IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de duurste steden voor expats

Consultancybureau Mercer doet ieder jaar onderzoek naar de duurste steden om in te wonen voor expats. Er werden dit jaar 209 steden onder de loep genomen, waarbij per stad werd bekeken hoe duur onder meer het voedsel, onderdak en entertainment is. Daaruit rolde een lijstje met de duurste steden voor expats. 

Duur, duurder, duurst

Bovenaan de lijst van Mercer prijkt Hongkong. In de Aziatische stad betaal je voor een appartement met twee slaapkamers, in een degelijke buurt, omgerekend meer dan 6.200 euro aan huur per maand. In Londen is dit bedrag circa 4.200 euro en in Tokio 3.700 euro. Voor een kopje koffie betaal je in Hong Kong omgerekend 7,40 euro, bijna twee keer zoveel als in Londen (circa 4,00 euro) en in Tokio (3,70 euro). 

Lees ook: Simpele geldgewoontes die je helpen vermogen op te bouwen

Ook dure steden zijn Luanda, de hoofdstad van Angola, het Zwitserse Zurich en andere Aziatische metropolen als Singapore en Tokio. Opvallende stijger bleek Kinshasa, de hoofdstad en grootste stad van de Democratische Republiek Congo. Verder kun je Shanghai, Geneve en Peking beter mijden als je op je centen gesteld bent. 

Aziatische steden zijn in opkomst als het gaat om de duurste plekken om te wonen en te leven, terwijl Europese tegenhangers steeds goedkoper worden. Tien jaar geleden zouden nog 8 steden in de top 10 van duurste steden staan, maar dit beeld is compleet veranderd. Vooral Londen zakt flink weg, naar de laagste positie in twintig jaar, na de waardedaling van het pond als gevolg van het Brexit-referendum. 

Kijken we enkel naar de Verenigde Staten, dan zijn San Francisco, Lexington en Kentucky enkele plaatsjes omhoog geschoven. Toch zijn veel Amerikaanse steden nog steeds duur in vergelijking met vijf jaar geleden, toen stond New York nog op plek 46 in de lijst van Mercer. 

Lees ook: Zo onderhandel je over het salaris van je eerste baan

En de goedkoopste stad?

Uiteraard zijn we ook benieuwd welke steden juist het goedkoopst zijn voor expats. Gelukkig geeft een soortgelijke lijst van Economist Intelligence Unit hier inzicht in. De goedkoopste stad zou Almaty zijn, een stad met ruim 1,5 miljoen inwoners in Kazachstan. De goedkoopste bestemming in Europa is het Roemeense Boekarest.

Toch domineren ook Aziatische landen op het gebied van de meest betaalbare steden. Vijf van de tien goedkoopste steden uit de lijst van Economist Intelligence Unit zijn in India of Pakistan. 

Lees ook: Besparen op je vliegtickets: zeven tips

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Verkruimel 12 mei 2017 16:31 0
    Het zou leuk geweest zijn als de positie van Amsterdam ook genoemd was. Noem het provinciaal of populistisch.. :-)

1 Reactie Omhoog ↑