IEXGeld

Dossiers

Profiel

Spreiding is alles, maar wat als je ondernemer bent?

Als ondernemers en zzp'ers helemaal gaan voor hun bedrijf, dan gaat het advies van diversificatie en hoe te kijken naar beleggingsrendement misschien niet helemaal meer op...

Het is een veelgehoord probleem. Ondernemers zijn vaak gefrustreerd als ze geadviseerd worden om domweg te beleggen in verschillende wereldwijde indexfondsen. Deze vuistregel van spreiding gaat zonder twijfel op voor mensen die stabiele inkomens hebben en die niet regelmatig (veel) geld hoeven te investeren in een eigen bedrijf.

Maar wat dan met de gouden regel: Stop nooit al je eieren in één mandje? Laten we eerlijk zijn, of je het nu wilt of niet, je hebt dit eigenlijk al gedaan: je bent met je bedrijf het tegenovergestelde van spreiding aan het doen.

Voor 100% in één belegging

Is dit herkenbaar voor jou? Je start een klein project op. Je werkt er ontzettend hard aan en elke vrije minuut die je hebt, spendeer je eraan. Zelfs 's nachts en in het weekend. Je idee slaat aan. En je besluit er, na wat rekenwerk, volledig voor te gaan en 100% van je tijd, energie en geld in dit project te investeren.

Misschien ga je zelfs zó ver, dat ze je je huis, creditcards en andermans financiële middelen in het project betrekt. En vervolgens sta je voor de keuze om ook nog een geldrondje te doen bij (fools,) friends & family.

Diversificatie, spreiding? Op dit moment zit je zelfs voor meer dan 100% in een belegging!

Eigen bedrijf: er helemaal voor gaan

Maar het goede nieuws is dat je niet alleen bent. Van je buurman die een restaurant begonnen is tot bekende ondernemers zoals Elon Musk. Iedereen die gek genoeg is om een bedrijf op te starten, weet hoe het voelt om er helemaal voor te gaan.

En helemaal ervoor gaan, dat hoort erbij! Als je toch nog twijfels hebt, helpt deze ervaring die ik had met een vriend misschien ook jou. Ik stelde hem twee vragen:

  1. Waarin ben jij belegd?
  2. Waarom?

Hij antwoordde snel en direct:

  1. Groei van mijn onderneming
  2. Return on investment (r.o.i.)

Voor hem waren deze antwoorden gewoon simpele no-brainers. Waarin zou hij anders op dit moment zijn geld beleggen? Voor hem is zijn bedrijf gewoon het meest fantastische op de hele wereld. Als dat niet zo zou zijn, dan zou hij dit bedrijf ook niet hebben.

Een manier van leven

Zowel bij beleggen als bij een bedrijf opbouwen en managen, is het handig om een Excel-sheet te gebruiken om rendement te berekenen (en dus te beoordelen).

Maar voor veel ondernemers is een belangrijk deel van waarom ze een bedrijf opzetten, niet uit te drukken in alleen maar eurotekens en getallen. Het is ook een manier van leven. En vaak ziet hun r.o.i. er helemaal niet uit zoals bij iemand met een meer traditionele loopbaan met meer zekerheden, die zijn vermogen opbouwt met een klassieke beleggingsportefeuille.

Onderdeel van de r.o.i. voor entrepeneurs is ook de passie over wat ze doen. En het gevoel van eigen baas zijn. Onafhankelijkheid. Of het gevoel in je lijf als dingen gaan lopen zoals je gedacht had. Die passen niet in een spreadsheet.

Dus als iemand je vraagt waarin je belegd bent, vergeet je gewoon even alles over spreiding en beleggingsfondsen vanuit de klassieke beleggingsleer. Je mag met trots antwoorden: In mijn bedrijf. En vraagt iemand je waarom? Dan is je antwoord: r.o.i.!

Gerelateerde Tools