IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vier vragen over inflatie

Een belangrijke taak van centrale banken wereldwijd is het op peil krijgen van de inflatie. Ook voor beleggers is inflatie een belangrijke factor. Maar waarom eigenlijk? Ben Arnold, investment writer bij vermogensbeheerder Schroders, beantwoordt vier vragen.

Waarom is inflatie zo belangrijk voor beleggers?

"Inflatie is negatief voor de waarde van spaargeld. Hoe hoger de inflatie, hoe harder de koopkracht van spaargeld achteruit gaat. Daarom proberen beleggers door te investeren een hoger rendement te behalen dan de inflatie.

Dit reële rendement zorgt voor de echte groei van de beleggingsportefeuille. Als de inflatie stijgt, zijn beleggers eerder geneigd hun deposito's aan te spreken om zo dit rendement te behalen."

Lees ook: Pas op voor de grote vermogenskiller die inflatie heet

Waar staat de inflatie nu?

"Sinds de financiële crisis van 2008 is de inflatie uitzonderlijk laag, althans in de ontwikkelde markten. Sommige landen hebben zelfs met deflatie te maken gehad. De laatste maanden heeft de inflatie voor de G7-landen weer de weg omhoog weten te pakken. De kerninflatie, waarin olie- en voedselprijzen niet zijn meegenomen, beweegt stabieler."

Check ook: Wat is er mis met deflatie?

Wat is de inflatieverwachting voor de VS?

"Sinds de zomer stijgt de inflatie in de VS, en komt nu al boven het streefpercentage van de Federal Reserve (Fed) uit van 2%. Dit komt vooral door de stijgende energieprijzen, want de voedselprijzen dalen juist. Schroders verwacht voor deze regio in 2017 een inflatie van 2,6% en voor 2018 zo'n 2,3%."

Lees ook: Wat is beter voor je Amerikaanse aandelen: een dure of een zwakke dollar?

Wat is de inflatieverwachting voor de eurozone?

"De inflatie in Europa is gestegen naar 1,8% in januari dit jaar, vooral door de gestegen prijzen voor energie. Hoewel volgens Schroders de politieke risico's van 2016 weinig economische impact hebben gehad, is de situatie in 2017 fragieler en kan de politiek wel degelijk gevolgen hebben voor de economie

Toch groeit bijvoorbeeld de werkgelegenheid. De lonen blijven nog achter, maar die kunnen een inhaalslag maken. Wij verwachten voor de eurozone een inflatie van 1,6% in 2017, en van 0,9% in 2018."

Meer lezen over inflatie? Kijk dan eens hier.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Waarom stijgende rentes niet goed zijn voor aandelen

Geld lenen wordt duurder en dat heeft uiteindelijk zijn weerslag op de w... Lees verder ›