IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vijf geldfouten die de middenklasse maar blijft maken

De middenklasse levert en consumeert een groot gedeelte van de diensten die de samenleving draaiende houden. Daarnaast zijn ze een drijvende kracht achter economische groei en investeringen dankzij allerlei aankopen die ze van dag tot dag doen. 

Wanneer het op geld aankomt staat de middenklasse voor flinke uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan het bekostigen van een studie voor de kinderen of aan het bij elkaar sparen van een appeltje voor de dorst wanneer je met pensioen gaat. Het is voor velen niet zomaar op te hoesten.

Businessinsider zet verschillende fouten op een rij die middenklassers echt eens zouden moeten afleren om zo hun financiën beter op orde te krijgen.  

1. Schulden te lang laten doorlopen

Van de Amerikaanse middenklassers heeft 65% een creditcardschuld. Terwijl het soms niet anders kan, komt daar wel iedere maand rente bovenop. Bij het op orde krijgen of verbeteren van je financiën is dit dan ook een kostbare fout. Zeker omdat de rente op creditcardschulden vaak enorm hoog is. 

Financieel planner San Diego adviseert daarom om de afbetaling van je creditcardschuld zoveel mogelijk automatisch per maand te laten verlopen. 

2. Geen potje voor nood

Bijna de helft van de middenklasse in Amerika zou problemen hebben om in geval van nood 400 dollar bij elkaar te krijgen, zo blijkt uit onderzoek van de Federal Reserve uit 2016.

Veel financieel adviseurs raden aan om een spaarpot aan te leggen waarmee je het drie tot zes maanden uit kan zingen, maar zelfs als dat voor jou niet haalbaar is, vergeet dan niet dat alle kleine beetjes helpen. En een klein potje voor nood is altijd beter dan geen reserves. 

Zie ook: Meer geld opzij zetten? Drie miljonairs delen hun beste tip.

3. Loonsverhoging niet sparen

Hoewel sparen voor je pensioen voor veel mensen sowieso iets is waar ze meer aan zouden kunnen doen, wordt vaak vergeten om wanneer je inkomsten omhoog gaan, ook het bedrag dat je spaart voor later te verhogen. Wanneer je inkomen stijgt is het een gemiste kans om niet ook meer opzij te zetten voor later. 

"Overweeg om je noodpotje of je spaarpot voor je pensioen op te hogen wanneer je salaris wordt verhoogd", zegt financieel planner Josh Brein tegenover Businessinsider. Wanneer je een salarisverhoging van 4% krijgt, zou je het bedrag dat je spaart het liefst ook moeten verhogen met 4% zegt hij. 

4. Sparen voor je pensioen uitstellen

"Een veelvoorkomende fout onder middenklassers is om het sparen voor hun pensioen uit te stellen en de focus te leggen op andere financiële prioriteiten", zegt financieel adviseur Alex Whitehouse. 

Veel mensen maken zichzelf wijs dat ze beginnen met sparen voor hun pensioen nadat ze hun studieschuld hebben afbetaald, een huis hebben gekocht of nadat er voldoende geld is voor de studies van de kinderen. Natuurlijk zijn dit allemaal belangrijke financiële doelen en dat maakt het lastig om te sparen voor je pensioen. Maar ondertussen vliegen de jaren voorbij en voor je het weet ben je te laat. 

En dat is jammer want zeker als je een middeninkomen hebt, kun je juist de tijd gebruiken om zoveel mogelijk op te bouwen voor je pensioen. Niet voor niets adviseert Whitehouse om zo vroeg mogelijk te beginnen met sparen voor je pensioen zodat je de vruchten kunt plukken van het rente-op-rente-effect. 

Lees ook: Dit is de kracht van rente-op-rente

"Een klein bedrag dat constant profiteert van rente-op-rente kan een significante impact hebben op je pensioen. Begin met het sparen van 1% van je inkomen en verhoog dat jaarlijks met 1% voor zo lang als mogelijk is en totdat je in ieder geval de 10 of 15% bereikt hebt", adviseert Whitehouse. 

5. Te veel geld uitgeven aan spullen die in waarde afnemen

In het laatste kwartaal van 2016 was de gemiddelde afbetaling aan auto's in de VS maar liefst 506 dollar per maand met een gemiddelde looptijd van 68 maanden. "Het feit dat auto's snel in waarde afnemen, maakt auto's een slechte manier om 500 dollar per maand uit te geven", zegt Benjamin Brandt, financieel adviseur bij RetirementStartsToday.com. 

Brandt stelt dat veel mensen het geweldig vinden om indruk te maken op anderen met hun auto's maar dat dat ervoor zorgt dat er duizenden dollars teveel worden uitgegeven per jaar. De meeste middenklassers zouden volgens hem beter af zijn door te rijden in een oudere auto en het extra geld te investeren in hun pensioen- of noodpot. 

Lees ook: Zes gevaarlijke beleggingsfouten op een rij

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›