IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vakantiegeld! Zoveel krijg je en dit kun je ermee doen.

Wat is het toch fijn om in loondienst te zijn. Elk jaar krijgen veel Nederlanders eind mei een mooie bonus net voor de vakantieperiode. Zelfs mensen met een uitkering hebben recht op vakantiegeld.

Maar hoeveel vakantiegeld krijg je eigenlijk?

De hoogte van je vakantiegeld is meestal zo'n 8% van je brutoloon. Ben je in dienst als uitzendkracht dan heb je ook recht op deze bonus.

Deze wordt uiterlijk in juni uitgekeerd of elke maand bij het salaris. Voor mensen met een uitkering wordt 5% van het netto bedrag opzij gezet voor het vakantiegeld, schrijft het Nibud

Zomervakantie

Het leukste van vakantiegeld is natuurlijk om te verzinnen wat je ermee gaat doen. Werk je je al jaren uit de naad en ben je dit jaar wel eens toe aan die fantastische vakantie naar Thailand? Iedereen gunt het je.

Uit onderzoek van Moneyou blijkt dat de meeste Nederlanders het vakantiegeld ook echt gebruiken voor een zomervakantie. Je kunt er echter ook andere verstandige dingen mee doen. Independer heeft een aantal tips:

1. Spaar voor een doel

Wil je over vier jaar een huis kopen en wil je 20% van die aankoop zelf betalen door te sparen? Begin dan met het mooie bedrag dat je de komende weken krijgt. 

Je kunt tegenwoordig zelfs je bankrekening een naam geven, zoals eigen huis. Zo wordt doelsparen nog een stuk leuker.

Lees ook: Vijf tips om je geldzaken op orde te krijgen

2. Open een depositorekening

Heb je het geld dat je opzij zet niet gelijk nodig? Open dan in plaats van een spaarrekening een depositorekening. De rente ligt bij een deposito namelijk vaak wat hoger. Als je een depositorekening hebt, kan je echter niet zomaar bij je geld.

3. Los schulden af

De rente die je over schulden betaalt, als je die hebt, is waarschijnlijk hoger dan de rente die je op je spaarrekening krijgt. Dus als je schulden hebt is het misschien slimmer om die schulden af te lossen in plaats van je geld op een spaarrekening te zetten. Dat kan je een hoop geld schelen.

Pas op als je een persoonlijke lening hebt: daarvoor moet je meestal een boete betalen als je die sneller wilt aflossen. Voor een doorlopend krediet geldt dat niet.

Check ook: Zo simpel is gedisciplineerd met geld omgaan

4. Los extra af op hypotheek 

Wil je extra aflossen op je hypotheek? Bespreek dit met je hyptoheekadviseur. Ook bij je hypotheek kun je namelijk niet altijd boetevrij aflossen.

5. Gebruik het geld om je huis op te knappen

Je hoeft toch niet elk jaar op vakantie? Met een goede zomer is het ook heerlijk toeven in Nederland. En je kunt dan je vakantiegeld inzetten om je huis op te knappen. Dan heb je er, als je het goed doet, weer een aantal jaar plezier van. 

Lees ook: Spaar als een gek en drie andere manieren om je pensioen aan te vullen

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Beleggen in vastgoed? Dit zijn de opties

Vastgoed kan een welkome aanvulling op je portefeuille zijn. Lees verder ›