IEXGeld

Dossiers

Profiel

Belastingaangifte doen? Regel dit dan óók meteen.

Als ik zo om me heen kijk, ben ik lang niet de enige die de onvermijdelijke belastingaangifte reserveert voor een regenachtige zondagmiddag in april.

Bij mij is er de laatste jaren iets ingeslopen. Als ik toch al mijn gegevens al heb verzameld om de voorlopig ingevulde aangifte (VIA) te controleren, ga ik direct ook na hoe het zit met die andere onvermijdelijke zaken. Ik werk in één moeite m'n checklist af op zoek naar besparingen op korte en langere termijn.

Lees ook: Dossier Belastingaangifte 2017

En dat is me gelukt. Dus ook nu schijnt aan het eind van die regenachtige middag gewoon weer de zon. Naast de controle van mijn gegevens in de VIA heb ik inmiddels een checklist om stap voor stap na te lopen. Het zijn er zes, best te overzien dus. Hopelijk heb jij er ook iets aan.

Voorlopige aanslag 2017

Ik start met twee fiscale items. De eerste is de voorlopige aanslag over het lopende jaar. Zijn de gegevens juist? Is de WOZ-waarde gewijzigd? Klopt het spaarsaldo? Ik zit graag aan de veilige kant: betaal liever niet te veel gedurende het jaar en heb al helemaal geen zin om aan het eind te moeten bijbetalen.

Middeling

Is er sprake van een periode met wisselende inkomens (kreeg je een ontslagvergoeding, start je pensioenuitkering, et cetera), dan kan middeling van de inkomstenbelasting nog wel eens gunstig uitpakken.

Middeling berekent het gemiddelde inkomen over een periode van drie opeenvolgende jaren en past daar mogelijk de belastingschijf op aan. Je kunt tot zeven jaar terug. Handig daarbij is de site berekenhet.nl.

Energiekosten

Naast besparen op je energieverbruik kun je ook besparen op je  energieleverancier. Misschien niet iets om elk jaar te doen, maar overstappen kan lonen. Met een online energievergelijker krijg je snel inzicht. En ook het vergelijken van energievergelijkers leverde mij soms verrassende resultaten op.

Verzekeringen

Omdat verzekeringen nu per maand zijn op te zeggen, is er geen reden te wachten met overstappen als het geld oplevert. Verzekeringen voor auto, woonhuis (inboedel, glas, et cetera), WA, rechtsbijstand, overlijdensrisico, uitvaart: we hebben er al snel een flink aantal. Het loont zeker de moeite ook die zo nu en dan tegen het licht te houden en de prijzen te vergelijken.

Telecom

Aanbieders van tv, internet en bellen concurreren niet alleen op prijs. Ook het aanbod hoort bij dat vergelijk. Mijn wensen zijn in de loop der tijd wel veranderd. Daar weer eens de juiste aanbieder met de beste prijs en kwaliteit bij vinden, levert dus meer op dan alleen geld.

Financiële check

Naast overzicht in mijn inkomsten en uitgaven van nu, gebruik ik het aangiftemoment ook voor een update van het beeld over mijn financiële toekomst. Ook ik wil weten of ik het goed geregeld heb of dat ik aan nog wat knoppen moet draaien en welke dat kunnen zijn. De belastingaangifte is dus voor mij ook altijd hèt moment voor een periodieke financiële check.

 
Rick Wassenaar is onafhankelijk financieel planner, docent, examinator en mede-eigenaar van FinBase BV en het online platform MijnGeldzaken.nl - dat is verkozen tot PensioenWegwijzer 2016. Volgens Wassenaar is het cruciaal dat mensen zelf hun geldzaken regelen en kritisch blijven volgen. Op IEXGeld geeft hij in columns praktische tips over hoe je dat het beste kunt doen.

Volgende keer verder gaan?

Sla je voortgang op en onthoud waar je gebleven bent.

Maak een gratis account aan Ben je al lid? Log in

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›