider is er wel blij mee.

Ook in sommige andere Aziatische landen, zoals Vietnam en Singapore, is het niet de bedoeling om met fooi te gaan strooien. En in Hong Kong en China is het niet nodig.

Maar in Thailand, daarentegen, wordt fooi geven niet zo gauw meer als iets geks gezien. Want de Thai zijn aardig gewend geraakt aan toeristen die ze nog wat extra's (zo'n 10%) toeschuiven.

Fooiregels in nog véél meer landen: Bekijk het overzicht van de website Magellan's

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›